Tym razem mam dla Was przepis na pyszne pomidory marynowane w słoiku – super sprawdzają się jako dodatek do dań z grilla, ale także jako dodatek do kanapek na śniadanie lub kolację. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Pomidory marynowane w słoiku – Składniki:
- 1 kg pomidorów malinowych (6 średnich sztuk)
- 4 średnie cebule – ok. 400 g
- 5 ząbków czosnku
- 10 łyżek oleju rzepakowego
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
- 3 łyżki miodu
- 1 płaska łyżeczka soli

Przepis na pomidory marynowane w słoiku:
- Pomidory pokroić w plastry o grubości ok. 5 mm.
- Cebule obrać i pokroić w krążki o grubości ok. 2 mm.
- Ząbki czosnku również obrać i pokroić w cienkie plasterki.
- Przygotować dość duże, czyste słoiki i układać w nich na przemian pomidory, cebulę i czosnek.
- Ostatnia warstwa powinna być z plasterków cebuli.
- Kolejno wymieszać ze sobą dokładnie wszystkie składniki na zalewę i wlać ją do słoików, do których wcześniej były włożone warzywa.
- Zamknąć szczelnie słoiki, poprzechylać je delikatnie góra-dół, by warzywa dokładnie przeszły zalewą. Wstawić do lodówki. Co kilka godzin powtórzyć proces mieszania, przechylając kilka razy słoik do góry nogami.
- Pomidory w zalewie najlepiej smakują po minimum 24 godzinach leżakowania w lodówce, a mogą być tak przechowywane nawet 2-3 dni. Przed podaniem należy je przełożyć do miseczki i delikatnie zamieszać. Smacznego!
