Karkówka pieczona w ketchupie

Karkówka pieczona w ketchupie – prosta, pyszna, krucha karkówka zapiekana w ketchupie z pieczarkami i papryką. Polecam na obiad lub kolację. Najlepiej smakuje dnia kolejnego po podgrzaniu. Z kilograma karkówki wydzieliłam 7 plastrów o grubości ok. 1-1,5 cm.

Przy kupnie karkówki należy pamiętać, by wybierać te mniejsze kawałki od młodszej świnki – dzięki temu mięso będzie smaczne i kruche.

Read more

Chłodnik litewski. Chłodnik z botwiny przepis.

Chłodnik litewski. Chłodnik z botwiny – to zupa podawana na zimno, która zarówno jest tradycyjną potrawą polską, jak i litewską. Podstawę chłodnika litewskiego stanowi botwina połączona ze zsiadłym mlekiem bądź kwaśną śmietaną (jednak równie często dodawany jest kefir – ja tę opcję lubię najbardziej, jogurt albo maślanka). W wersji klasycznej jej składnikiem są także szyjki rakowe, ale z uwagi, że nie są one powszechnie dostępne, to często chłodnik robi się tylko na bazie wody lub bulionu, chociaż dodawania wywarów mięsnych jednak się nie zaleca.

Przepis na tę wyjątkową zupę znajdziemy w wielu książkach kucharskich, np. w Poradniku Gospodyni Wiejskiej z 1954 roku oraz w książce pt. Sekret kucharski, czyli co jadano w Soplicowie H. Szymanderskiej. Pierwsze wzmianki o chłodniku z botwiny możemy odnaleźć właśnie w `Panu Tadeuszu` Adama Mickiewicza: “Podano w kolei wódkę, zaczem wszyscy siedli i chołodziec litewski milczkiem żwawo jedli.” (Księga III, wers 706-707).

Read more

Jak zrobić jajko sadzone?

Jak zrobić jajko sadzone? Pewnie większość z Was myśli, że jest to banalnie proste – no i prawda – jest banalnie proste, ale nie każdy przygotowuje je w prawidłowy sposób, przez co jajko traci na walorach smakowych, bądź odżywczych.

Jajka sadzone to szybki pomysł na obiad, śniadanie lub kolację. Mi najbardziej kojarzy się jednak z pomysłem na letni obiad w towarzystwie młodych ziemniaków z koperkiem i szklanką maślanki bądź zsiadłego mleka.

Tak więc, jak zrobić idealne jajko sadzone? Przepis jest prosty i każdemu się uda, jeśli będzie się trzymać wskazówek poniżej :) Zapraszam do lektury!

Read more

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa – najlepsza to ta gotowana na żeberkach lub dowolnym, innym mięsie, ale koniecznie z kośćmi! Niektórzy robią ją na wywarze drobiowym, ale moim zdaniem zupa ogórkowa na rosole, nie oddaje takiej głębi smaku jak zupa ogórkowa na żeberkach :) Do zupy koniecznie należy użyć ogórki kiszone a nie kwaszone, bo te drugie zepsują smak ogórkowej. Niektórzy gotują zupę od razu z ziemniakami, lecz u nas z reguły ziemniaki gotowane są w osobnym garnuszku.

Read more

Zupa botwinka

Zupa botwinka – przepis na pyszną zupę z młodych buraczków. Koniecznie musicie ją zrobić póki sezon trwa :) Botwinkę można podawać na kilka sposobów, więc wybór dodatków pozostawiam już Wam :) My czasami jemy ją ze zwykłymi ugotowanymi ziemniakami, czasem z podsmażonymi, a innym razem z samym chlebem, czy też gotowanym na twardo jajkiem, ale zdecydowanie wersja ze smażonymi ziemniaczkami smakuje mi najbardziej. A jaka jest Wasza ulubiona forma podania botwinki? :)

Read more

Dorsz panierowany z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Dorsz panierowany z suszonymi pomidorami i mozzarellą – pyszna propozycja nie tylko na piątkowy obiad :) Jeśli lubicie suszone pomidory i aromatyczną bazylię, to gorąco polecam Wam wypróbować ten przepis na panierowanego dorsza. Oczywiście wedle uznania dorsza możecie zastąpić inną białą rybą, np. morszczukiem. Jeśli szukacie więcej inspiracji na piątkowe obiady i nie tylko to polecam spróbować również ten oto przepis: Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym

Read more

Żurek na zakwasie

Żurek na zakwasie – i… zapachniało świętami :) U nas gotuje się go zamiennie wraz z barszczem białym. A u Was? głównie króluje żurek, czy barszcz biały?

Poniższy przepis na żurek jest na bazie zakwasu żytniego domowej roboty, którego wykonania zajmuje mniej niż 5 minut, ale jeśli nie macie możliwości, by zakwas poleżakował kilka dni, to opcjonalnie możecie użyć gotowego zakwasu ze sklepu.

Żurek staropolski warto gotować na wędzonce (np. wędzonym boczku, wędzonych żeberkach, czy po prostu na wędzonych kościach). Mi osobiście najlepiej smakuje taki właśnie na wędzonym boczku i kiełbasie zwyczajnej, a do tego oczywiście tradycyjnie biała kiełbasa, która koniecznie musi być podsmażona, by nadać zupie większą głębię smaku.

Żurek wielkanocny standardowo podaję z ugotowanymi na twardo jajkami, a w dni powszechnie z ziemniakami okraszonymi cebulą, chociaż równie dobrze zupa ta smakuje podana z chlebem żytnim lub w specjalnych chlebkach na żurek.

W moim zakwasie na żurek standardowo pojawia się już kilka ząbków czosnku, więc do samego żurku czosnku już nie dodaję, ale jeśli kupujecie gotowy zakwas ze sklepu, to śmiało możecie dodać do zupy kilka ząbków czosnku. Również, jeśli lubicie ostrzejsze smaki, to możecie żurek doprawić tartym chrzanem pod sam koniec gotowania.

Jeśli szukacie więcej inspiracji na zbliżającą się Wielkanoc, to polecam zajrzeć po przepisy tutaj: Sałatki na Wielkanoc.

Hitem na pewno też będą: jajka faszerowane suszonymi pomidorami oraz sałatka z białą kiełbasą i jajkami.

U nas również nie zabraknie na Wielkanoc (obok babek i mazurków) takich popularnych ciast jak: 3 bit bez pieczeniaszarlotka na kruchym cieściemurzynekczy sernik wiedeński.

Read more