Talerz z czereśniami

Polskie owoce sezonowe – kiedy i jakie


Polskie owoce sezonowe – kiedy i jakie?

Owoce są nie tylko bardzo smaczne, ale również zdrowe. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Są chętnie spożywane zwłaszcza przez sportowców i osoby odchudzające się. W Polsce szczególną popularnością cieszą się owoce sezonowe. Cechują się doskonałymi walorami smakowymi, a ponadto mają najwięcej wartości i odżywczych i witamin. Niestety, są dostępne tylko przez określone miesiące w roku. Kiedy przypadają sezony na najbardziej uwielbiane polskie owoce?

W sezonie maj-wrzesień – maliny i rabarbar

Już od maja można znaleźć w polskich ogródkach maliny. W zależności od odmiany, sezon na te owoce trwa nawet do września. Maliny można zajadać na surowo, jak i wykorzystać do zrobienia domowych przetworów. W maju rozpoczyna się także sezon na rabarbar. Ta specyficzna bylina nie jest owocem, tylko warzywem. Jego charakterystyczny smak sprawia jednak, że często zaliczany jest do niewłaściwej grupy spożywczej. Sezon na rabarbar trwa od maja do września, dzięki czemu długo można cieszyć się jego walorami. Idealnie pasuje do różnych wypieków i deserów. Z rabarbaru warto zrobić także doskonały kompot. Roślina ta wymaga jednak odpowiedniego przygotowania do spożycia. Rabarbar powinien być przede wszystkim pozbawiony korzeni, liści oraz twardych pędów zewnętrznych.

Spośród przepisów z malinami polecam wypróbować: Tort Malinowa rozkosz, Ciasto Malinowa rozkosz bez pieczenia , Ciasto Malinowa chmurka oraz lemoniadę malinową.

Owoce dostępne od czerwca – arbuzy, czereśnie i truskawki

W czerwcu rozpoczyna się w Polsce sezon na soczyste arbuzy. Okres ich łatwej dostępności trwa aż do końca wakacji. Owoce te doskonale gaszą pragnienie, ponieważ nawet w 92 proc. składają się z wody. Aby ułatwić sobie porcjowanie arbuzów, warto kupić specjalny krajacz. W czerwcu rozpoczyna się także sezon na czereśnie. W Polsce trwa on niestety dość krótko. Owoce te są zwykle dostępne niewiele ponad miesiąc, od czerwca do pierwszych dni lipca. Na szczęście ich zbiory z reguły są bardzo obfite. Można kupić ich cały zapas, a następnie wykorzystać do zrobienia przetworów na zimę. Z czereśni warto przygotować np. dżemy, konfitury, kompoty czy soki. Wewnątrz owoców znajdują się pestki, które najlepiej usunąć specjalną drylownicą. Czereśnie zyskują wówczas odpowiednią konsystencję i są łatwiejsze w obróbce. Do najmocniej wyczekiwanych owoców w Polsce należą także truskawki. W ogródkach działkowych pojawiają się w czerwcu i dostępne są do połowy lipca. Truskawki można w tym czasie zjadać na surowo lub uzupełniać nimi desery i koktajle. Stosunkowo krótki sezon warto wykorzystać także na przygotowanie przetworów, np. dżemów.

Od lipca – morele, nektarynki, wiśnie i jabłka

Nektarynki i morele to bardzo charakterystyczne owoce letnie. Dostępne są w sezonie przypadającym na lipiec i sierpień. Stanowią pyszną przekąskę na surowo, jednak można wykorzystać je także w domowych konfiturach i dżemach. Wiśnie dostępne są natomiast zaledwie przez miesiąc. Sezon na te eleganckie i pyszne owoce przypada właśnie w lipcu. Wiśnie pojawiają się jednak bardzo obficie, dlatego warto wykorzystać je w różnych przetworach. Doskonale smakuje chociażby sok wiśniowy, który przygotować można zwykłym sokownikiem i poddać pasteryzacji. W lipcu dojrzewają także niektóre odmiany jabłek, zwłaszcza te najwcześniejsze – celesta, early geneva czy papierówka.

Mogą być jadane na surowo, bądź też w formie przetworów. Aby upiec jabłecznik lub zrobić pyszny mus, warto wyposażyć się w dobrą krajarkę. Pozwala na łatwe usunięcie wewnętrznej części owocu, a także pokrojenie go na różne sposoby.

Sezon sierpień-październik – jagody i śliwki

Jagody są w Polsce dostępne od sierpnia do października. Bez trudu można spotkać je na dziko, np. podczas wyprawy do lasu. Owoce te idealnie nadają się do przygotowania zaprawy, a także rozmaitych deserów czy ciast. Jagody są dość niewielkie, jednak posiadają sporą wartość odżywczą. Do września-października są w Polsce dostępne także śliwki. Ich smakiem nietrudno jednak delektować się także poza sezonem – śliwki należą do owoców najchętniej wybieranych do przygotowywania konfitur, nalewek czy dżemów. Podobnie jak czereśnie i wiśnie, wymagają one uprzedniego usunięcia pestki.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Polskie owoce sezonowe – kiedy i jakie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.