pasztet z cukinii
Obiad

Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii w wersji wegetariańskiej, czyli bez dodatku mięsa. Taki pasztet z warzyw to super pomysł na pyszne danie na kolację. Pasztet z cukinii jest delikatny i aromatyczny, a co najważniejsze smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom, więc stanowi fajny pomysł dla przemycenia dzieciakom warzyw. Gorąco polecam poniższy przepis!

Czytaj dalej
leczo z cukinią
Obiad

Leczo z cukinią

Leczo z cukinią to jedno z moich ulubionych dań jednogarnkowych. Lubię je serwować zarówno na obiad, jak i kolację. Świetnie smakuje z kromką świeżego pieczywa. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na leczo z cukinią.

Czytaj dalej
kluski śląskie
Obiad

Kluski śląskie

Kluski śląskie – najlepszy przepis! Chociaż z kluskami śląskimi to jest tak, ze każdy ma swoje przyzwyczajenia i sztywno się ich trzyma i będzie uważał, że jego przepis jest właśnie tym najlepszym :) No, ale! Mój przepis naprawdę jest idealny, wiec gorąco zachęcam do jego wypróbowania :)

Czytaj dalej
zupa kalafiorowa
Dania jednogarnkowe z kurczaka Obiad Zupy

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa – to dość szybka tradycyjna polska zupa, która od czerwca, gdy tylko zaczyna się sezon, gości często w naszym domu. Najbardziej lubimy kalafiorową zabielaną śmietanką i z dodatkiem dużej ilości koperku. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na zupę kalafiorową.

Czytaj dalej
zupa fasolowa przepis
Obiad Zupy

Zupa fasolowa

Zupa fasolowa – pyszna i tradycyjna polska zupa z dodatkiem boczku i kiełbasy. W moim domu obowiązkowo gotowana na żeberkach wieprzowych. Zupa ta jest bardzo sycąca i rozgrzewająca, wiec polecam ją zwłaszcza na chłodniejsze dni.

Czytaj dalej
grochówka
Obiad Zupy

Grochówka

Pyszna grochówka na wywarze z żeberek, z dodatkiem boczku i kiełbasy, to coś co uwielbiamy! Kiedyś nie byłam wielką fanką zupy grochowej, bo w moim rodzinnym domu z robiło się ją na grochu niełuskanym. Ja osobiście robię grochówkę na grochu łuskanym i taka wersja odpowiada mi najbardziej.

Czytaj dalej
burrito
Obiad

Burrito

Burrito – to potrawa pochodząca z Meksyku i kuchni Tex-Mex, nazywana też Taco de harina. Składa się z pszennej tortilli wypełnianej najczęściej meksykańskim ryżem i mięsem. Poniżej zamieściłam przepis na moją ulubioną wersję burrito. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.

Czytaj dalej
chili con carne
Obiad

Chili con carne

Chili con carne – to pyszne danie jednogarnkowe, które polecam wypróbować każdemu, a zwłaszcza tym, którzy uwielbiają meksykańskie smaki. Chilli con carne czasami zajadamy z tortillą kukurydzianą w formie chipsów, czasami z dodatkiem ryżu, a jeszcze innym razem w formie burrito. Polecam to danie jako obiad lub smaczną kolację.

Czytaj dalej
ryż po meksykańsku
Obiad

Ryż po meksykańsku

Ryż po meksykańsku – potocznie określany jako czerwony ryż – to pyszny i szybko dodatek do obiadu. U nas często dodajemy go również do burrito. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.

Czytaj dalej
lasagne
Obiad Zapiekanka makaronowa

Lasagne

Lasagne bolognese, na które potocznie w Polsce mówimy krótko Lazania, to pyszne makaronowe danie z piekarnika. Jest to Mięso mielone z sosem bolońskim przekładane płatami makaronu i uzupełnione sosem beszamelowym. Gorąco polecam wypróbować mój przepis na lasagne, bo taka lazania to nie tylko pysznie smakuje, ale także sprawdzi się jako obiad na kilka dni.

Czytaj dalej
zupa pomidorowa
Obiad Zupy

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa to jedna z szybszych zup, jeśli robi się ją na rosole, który już był wcześniej ugotowany. Tak wiec jeśli robimy zupę pomidorową na rosole z niedzieli, to jej wykonanie zajmie nam nawet mniej niż 10 minut. Poniżej znajdziecie właśnie przepis na zupę pomidorową z rosołu.

Czytaj dalej
zapiekanka ziemniaczana
Obiad Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana – to prosty przepis na pyszny obiad, który można przygotować dzień wcześniej, a dnia następnego po prostu odgrzać przed podaniem. Sprawdzi się również jako obiad na kilka dni, właśnie dzięki możliwości kilkukrotnego odgrzewania, bez uszczerbku na smaku :) Jedynie wtedy na drugi dzień polecam podlać zapiekankę odrobiną śmietanki. Tak więc wszystkim zapracowanym i uwielbiającym …

Czytaj dalej