Proste i przepyszne ciasto na oleju ze śliwkami
Słodkości

Pyszne i szybkie ciasto ze śliwkami

Kuchnia : Polska

Takie ciasta nazywam ciastami ratunkowymi. Robi się je bardzo szybko, nie wymagają dużego nakładu pracy, więc są idealne, gdy mamy niespodziewanych gości. Do tego ciasta użyłam śliwek “Herman”, ale również sprawdzi się tutaj śliwka węgierka, czy też inne gatunki. Używałam blaszkę o wymiarach 25 x 37 cm.

Składniki

  • Śliwki ok. 20 sztuk
  • Jajka 5 sztuk
  • Mąka pszenna tortowa 3 szklanki
  • Cukier 1 szklanka
  • Olej 3/4 szklanki
  • Woda pół szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
Szybkie puszyste ciasto ze śliwkami


Wykonanie:

  1. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym do utworzenia się lśniącej i gładkiej masy.
  2. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia (przesiane przez sito). Zmiksować. Dodać olej i wodę, chwilę miksować.
  3. Blaszkę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Śliwki pokroić na pół, usunąć pestki.
  5. Ciasto wylać na blaszkę. Śliwki poukładać na cieście (ja układam po dwie warstwy śliwek – 20 połówek na jednym poziomie, a potem na nich kolejne 20 połówek – dzięki temu śliwki są w całym cieście, a nie tylko na powierzchni).
  6. Piec ciasto przez 15 minut w 180-190C, a następnie przez ok. 35-40 minut w temp. 160C. Po upieczeniu zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku na 10 minut. Smacznego!
  7. Zobacz również przepis na: Ciasto ze śliwkami i budyniem
Pyszne ciasto ze śliwkami
4.6 / 5 ( 48 głosów )

42 thoughts on “Pyszne i szybkie ciasto ze śliwkami”

  1. Witam ,czy dodac wode mineralna ,gazowana czy niegazowana czy tez przegotowana schlodzona,Dzieki .Pozdrawiam

  2. Ciasto wychodzi dokładnie takie jak pokazuje fotka przy przepisie. mniam!! Właśnie wyciągnęłam z piekarnika i nie mogąc się oprzeć ukroilam kawałek. Naprawdę pyszne!!

  3. Ja także polecam ten przepis piekłam po raz pierwszy i wyszło pyszne!!!!!!! Szybki przepis na pyszne ciasto . REWELACJA :)

  4. Mmmm uwielbiam to ciSto przypomina mi smak dziecinstwa mmmniam od razu lece na zakupy po produkty hmmm mam nadzieje ze wyjdzie:)

  5. Niestety, nie wyszło tak jak sobie je wyobrazłam. Już w trakcie robienia wydawało mi się, że trzy szklanki maki to za dużo.Nie ma zakalca, ale jest cięzki i ubity.

    1. Jak widzisz na zdjęciach wyżej, mi placek nie wyszedł zbity, więc może to wina mąki (niektóre potrzebują więcej płynnych składników, bo mają różną wchłanialność), albo proszek do pieczenia mógł być zwietrzały i dlatego ciasto nie wyrosło.

  6. Właśnie wyjęłam z piekarnika i oczywiście już spróbowałam – pyszne!
    Co prawda stosuję dietę bezglutenową, więc w moim wykonaniu z mąki orkiszowej wyrósł trochę mniej niż na zdjęciu. Nie zmienia to jednak faktu, że wyszedł bardzo smaczny :) Może tylko ociupinkę za słodki. Ale to moje zdanie.
    Przepis bardzo polecam – placek szybki, prosty, aromatyczny i bardzo puszysty :)

  7. ciasto pełna rewelacja! wielkie,puchate i taki zapach w domu… Dziękuję za przepis,zapisany już na stałe w moich sprawdzonych przepisach. Dla następnego pokolenia:)

  8. Ciasto pierwsza klasa, wszyscy się mega zajadali.Śliwki pokroiłam na ćwiartki i również posypałam cukrem waniliowym.Dzieki za przepis,w sobotę robię następne:)

  9. Bardzo smaczne i bardzo proste ciasto. Najwięcej czasu zajmuje samo pieczenie. Ciasto pięknie wyrosło, jest idealnie słodkie, ale zarazem kwaśne (od śliwek). Rewelacja. I w końcu nie wyszedł mi zakalec!!!

  10. Zamiast ze śliwkami, zrobiłam z brzoskwiniami, w okrągłej formie. Podawałam z bitą śmietaną i było pycha!

  11. Wyciągnęłam chwilę temu z piekarnika. Ciasto puszyste, a jednocześnie wilgotne. Właśnie zajadam się nim przy kawie. Polecam :)

  12. Łatwe, szybciutko się robi…ale ciasto samo w sobie jest zwyczajnie niesmaczne. Nie wiem, może gdyby zamiast oleju dać rozpuszczone masło?-może coś by to pomogło. Gdyby nie to, że dałam bardzo dużo śliwek, które ‘zabijają’ smak tego nieszczęsnego ciasta, nikt by go chyba nie ruszył. Muszę poszukać innego przepisu :) Pozdrawiam

    1. Może za często otwierałaś piekarnik? Polecam również sprawdzanie ciasta patyczkiem, czy nie jest jeszcze wilgotne oraz odsączanie owoców z nadmiaru soku… a jeśli lubią puszczać soki, to otoczyć je w mące przed nałożeniem na ciasto

      1. Może zwietrzały proszek do pieczenia? Za krótko ubijane jajka… albo za długo mieszana mąka w cieście – powinna być tylko do czasu połączenia się składników.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here