Porady kulinarne i ciekawostki

Powody, dla których warto gotować w domu

Dawniej jadano poza domem tylko okazyjnie, podczas świętowania rozmaitych uroczystości. Obecnie regularne stołowanie się w restauracjach i knajpach jest dla wielu osób codziennością. Na popularności zyskują także cateringi i tzw. dania gotowe. Samodzielne przyrządzanie dań wciąż jednak pozostaje rozwiązaniem najzdrowszym i najbardziej oszczędnym. Nierzadko jest również zajęciem wyjątkowo przyjemnym, który szybko staje się prawdziwą pasją. Dlaczego warto gotować w domu?


Zdrowo i bezpiecznie

Według specjalistów od żywienia, dietetyków i lekarzy zajmujących się chorobami cywilizacyjnymi, jedzenie poza domem to jedna z głównych przyczyn otyłości. Zamiast dbać o dobre zbilansowanie posiłków, wiele osób stołuje w fast-foodach, zamawia żywność w restauracji na telefon i korzysta z kiepskiej jakości cateringów. Teoretycznie oszczędzają w ten sposób nieco czasu, jednak mocno zaniedbują zdrowie. Samodzielne gotowanie w dużym stopniu rozwiązuje ten problem. We własnej kuchni korzystać można tylko z produktów nabytych w zaufanym sklepie lub na targu. W domowych posiłkach nie będzie dzięki temu żadnych sztucznych barwników, polepszaczy smaku, konserwantów oraz innych dodatków, które nietrudno znaleźć w półproduktach i daniach typu fast-food. W ten sposób z diety wyeliminować można wszystkie produkty niezdrowe dla organizmu i środowiska.

Smaczniej i bardziej apetycznie

Gotując samodzielnie w domu, można też na własną rękę decydować o sposobie przygotowania dań. Zamiast smażyć czy odgrzewać w mikrofali, zdrowiej będzie coś ugotować lub upiec. Wysoką jakość jedzenia uzyskać można wyłącznie poprzez samodzielne przyrządzanie potraw. Stają się dzięki temu także bardziej apetyczne. Przygotowanie dań we własnej kuchni sprawia, że zyskują lepszy smak i aromat. Poprawia się również ich wygląd, która jest bardziej intensywny i naturalny. Urządzeniem szczególnie uwielbianym przez kucharzy-amatorów jest parowar. Pozwala na łatwe przyrządzenie niemal dowolnych produktów – począwszy od mięsa i ryb, aż po warzywa czy owoce. Gotowanie na parze nie wymaga używania tłuszczu i dużej ilości wody, dzięki czemu wykorzystanym produktom nie są zabierane żadne cenne składniki.

Ekonomicznie i oszczędnie

Z samodzielnym gotowaniem wiążą się także względy ekonomiczne. Ciągłe kupowanie i zamawianie jedzenia to spory wydatek, a przygotowanie posiłku dla kilku osób może być dobrym sposobem na oszczędność. Cena poszczególnych składników rzadko przekracza koszty zamówienia podobnej porcji w restauracji. Obmyślając jadłospis na cały tydzień do przodu, zaoszczędzić można jeszcze więcej. W ten sposób da się uniknąć pozostawiania resztek, które zwykle trzeba wyrzucić. Wydatki na jedzenie warto też zapisywać. Tworząc listę składników, ustalić można miesięczny budżet na jedzenie i łatwo wyeliminować z niego zbędne produkty.

Gotowość na każdą okazję

Sytuacje trudne do przewidzenia zdarzają się każdemu. Umiejętność samodzielnego gotowania to sposób na to, aby zawsze znaleźć rozwiązanie kulinarnego problemu. Zdrowe i smaczne dania można zrobić nawet z najbardziej niepozornych składników dostępnych w kuchni. Wystarczy trzymać w spiżarce lub zamrażarce kilka produktów, które pozwolą na wyczarowanie pysznego obiadu lub kolacji w każdym momencie. Nawet początkujący domowi kucharze z pewnością poczują się bezpieczniej ze świadomością, że nieoczekiwani gości będą mieli co zjeść.

Przyjemnie i łatwo

Samodzielne gotowanie może być bardzo przyjemne. To doskonała zabawa, która dla wielu osób staje się prawdziwym hobby. Gotować można nie tylko dla siebie, ale również rodziny i przyjaciół. Kulinarnymi dokonaniami warto dzielić się także w mediach społecznościowych i na blogach. Gotowanie wymaga oczywiście czasu i pewnych nakładów energii. Aby rozwiązać ten problem, wystarczy poświęcić nieco więcej uwagi daniom mniej pracochłonnym i skomplikowanym. Najlepiej sprawdzają się przepisy dla początkujących. Każdy jest w stanie stworzyć wymarzone potrawy i desery na każdą okazję, stosując się do kilku prostych zasad.


 

Szybkie obiady i kolacje

Jeśli już naprawdę macie ochotę na coś szybkiego na obiad i niekoniecznie typowo domowego, to pamiętajcie, że lepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie tego w domu. Będziecie mieć pewność, jakie składniki zostały użyte do wykonania dania i że na pewno są one pierwszej świeżości. Jeśli już macie ochotę na fast-foody, to zróbcie te domowe – np. frytki lub ziemniaki z piekarnika o mniejszej zawartości tłuszczów. Super alternatywą też będzie domowy kebab, czy też stripsy KFC, na które przepisy również znajdziecie na naszym blogu kulinarnym.


frytki domowe

Rate this post

2 thoughts on “Powody, dla których warto gotować w domu”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here