pomidory marynowane w słoiku
Przetwory

Pomidory marynowane w słoiku

Kuchnia : Polska | Porcje : 6

Tym razem mam dla Was przepis na pyszne pomidory marynowane w słoiku – super sprawdzają się jako dodatek do dań z grilla, ale także jako dodatek do kanapek na śniadanie lub kolację. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Pomidory marynowane w słoiku – Składniki:

  • 1 kg pomidorów malinowych (6 średnich sztuk)
  • 4 średnie cebule – ok. 400 g
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 łyżek oleju rzepakowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
  • 3 łyżki miodu
  • 1 płaska łyżeczka soli
pomidory z cebulą w słoiku

Przepis na pomidory marynowane w słoiku:

  1. Pomidory pokroić w plastry o grubości ok. 5 mm.
  2. Cebule obrać i pokroić w krążki o grubości ok. 2 mm.
  3. Ząbki czosnku również obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  4. Przygotować dość duże, czyste słoiki i układać w nich na przemian pomidory, cebulę i czosnek.
  5. Ostatnia warstwa powinna być z plasterków cebuli.
  6. Kolejno wymieszać ze sobą dokładnie wszystkie składniki na zalewę i wlać ją do słoików, do których wcześniej były włożone warzywa.
  7. Zamknąć szczelnie słoiki, poprzechylać je delikatnie góra-dół, by warzywa dokładnie przeszły zalewą. Wstawić do lodówki. Co kilka godzin powtórzyć proces mieszania, przechylając kilka razy słoik do góry nogami.
  8. Pomidory w zalewie najlepiej smakują po minimum 24 godzinach leżakowania w lodówce, a mogą być tak przechowywane nawet 2-3 dni. Przed podaniem należy je przełożyć do miseczki i delikatnie zamieszać. Smacznego!
Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here