Papryki w cieście może fotogeniczne nie są, ale smakują genialnie :)
Składniki
- Ciasto:
- Mąką pszenna tortowa 100g
- Proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
- Piwo 100ml, u nas Carlsberg
- Jajko 1 małe
- Dodatkowo:
- Papryka czerwona 2 sztuki (razem ok. 210g)
- Przyprawa do ziemniaków Prymat ok. 15g
- Olej do głębokiego smażenia
Wykonanie:
- Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paseczki, wrzucić do miski. Wsypać ok. 7g przyprawy do ziemniaków prymat. Przemieszać papryki, by były dokładnie otoczone w przyprawach. Ostawić na ok. 10 minut.
- W tym czasie przygotować ciasto: mąkę, jajko, piwo i proszek do pieczenia wymieszać łyżką na jednolitą masę. Dodać pozostałe 8g przyprawy do ziemniaków Prymat, wymieszać.
- Papryki zalać gotowym ciastem, dokładnie je otoczyć.
- Rozgrzać olej. Wrzucać papryki na rozgrzany olej i smażyć do momentu zarumienienia. Papryki w cieście osuszyć na papierowym ręczniku. Podawać z sosem barbecue, czosnkowym lub słodkim sosem chilli. Smacznego!
ja robie własnie w takim cieście surimi pycha
bardzo ciekawa przekąska :)