Karp pieczony kojarzy mi się głównie z karpiem pieczonym w całości, bez wymyślnych dodatków. Jednak tym razem postanowiłam wypróbować karpia pieczonego w miodzie i musztardzie. Wyszło pysznie!
Kategoria: Przepisy na Boże Narodzenie
Zupa rybna z łososia
Zupa rybna z łososia z poniższego przepisu to pomysł na ekspresowy obiad w 25 minut, jeśli w swoich zapasach macie dowolny bulion, np. drobiowy lub warzywny.
Śledź po japońsku
Śledź po japońsku – to tradycyjna przekąska imprezowo-świąteczna, bardzo popularna w czasach PRL’u. Robi się go szybko, więc stanowi też super przekąskę na kolację.
Śledzie po żydowsku
Śledzie po żydowsku z tego co się orientuję występują powszechnie w dwóch wersjach. Jedni robią je z rodzynkami, a drudzy bardziej na wytrawnie, tak jak ja w przepisie poniżej. Jeśli macie ochotę na rybkę w aromatycznej zalewie z dodatkiem majeranku, to gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na śledzie po żydowsku.
Śledzie po kujawsku
Śledzie po kujawsku – to dość oryginalny pomysł na śledzie. Jeśli lubicie eksperymentować ze smakami, to ten przepis będzie dla Was idealny. Słodko-kwaśne połączenie śledzi z jabłkami będzie fajnym pomysłem na danie wigilijne lub sylwestrowe.
Śledź po francusku
Śledź po francusku to pyszne filety śledziowe w sosie majonezowo-musztardowym, które super się sprawdzają jako danie na Święta oraz Sylwestra. U nas obowiązkowo także na wszelkiego rodzaju imprezach rodzinnych, bo każdy je uwielbia.
Pierogi wigilijne
Co jest tradycją na bożonarodzeniowym stole? Pierogi wigilijne! Myślę, że w tej kwestii zgodzi się ze mną każdy. Jest to tradycyjna polska potrawa, która cieszy się popularnością nie tylko w Polsce. Są one doskonałym dodatkiem do barszczu, jednak mogą także stanowić samodzielne danie.
Śledzie po szlachecku
Śledzie po szlachecku to pyszna propozycja na filety śledziowe, które sprawdzą się na każdą okazję. Są super przekąską zarówno na Święta Bożego Narodzenia, jak i na Sylwestra, czy też innego rodzaju imprezy domowe.
Śledzie w oleju
Śledzie w oleju to jedno z moich ulubionych dań i goszczą u mnie nie tylko z okazji Świąt Bożego Narodzenia, ale także przez cały rok. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego prostego, a jakże pysznego przepisu na śledzie w oleju. Na pewno zagoszczą one w Waszej kuchni na dłużej.
Uszka z kapustą i grzybami
Uszka z kapustą i grzybami robię równie często, jak uszka z grzybami. No i wbrew pozorom nie tylko na Święta Bożego Narodzenia. Takie uszka z kapustą i grzybami moja rodzinka uwielbia zajadać nawet w środku roku, oczywiście w towarzystwie barszczu czerwonego. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Paszteciki wigilijne
Z czym podać barszcz czerwony na Wigilię? A no super się sprawdzą tutaj paszteciki wigilijne. Ale no właśnie, z jakim farszem? To pytanie pewnie zadaje sobie niejedna gospodyni domowa. Sprawdź moje propozycje!
Cytryny w rumie
Cytryny w rumie są idealnym dodatkiem do herbatki zwłaszcza, gdy za oknem szaro buro i ponuro, a nas łapie przeziębienie. Gorąco polecam w te jesienno-zimowe wieczory mój sprawdzony przepis na cytryny w syropie z rumem.
Krokiety wigilijne
Krokiety wigilijne – cóż można o nich rzec? Istnieją pewne potrawy, które obowiązkowo muszą pojawić się w prawie każdym domu na stole wigilijnym. Z pewnością należą do nich pierogi, barszcz czerwony czy kapusta z grzybami. W wielu domach podaje się także krokiety wigilijne, czyli naleśniki z pieczarkami (bądź grzybami leśnymi) i kapustą kiszoną. W naszym domu …
Paszteciki z kapustą i grzybami
Paszteciki z kapustą i grzybami – chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. Do barszczu w sam raz! Na pewno zakochacie się w nich od pierwszego kęsa. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na paszteciki z kapustą i grzybami już dziś!
Pierogi ze szpinakiem
Pierogi ze szpinakiem to moja propozycja na bezmięsny obiad. Świetnie smakują zarówno po ugotowaniu w wodzie, jak i w wersji podsmażonej na patelni. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na pierogi ze szpinakiem, a na pewno nie pożałujecie.