Pomidorowa pasta z makreli – to moja kolejna propozycja na pyszna pastę kanapkową (zobacz również przepis: Pasta z makreli wędzonej i jajek). Uwielbiam ją zwłaszcza ze świeżym pieczywem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.
Pomidorowa pasta z makreli – Składniki:
- 1 wędzona makrela – ok. 230g
- 1 mała czerwona cebula (lub biała wedle uznania) – ok. 40g
- 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
- odrobina oleju rzepakowego lub masła do podsmażenia cebulki
- sól i pieprz do smaku
- kilka łodyżek szczypiorku
Pomidorowa pasta z makreli – Wykonanie:
- Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej lub masło i smażyć cebulkę do czasu aż się zeszkli.
- Makrelę pozbawić ości i skóry, a następnie podzielić na mniejsze kawałki i zmiksować za pomocą blendera lub rozgnieść widelcem. Dodać podsmażoną cebulkę, koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
- Gotową pastą kanapkową posmarować kanapki (najlepiej świeże pieczywo) i posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Zobacz również przepis: Pasta z makreli wędzonej i jajek