Napoje

Koktajle, soki i inne napoje, Napoje

Napoje stanowią istotny element każdej kuchni. Jedne pomagają nam nawodnić organizm, inne stanowią element kultury towarzyskiej. Od setek lat napary, napoje, alkohol to ważny element naszej codzienności.

Na co dzień

Nasze codzienne nawadnianie przyjmuje różne formy. Jedni piją czystą wodę, inni nie potrafią obejść się bez ulubionej herbaty czy kawy. Ważne miejsce w polskiej kulturze zajmują też soki i kompoty owocowe, niezwykle istotne w polskiej, tradycyjnej kuchni.

Koktajle

Coraz popularniejsze stają się koktajle warzywno-owocowe. W tym przypadku warto sięgać po sprawdzone receptury. Nieumiejętne połączenie ze sobą składników na ogół prowadzi do katastrofy. Dobrze zbalansowany koktajl owocowy może z powodzeniem zastąpić nam jeden z posiłków, jakie należy spożyć w ciągu dnia. Stanowią doskonałe źródło błonnika i mają jeszcze jedną, istotną dziś zaletę – możemy przygotować je w ciągu zaledwie kilku chwil. Wiele z nich (w zależności od składników), wykazuje również właściwości prozdrowotne – ich picie poprawia np. stan włosów i paznokci albo działa antystresowo.

Napoje alkoholowe

Drinki, koktajle i inne napoje alkoholowe towarzyszą nam w wielu sytuacjach towarzyskich. Jak przygotować dobry koktajl alkoholowy? Kierować się tylko smakiem czy uzyskaniem efektu wizualnego? Ogólne wskazania i zasady podaje nam dyscyplina, którą określa się jako miksologię drinków. To sztuka łączenia wszystkich składowych ingrediencji w jedną harmonijną całość. To właśnie harmonia jest główną zasadą tworzenia koktajli alkoholowych. A skoro harmonia, to i proporcja – przygotowując napój alkoholowy powinniśmy za każdym razem dowiadywać się, jakie składniki można ze sobą łączyć i w jaki sposób, tak by przygotowany napój posiadał zrównoważony smak. Dobór odpowiedniego alkoholu, syropu, przypraw, owoców czy ziół stanowi prawdziwe wyzwanie, a zarazem może być źródłem największej przyjemności. Zachęca przecież do poszukiwania nowych receptur.

Sięgaj po klasyki i zgłębiaj ich historię

Krwawa Mary? Mojito? Margarita? Takie nazwy przywodzą na myśl oczywiste skojarzenia. A czy wiesz, który z tych koktajli pochodzi z Meksyku? I kim była Krwawa Mary? I który z tych drinków był wzorowany na napoju wypijanym z lubością przez XVI-wiecznego korsarza? Wiele popularnych drinków ma za sobą bardzo ciekawą historię. Warto poznawać klasyczne receptury, bo możesz się z nich wiele nauczyć – nie tylko tego, co będzie pasować do rumu, a co do tequili. Napoje alkoholowe stanowią bardzo istotną część kultury każdego kraju i ucząc się ich przygotowywania, staraj się dowiedzieć czegoś więcej na ich temat.

Eksperymentuj

Niezależnie od tego, jaki napój chcesz przygotować, nie bój się eksperymentować. Na początkowym etapie warto korzystać ze sprawdzonych receptur. Sprawią, że napoje będą udane, a oprócz tego będą doskonałą bazą wiedzy na temat połączeń różnych składników. Z każdym kolejnym poznanym smakiem, z każdym udanym połączeniem, warto następnie pójść o krok dalej – spróbować przygotować napój według własnych preferencji i upodobań!