Przepis na kruche ciasto

Przepis na kruche ciasto


Jeśli zamiast słodkiego ciasta kruchego , chcemy zrobić ciasto kruche wytrawne , to pomijamy dodawanie cukru, a ilość soli zwiększamy do 3/4 łyżeczki.

Inspiracja: Tarty i Placki, Bardi Carla

Składniki

  • na formę o średnicy 28-30cm lub dwie po 20cm
  • Mąka pszenna 250g
  • Cukier 65g drobnego cukru (najlepiej cukier puder)
  • Sól 1/4 łyżeczki
  • Masło 150g
  • Jajko 1 duże jajko
  • Śmietana kremówka 2 łyżki (opcjonalnie)

Przepis na kruche ciasto

Wykonanie:

  1. Wsypać mąkę, cukier i sól do miski. Dodać rozdrobnione masło. Siekać nożem, póki wszystkie składniki nie będą przypominać okruchów chleba.
  2. Jajko wymieszać ze śmietaną, wlać do zagłębienia zrobionego w produktach sypkich. Przemieszać drewnianą łyżką, aby wchłonęła się część mąki. Zagnieść ciasto.
  3. Gotowe ciasto ułożyć na folii spożywczej i rozwałkować lekko na płaski placek. Zawinąć brzegi folii i wstawić ciasto do lodówki na co najmniej 30 minut (lub na dłużej, lecz nie przekraczać 48h.)
  4. Natłuścić formę do tarty.
  5. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwinąć z folii i ułożyć na chłodnej powierzchni. Ciasto oprószyć lekko mąką z obu stron.
  6. Przełożyć ciasto na folię spożywczą i przykryć drugim kawałkiem folii i rozwałkować ciasto na grubość 3mm. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie można włożyć je na jakiś czas do lodówki.
  7. Z rozwałkowanego ciasta zdjąć górną warstwę folii i przerzucić placek do formy na tartę. Docisnąć palcami ciasto do brzegów i dna formy (uważać, by nie rozerwać ciasta). Ciasto na krawędziach zagiąć do środka, tworząc z niego brzegi o grubości ok. 5mm wokół obwodu formy. Odstawić ciasto na 20 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200C. Ciasto w formie przykryć folią aluminiową, po czym obciążyć ją grochem, fasolą lub ciężarkami do pieczenia tart. Włożyć ciasto do piekarnika i piec je najpierw przez 5 minut w temp 200C, a następnie przez kolejne 10-15 minut w temp. 180-190C. Ciasto powinno mieć złoty kolor.

Przepis na kruche ciasto

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 odpowiedzi na “Przepis na kruche ciasto

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.