Przepis na kruche ciasto
Tarty i tartaletki

Przepis na kruche ciasto

Jeśli zamiast słodkiego ciasta kruchego , chcemy zrobić ciasto kruche wytrawne , to pomijamy dodawanie cukru, a ilość soli zwiększamy do 3/4 łyżeczki.

Inspiracja: Tarty i Placki, Bardi Carla

Składniki

  • na formę o średnicy 28-30cm lub dwie po 20cm
  • Mąka pszenna 250g
  • Cukier 65g drobnego cukru (najlepiej cukier puder)
  • Sól 1/4 łyżeczki
  • Masło 150g
  • Jajko 1 duże jajko
  • Śmietana kremówka 2 łyżki (opcjonalnie)

Przepis na kruche ciasto

Wykonanie:

  1. Wsypać mąkę, cukier i sól do miski. Dodać rozdrobnione masło. Siekać nożem, póki wszystkie składniki nie będą przypominać okruchów chleba.
  2. Jajko wymieszać ze śmietaną, wlać do zagłębienia zrobionego w produktach sypkich. Przemieszać drewnianą łyżką, aby wchłonęła się część mąki. Zagnieść ciasto.
  3. Gotowe ciasto ułożyć na folii spożywczej i rozwałkować lekko na płaski placek. Zawinąć brzegi folii i wstawić ciasto do lodówki na co najmniej 30 minut (lub na dłużej, lecz nie przekraczać 48h.)
  4. Natłuścić formę do tarty.
  5. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwinąć z folii i ułożyć na chłodnej powierzchni. Ciasto oprószyć lekko mąką z obu stron.
  6. Przełożyć ciasto na folię spożywczą i przykryć drugim kawałkiem folii i rozwałkować ciasto na grubość 3mm. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie można włożyć je na jakiś czas do lodówki.
  7. Z rozwałkowanego ciasta zdjąć górną warstwę folii i przerzucić placek do formy na tartę. Docisnąć palcami ciasto do brzegów i dna formy (uważać, by nie rozerwać ciasta). Ciasto na krawędziach zagiąć do środka, tworząc z niego brzegi o grubości ok. 5mm wokół obwodu formy. Odstawić ciasto na 20 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200C. Ciasto w formie przykryć folią aluminiową, po czym obciążyć ją grochem, fasolą lub ciężarkami do pieczenia tart. Włożyć ciasto do piekarnika i piec je najpierw przez 5 minut w temp 200C, a następnie przez kolejne 10-15 minut w temp. 180-190C. Ciasto powinno mieć złoty kolor.

Przepis na kruche ciasto

Rate this post

12 thoughts on “Przepis na kruche ciasto”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.