Takie ciasta nazywam ciastami ratunkowymi. Robi się je bardzo szybko, nie wymagają dużego nakładu pracy, więc są idealne, gdy mamy niespodziewanych gości. Do tego ciasta użyłam śliwek “Herman”, ale również sprawdzi się tutaj śliwka węgierka, czy też inne gatunki. Używałam blaszkę o wymiarach 25 x 37 cm.
Składniki
- Śliwki ok. 20 sztuk
- Jajka 5 sztuk
- Mąka pszenna tortowa 3 szklanki
- Cukier 1 szklanka
- Olej 3/4 szklanki
- Woda pół szklanki
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- Cukier waniliowy 1 opakowanie
Wykonanie:
- Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym do utworzenia się lśniącej i gładkiej masy.
- Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia (przesiane przez sito). Zmiksować. Dodać olej i wodę, chwilę miksować.
- Blaszkę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
- Śliwki pokroić na pół, usunąć pestki.
- Ciasto wylać na blaszkę. Śliwki poukładać na cieście (ja układam po dwie warstwy śliwek – 20 połówek na jednym poziomie, a potem na nich kolejne 20 połówek – dzięki temu śliwki są w całym cieście, a nie tylko na powierzchni).
- Piec ciasto przez 15 minut w 180-190C, a następnie przez ok. 35-40 minut w temp. 160C. Po upieczeniu zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku na 10 minut. Smacznego!
- Zobacz również przepis na: Ciasto ze śliwkami i budyniem
Polecam również: Ciasto jogurtowe ze śliwkami
Witam ,czy dodac wode mineralna ,gazowana czy niegazowana czy tez przegotowana schlodzona,Dzieki .Pozdrawiam
Ciasto wychodzi dokładnie takie jak pokazuje fotka przy przepisie. mniam!! Właśnie wyciągnęłam z piekarnika i nie mogąc się oprzeć ukroilam kawałek. Naprawdę pyszne!!
A można zamiast proszku do pieczenia dac sodę, jeżeli tak to ile?
Przepyszne , puszyste ciasto.Szybkie w przygotowaniu. Polecam.
Cieszę się, że przypadło do gustu ;)
Takie proste ciasta są najsmaczniejsze.
Pozdrawiam!
zdecydowanie w cieście :)
powidła śliwkowe <3
Ja także polecam ten przepis piekłam po raz pierwszy i wyszło pyszne!!!!!!! Szybki przepis na pyszne ciasto . REWELACJA :)
spontanicznie upieczone przeze mnie i… UDAŁO SIĘ! pychota, polecam wszystkim :)
Mmmm uwielbiam to ciSto przypomina mi smak dziecinstwa mmmniam od razu lece na zakupy po produkty hmmm mam nadzieje ze wyjdzie:)
Niestety, nie wyszło tak jak sobie je wyobrazłam. Już w trakcie robienia wydawało mi się, że trzy szklanki maki to za dużo.Nie ma zakalca, ale jest cięzki i ubity.
Jak widzisz na zdjęciach wyżej, mi placek nie wyszedł zbity, więc może to wina mąki (niektóre potrzebują więcej płynnych składników, bo mają różną wchłanialność), albo proszek do pieczenia mógł być zwietrzały i dlatego ciasto nie wyrosło.
Właśnie wyjęłam z piekarnika i oczywiście już spróbowałam – pyszne!
Co prawda stosuję dietę bezglutenową, więc w moim wykonaniu z mąki orkiszowej wyrósł trochę mniej niż na zdjęciu. Nie zmienia to jednak faktu, że wyszedł bardzo smaczny :) Może tylko ociupinkę za słodki. Ale to moje zdanie.
Przepis bardzo polecam – placek szybki, prosty, aromatyczny i bardzo puszysty :)
ciasto pełna rewelacja! wielkie,puchate i taki zapach w domu… Dziękuję za przepis,zapisany już na stałe w moich sprawdzonych przepisach. Dla następnego pokolenia:)
Cieszę się bardzo, że przepis przypadł do gustu :) Przypominam o przesyłaniu fotek potraw na maila: slodka_babeczka@wp.pl :)) Będzie mi miło :)
Orkisz jest najbardziej glutenowym zbożem ♀️
poprawka-cukrem pudrem oczywiście.
Ciasto pierwsza klasa, wszyscy się mega zajadali.Śliwki pokroiłam na ćwiartki i również posypałam cukrem waniliowym.Dzieki za przepis,w sobotę robię następne:)
Miło mi będzie jeśli podeślesz zdjęcie ciacha na maila: slodka_babeczka@wp.pl :)) i będę mogła je umieścić w folderze ‘zdjęcia potraw czytelników’
Bardzo smaczne i bardzo proste ciasto. Najwięcej czasu zajmuje samo pieczenie. Ciasto pięknie wyrosło, jest idealnie słodkie, ale zarazem kwaśne (od śliwek). Rewelacja. I w końcu nie wyszedł mi zakalec!!!
Zamiast ze śliwkami, zrobiłam z brzoskwiniami, w okrągłej formie. Podawałam z bitą śmietaną i było pycha!
Posypałam ciasto dodatkowo cukrem pudrem. Dzieciom tak smakowało, że na jutro zostało tylko kilka kawałków.
Wyciągnęłam chwilę temu z piekarnika. Ciasto puszyste, a jednocześnie wilgotne. Właśnie zajadam się nim przy kawie. Polecam :)
Ja mam pytanko: jakich wymiarów mniej więcej powinna być blacha, żeby ciasto nie wyszło za cienkie???
tak jak pisałam wyżej, używałam małej formy 25×37 lub może być też użyta okrągła o średnicy 28-29cm
Ja mam pytanie: jakich wymiarów mniej więcej powinna być blacha, aby ciasto nie wyszło za cienkie???
Łatwe, szybciutko się robi…ale ciasto samo w sobie jest zwyczajnie niesmaczne. Nie wiem, może gdyby zamiast oleju dać rozpuszczone masło?-może coś by to pomogło. Gdyby nie to, że dałam bardzo dużo śliwek, które ‘zabijają’ smak tego nieszczęsnego ciasta, nikt by go chyba nie ruszył. Muszę poszukać innego przepisu :) Pozdrawiam
Są różne gusta i guściki :) U mnie w rodzinie już od kilku lat na bazie tego wilgotnego biszkoptu robi się ciasta z owocami i każdemu smakuje :)
a mi wyszedł zakalec:(
Może za często otwierałaś piekarnik? Polecam również sprawdzanie ciasta patyczkiem, czy nie jest jeszcze wilgotne oraz odsączanie owoców z nadmiaru soku… a jeśli lubią puszczać soki, to otoczyć je w mące przed nałożeniem na ciasto
Mi również i nie wiem czemu
Może zwietrzały proszek do pieczenia? Za krótko ubijane jajka… albo za długo mieszana mąka w cieście – powinna być tylko do czasu połączenia się składników.
Własnie moja siostra JEDNOROŻEC robi to ciasto ciekawa czy nie wyjdzie z zakalcem ;D . ! ^_^
Mniam mniam czy można zrobić taki z gruszkami ?????
Można :) tylko po obraniu odsącz je trochę z soku i otocz z jednej strony mąką, by nie zatopiły się w cieście :)
Prawie smak dzieciństwa… Moja mama zawsze takie robiła :)
Anioły zapraszają do siebie, też znajdziesz parę słodkości: http://aniolywkuchni.blogspot.com/ :)
Poproszę kawałek, taki duuuży:)
moja mama robi takie z rabarbarem:)
pysznie wygląda:)
A jakie owoce zamiast sliwek?brzoskwinie??jabłka?
Można dać dowolne owoce :) Bardzo często robię takie ciasto z brzoskwiniami, czy też czereśniami.