Jeśli zamiast słodkiego ciasta kruchego , chcemy zrobić ciasto kruche wytrawne , to pomijamy dodawanie cukru, a ilość soli zwiększamy do 3/4 łyżeczki.
Inspiracja: Tarty i Placki, Bardi Carla
Składniki
- na formę o średnicy 28-30cm lub dwie po 20cm
- Mąka pszenna 250g
- Cukier 65g drobnego cukru (najlepiej cukier puder)
- Sól 1/4 łyżeczki
- Masło 150g
- Jajko 1 duże jajko
- Śmietana kremówka 2 łyżki (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Wsypać mąkę, cukier i sól do miski. Dodać rozdrobnione masło. Siekać nożem, póki wszystkie składniki nie będą przypominać okruchów chleba.
- Jajko wymieszać ze śmietaną, wlać do zagłębienia zrobionego w produktach sypkich. Przemieszać drewnianą łyżką, aby wchłonęła się część mąki. Zagnieść ciasto.
- Gotowe ciasto ułożyć na folii spożywczej i rozwałkować lekko na płaski placek. Zawinąć brzegi folii i wstawić ciasto do lodówki na co najmniej 30 minut (lub na dłużej, lecz nie przekraczać 48h.)
- Natłuścić formę do tarty.
- Wyjąć ciasto z lodówki, rozwinąć z folii i ułożyć na chłodnej powierzchni. Ciasto oprószyć lekko mąką z obu stron.
- Przełożyć ciasto na folię spożywczą i przykryć drugim kawałkiem folii i rozwałkować ciasto na grubość 3mm. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie można włożyć je na jakiś czas do lodówki.
- Z rozwałkowanego ciasta zdjąć górną warstwę folii i przerzucić placek do formy na tartę. Docisnąć palcami ciasto do brzegów i dna formy (uważać, by nie rozerwać ciasta). Ciasto na krawędziach zagiąć do środka, tworząc z niego brzegi o grubości ok. 5mm wokół obwodu formy. Odstawić ciasto na 20 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200C. Ciasto w formie przykryć folią aluminiową, po czym obciążyć ją grochem, fasolą lub ciężarkami do pieczenia tart. Włożyć ciasto do piekarnika i piec je najpierw przez 5 minut w temp 200C, a następnie przez kolejne 10-15 minut w temp. 180-190C. Ciasto powinno mieć złoty kolor.
przepis z ksiazki ‘placki i tarty’
Tak jak podane w inspiracji ;)
pychotka,:)
Uwielbiam, również piekę, ale robie je po swojemu ;)
Na moim blogu wstawiłam pare fotek xD
wow! jakie piękne ciasto kruche! chyba kiedyś będę musiała spróbować! pozdrawiam koleżankę z Bydgoszczy :)
dobre kruche ciasto to podstawa udanego wypieku,
ależ pięknie ci wyszło:D
Uwielbiam, do tego pianka i owoce i jestem w niebie ;)
uwielbiam kruche ciasto!
jedno z najlepszych ;)
Alez pokusy :))
Mniam :)
Jasno i przystępnie wytłumaczone:)