Przepyszne domowe ciasto z malinami

Proste i puszyste ciasto z malinami


Proste i puszyste ciasto z malinami na oleju – to szybkie i puszyste ciasto z malinami w 10 minut – bo tylko tyle wynosi czas przygotowania tego ciasta. Jedyne, co się dłuży, to czas pieczenia ;) Szklanka podana w przepisie ma pojemność 250ml. Ciasto z truskawkami z olejem przygotowałam w kwadratowej blaszce o wymiarach 23×23 cm.

Proste i puszyste ciasto z malinami – Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • pół szklanki oleju
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opak. cukru wanilinowego lub 16g cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 ml aromatu cytrynowego
  • ok. 350g malin
  • cukier puder do oprószenia ciasta

*szklanka = 250ml

Kawałki pysznego ciasta z malinami na różowym talerzyku

 

Proste i puszyste ciasto z malinami – Wykonanie:

  • Za pomocą miksera (na najwyższych obrotach) utrzeć jajka z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem. Gdy kryształki cukru prawie znikną, zmniejszyć obroty miksera i wlać cienkim strumieniem olej i olejek cytrynowy.
  • Powoli, partiami (łyżka po łyżce) dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszać mikserem (lub drewnianą łyżką), do uzyskania jednolitej masy (ale tylko do czasu połączenia się składników, nie dłużej, bo inaczej ciasto będzie mniej puszyste).
  • Maliny opłukać, odsączyć na sitku, a następnie wrzucić do ciasta i delikatnie przemieszać drewnianą łyżką.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać na nią ciasto z owocami.
  • Piec ciasto z malinamiw temperaturze 180 stopni przez ok. 35 – 45 minut (do zarumienienia i tzw. “suchego patyczka”).
  • Po ostudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego!
  •  

    Polecam również inne ciasta z malinami:

    Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.