Proste ciasto z jabłkami i migdałami

Proste ciasto z jabłkami i migdałami – do kawy pasuje idealnie, zwłaszcza teraz, kiedy mamy wysyp jabłek. Jeśli nie lubicie cynamonu, to możecie śmiało zastąpić go cukrem pudrem, jednak oprószając nim wtedy ciasto dopiero po upieczeniu.

Jeśli szukacie również innych inspiracji na ciasta z jabłkami to polecam poniższe przepisy:


Proste ciasto z jabłkami i migdałami – Składniki:

  • 200g mąki pszennej tortowej – 1 i 1/3 szklanka
  • 140g mąki ziemniaczanej – 3/4 szklanki
  • 250g masła
  • 140g cukru – 2/3 szklanki
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego- 16g
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 średnich jabłek – ok. 700g
  • garść orzechów włoskich – ok. 50g
  • garść migdałów w płatkach – ok. 35g
  • 1 łyżeczka cynamonu

* 1 szklanka o pojemności 250ml

Proste ciasto z jabłkami i migdałami


Proste ciasto z jabłkami i migdałami

Proste ciasto z jabłkami i migdałami – Wykonanie:

  1. Masło rozpuścić w garnuszku i pozostawić do ostudzenia.
  2. Obie mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia.
  3. Jajka ubić na puszystą pianę na najwyższych obrotach miksera. Następnie stopniowo dodawać cukier zwykły i wanilinowy, dalej miksując, aż do uzyskania gęstej i jasnej piany.
  4. Kolejno dodawać stopniowo do masy jajecznej przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia, mieszając drewnianą łyżka, tylko do czasu połączenia się składników. Na koniec dodać ostudzone, roztopione masło i delikatnie wymieszać.
  5. Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w kostkę.
  6. Blaszkę o wymiarach 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać, powciskać jabłka, a na wierzch posypać garść migdałów i orzechów włoskich (można je wcześniej posiekać na mniejsze kawałki). Całość oprószyć cynamonem.
  7. Piec ciasto z jabłkami w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 40-50 minut, do tzw. “suchego patyczka”. Smacznego!

Jeśli szukacie również innych inspiracji na ciasta z jabłkami to polecam poniższe przepisy:

Proste ciasto z jabłkami i migdałami

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.