Pomarańczowe ciasteczka bałwanki
Ciasteczka Słodkości

Pomarańczowe ciasteczka bałwanki

Kuchnia : Polska

Pyszne pomarańczowe ciasteczka `bałwanki` . Idealnie sprawdzą się jako słodki prezent dla znajomych ;-)

Składniki

  • Mąka pszenna 200g
  • Masło 100g
  • Sól
  • Cukier puder 100g
  • Pomarańcze starta skórka z 2 wyparzonych pomarańczy (bez albedo!)
  • Pomarańcze 3 łyżki soku z pomarańczy
  • Dodatkowo do ozdoby
  • Lukier królewski przepis znajdziesz na blogu
  • Barwniki spożywcze

Pomarańczowe ciasteczka bałwanki

Wykonanie:

  1. Mąkę z solą przesiać do miski. Masło pokroić w kostkę, wrzucić do mąki i posiekać nożem. Następnie dodać do tego startą drobno skórkę z pomarańczy, 3 łyżki soku i cukier puder. Zagnieść ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1h.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180C. Wyjąć z piekarnika blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  3. Między dwoma arkuszami papieru do pieczenia rozwałkować ciasto na grubość ok. 5mm. Szklanką lub okrągłą foremką wyciąć kółka.
  4. Ułożyć ciastka na blaszce wyłożonej papierem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15 minut (aż się zarumienią). Studzić na kratce.
  5. Ozdobić ciasteczka cukrem pudrem lub zabarwionym lukrem królewskim.

Do ozdabiania użyłam lukier królewski z tego przepisu: KLIK oraz barwniki: czarny, pomarańczowy i niebieski. 4 łyżki lukru zabarwiłam na niebiesko, a resztę pozostawiłam bez zmian. Na ostudzonych ciasteczkach najpierw narysowałam rękawem cukierniczym wypełnionym lukrem okrągłe białe kółka (głowy bałwanków), zostawiłam do wysuszenia. Następnie po ok. 2-3h narysowałam niebieskim lukrem czapki i znów pozostawiłam do osuszenia. Na koniec za pomocą wykałaczki i czarnego oraz pomarańczowego barwnika narysowałam bałwankom oczy i nosy (można je również narysowac lukrem, lecz z lenistwa poszłam na skróty ;-) ).
Pomarańczowe ciasteczka bałwanki

Rate this post

14 thoughts on “Pomarańczowe ciasteczka bałwanki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.