Idealne na śniadanie lub do grilla – pomidory w śmietanie! Gorąco polecam!
Pomidory w śmietanie – Składniki:
- ok. 1 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowe, słodkie)
- 1 mała cebulka – ok. 35 g
- 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 5 czubatych łyżek posiekanego szczypiorku
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Przepis na pomidory w śmietanie:
- Pomidory pokroić w dużą kostkę.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
- Szczypiorek posiekać.
- Gęstą kwaśną śmietanę wrzucić do małej miseczki, dodać cukier oraz sól i pieprz do smaku.
- Wrzucić pomidory i cebulkę do większej miski. Dodać śmietanę wraz z przyprawami i dokładnie wymieszać. Dodać posiekany szczypiorek, wymieszać. Podawać ze świeżym pieczywem np. jako dodatek do grilla.
Opcjonalnie do smaku można dodać również ocet lub sok z cytryny.
Polecam również inne przepisy na grilla, jak np.:
A może macie jakieś inne swoje ulubione dodatki do grilla?
