Powidła ze śliwek węgierek
Przetwory

Powidła ze śliwek węgierek

Ten przepis na powidła śliwkowe nazwę powidłami ze śliwek dla leniwych … albo dla niecierpliwych – co by chcieli szybko zrobić i szybko je zjeść ;-)

Miałam dużo śliweczek pod ręką (czytaj: aż 6 sztuk ;p), więc wyszła mi ilość powideł akurat na 4 małe kanapeczki do śniadania :)

Składniki

  • Śliwki 6 śliwek
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
  • Woda 1/4 szklanki
  1. Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyciągamy pestki.
  2. Do garnka wlewamy 1/4 szklanki wody, wrzucamy nasze śliwki. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając. Gdy powidła zaczną nieco gęstnieć dodajemy cukier waniliowy. Jeśli powidła mają już odpowiednią konsystencję, wkładamy je do słoiczka i wieczorem można już je `spałaszować` ;-)
  3. Dla tych, co chcieliby stworzyć nieco więcej powideł z myślą o zimie, radzę skombinować 3kg śliwek, pół szklanki zwykłego cukru i gotować powidła przez parę godzin, np. przez 3 kolejne dni. Potem gotowe powidła przełożyć do słoiczków i pasteryzować ok 15 minut.

Powidła ze śliwek węgierek

Rate this post

6 thoughts on “Powidła ze śliwek węgierek”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.