Czy wiesz jak prawidłowo rozmrażać mięso? Najczęściej popełnianym błędem jest pozostawienie mięsa w temperaturze pokojowej tuż po wyjęciu z zamrażalnika. Przeczytaj poniżej, jak prawidłowo powinno rozmrażać się mięso, by uniknąć jego popsucia lub pogorszenia walorów smakowych.
Najlepszą metodą rozmrażania mięsa jest jego powolne rozmrażanie poprzez umieszczenie go w temperaturze ok. 4-6 st.C, czyli po prostu na talerzyku, w lodówce. W tym przypadku mięso powinniśmy wyciągnąć z zamrażalnika dzień wcześniej, ponieważ będzie ono potrzebowało kilu do kilkunastu godzin (w zależności od wielkości kawałka mięsa) na całkowite rozmrożenie. Druga metoda polega na włożeniu mięsa (najlepiej w foliowym woreczku) do miski z zimną wodą, którą należy wymieniać co ok. 25-30 minut.
Trzecia metoda polega na rozmrażaniu mięsa w mikrofalówce lub innym urządzeniu z funkcją defrost (rozmrażania) – stosując się do zaleceń na urządzeniu oraz zaleceń producenta mięsa.
Pamiętajcie, że raz rozmrożonego produktu nie wolno ponownie zamrażać!!! Jednak można z rozmrożonego produktu przygotować potrawę, a następnie nadmiar potrawy zamrozić.
Trzecia metoda polega na rozmrażaniu mięsa w mikrofalówce lub innym urządzeniu z funkcją defrost (rozmrażania) – stosując się do zaleceń na urządzeniu oraz zaleceń producenta mięsa.
Pamiętajcie, że raz rozmrożonego produktu nie wolno ponownie zamrażać!!! Jednak można z rozmrożonego produktu przygotować potrawę, a następnie nadmiar potrawy zamrozić.