Ciasto jogurtowe (jogurtowiec) z rabarbarem nie dość, że jest szybkim w wykonaniu ciastem, to jeszcze idealnie wilgotnym i pysznym :)
Składniki
- Jajko 4 jajka
- Cukier 1 szklanka + 3 łyżki do posypania rabarbaru
- Mąka pszenna tortowa 3 szklanki
- Jogurt naturalny 3/4 szklanki
- Olej 3/4 szklanki
- Proszek do pieczenia 3 płaskie łyżeczki
- Rabarbar 0,5kg
- Cukier puder opcjonalnie, do posypania
Wykonanie:
- Rabarbar umyć, osuszyć, oczyścić z włókien i twardych końcówek. Pokroić na ok. 1-2 cm kawałki. Zasypać cukrem i odstawić na 1-2h. Zlać wodę, którą puścił rabarbar.
- Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Pod koniec dodawać partiami cukier i miksować na małych obrotach. Gdy masa będzie już gładka i lśniąca, dodawać stopniowo po jednym żółtku i dalej miksować.
- Następnie stopniowo wlewać cienkim strumieniem jogurt, ciągle mieszając łyżką. Tak samo postąpić przy wlewaniu oleju. Kolejno wsypywać porcjami mąkę i proszek do pieczenia przesiane przez sitko. Mieszamy krótko, do połączenia składników.
- Blaszkę wysmarować tłuszczem. Wylać ciasto, wyłożyć kawałki rabarbaru.
- Piec ok. 40-50 minut w temp. 180C. (do tzw. “suchego patyczka”). Ciasto trzymać jeszcze w piekarniku po upieczeniu przez jakieś 5 minut przy otwartych drzwiczkach.
- Pozostawić do ostudzenia. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)
Dziś robiłam i wyszło znakomite :)
Dziękuję za przepis!
Witam,
Jakich rozmiarów blaszkę polecasz do tego przepisu? :)
35x25cm
2 na 2 razy ZAKALEC! Poddaję się! Czy przepis nie mówi o jakiejś istotnej rzeczy którą trzeba zrobić żeby tego uniknąć czy to kwestia szczęścia?
Jedyne, co trzeba zrobić, by uniknąć zakalca zawarte jest w pkt 1. tj. “Rabarbar umyć, osuszyć, oczyścić z włókien i twardych końcówek. Pokroić na ok. 1-2 cm kawałki. Zasypać cukrem i odstawić na 1-2h. Zlać wodę, którą puścił rabarbar.” – jeśli dobrze się go nie odsączy, to będzie puszczał soki podczas pieczenia i dlatego robi się zakalec.
uwielbiam:) jedno z moich ulubionych ciast:) proste w wykonaniu,puszyste, delikatne, wilgotne i pyszne!
Wprawdzie nie mam już rabarbaru w soiwm ogródku ale nadal mam chęć na ciasta z tym składnikiem:)
pychota!
takie ciasta sa najlepsze :)
Moja mama robi ciasto rabarbarowe, ale na kruchym cieście. Pyszne jest.
Ciekawa jestem jak smakuje w Twojej wersji :)
ps zapraszam na konkurs do wygrania książka “Azyl”
Oddam mój serniczek za taką kosteczkę!
Nie ma to jak ciasto z rabarbarem…pycha!
pysznie wygląda:)