potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka


Potrawka z kurczaka – to pysznie i szybkie danie, które czasami robię, gdy zostanie mi nieco mięsa i bulionu z rosołu. Wtedy wykonanie takiego dania zajmuje dosłownie 10 minut :) Super się sprawdza jako pomysł na obiad dla dzieci. Jeśli zostanie Wam rosół z niedzielnego obiadu, to gorąco polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na potrawkę z kurczaka.


Potrawka z kurczaka

Bez dwóch zdań, najlepsza potrawka to taka, przygotowana na pysznym, domowym rosole. Jej wykonanie zajmuje wtedy tylko kilka minut. Niektórzy do potrawki z kurczaka dodają jeszcze mrożony groszek, ale ja średnio za nim przepadam, więc go pomijam :) Czasami tylko się u nas pojawia w tym daniu, na prośbę mojego Męża, który zielony groszek uwielbia :)

Delikatne, gotowane mięso z kurczaka z marchewkę jest super propozycją na obiad dla dzieci. Moja córka wręcz kocha to danie i mogłaby się nim zajadać praktycznie, co tydzień :)

Najczęściej taką potrawkę z kurczaka podaję z ryżem (parboiled lub basmati), ale zdarza mi się ją też serwować w towarzystwie ziemniaków. W obu przypadkach smakuje pysznie! Moja córka zaś uwielbia to danie w wersji z kaszą pęczak.

Wedle uznania do potrawki z kurczakiem można dodać do smaku sok z cytryny oraz śmietankę (dodajemy je na sam koniec przygotowywania potrawy). Ja zazwyczaj ich nie dodaję :) Za to sok z cytryny i śmietanka obowiązkowo pojawiają się u nas w białym sosie z rodzynkami do ryżu.

potrawka z kurczaka przepis

potrawka z kurczaka z ryżem

Potrawka z kurczaka – Składniki (na 2 duże porcje):

  • ok. 250 g ugotowanego mięsa z kurczaka z rosołu (waga po ugotowaniu bez skór i kości)
  • 2 średnie ugotowane marchewki z rosołu – ok. 180 g
  • 1 szklanka odcedzonego rosołu (bulionu) – 250 ml
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka (lekko czubata) mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży koperek do oprószenia dania
  • ok. 150 g ryżu białego

kurczak z rosołu zasmażka
kurczak w sosie

Przepis na potrawkę z kurczaka:

  1. Z mięsa z rosołu odmierzyć 250 gramów (u mnie są to kawałki piersi, udek oraz skrzydełek). Odłożyć również 2 średniej wielkości marchewki (ok. 180 gramów). Marchewki pokroić w plasterki, a mięso z kurczaka poszarpać na mniejsze kawałki.
  2. Z rosołu odcedzić również 1 szklankę bulionu (ok. 250 ml).
  3. Na patelni, na nie dużym płomieniu roztopić 1 łyżkę masła. Wrzucić 1 łyżkę mąki i mieszać dość energicznie za pomocą drewnianej łyżki do czasu połączenia się składników w jednolitą masę bez grudek. Następnie na patelnię wlać bulion (odcedzony rosół), ponownie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, wrzucić do sosu mięso z kurczaka i dusić na małym ogniu przez ok. 5 minut aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec dodać pokrojoną na plasterki marchewkę i podgrzewać przez ok. 1 minutę aż marchewka będzie ciepła. Ściągnąć potrawkę z kurczaka z ognia. Na koniec oprószyć danie świeżo posiekanym koperkiem. Wedle uznania na sam koniec można doprawić jeszcze potrawkę odrobiną soli i pieprzu, aczkolwiek mój rosół jest dość wyrazisty w smaku, więc dalsze doprawianie w moim przypadku nie było konieczne.
  4. Na talerzach wyłożyć ugotowany ryż (wg instrukcji na opakowaniu) i polać go wcześniej przygotowaną potrawką. Można też ją podawać z ziemniakami lub kaszą. Smacznego!

potrawka z kurczaka z warzywami
potrawka

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 odpowiedzi na “Potrawka z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.