Hummus to jedna z moich ulubionych past do smarowania oraz dip do warzywnych przekąsek. Przygotowywana jest z ciecierzycy i współcześnie jest jedną z najbardziej popularnych potraw na Bliskim Wschodzie i w Północnej Afryce, a także znana jest również w kuchniach kaukaskich. Jeśli macie ochotę wypróbować domową pastę z ciecierzycy bez zbędnych dodatków, to gorąco zachęcam …
Kategoria: Pasta kanapkowa
Smalec z fasoli
Smalec z fasoli – no kto by pomyślał? Mój Mąż był w lekkim szoku, że to smalec niezwierzęcy. W smaku przypomina bardzo tradycyjny smalec z jabłkami i cebulką, mimo, że nie ma tu ani grama tłuszczu zwierzęcego. Jeśli macie ochotę na wegański smalec z fasoli, to gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Guacamole
Guacamole – czyli pasta z awokado, na którą mówi się również meksykańska salsa z awokado. Super sprawdza się jako pasta na kanapki lub jako dodatek do imprezowych przekąsek, np. do nachosów. Guacamole jest tak pyszne, że powinno zasmakować nawet tym, którzy do awokado nie mogą się przekonać. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na …
Pasta z makreli wędzonej
Pasta z makreli wędzonej – to jedna z najczęściej robionych past kanapkowych w niejednym polskim domu, w tym i u nas. Poniższy przepis to bazowy przepis na pastę z makrelą wędzoną, który dowolnie możecie modyfikować, dodając swoje ulubione składniki. Jednak i bez różnych dodatków poniższa pasta z makreli smakuje wyśmienicie, zwłaszcza w towarzystwie chrupiącego pieczywa.
Pasta z kurczaka i suszonych pomidorów
Pasta z kurczaka i suszonych pomidorów – to przepis na bardzo pyszną pastę na kanapki i świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Idealnie smakuje ze świeżym pieczywem, ale także super się sprawdzi jako pasta na krakersy – i wtedy przemieni się w ekstra przekąskę na imprezę.
Pasta jajeczna z awokado
Pasta jajeczna z awokado – to pyszna propozycja pasty kanapkowej. Zamiast tradycyjnej pasty jajecznej lub też jej wersji z tuńczykiem lub wędzoną makrelą, czasami warto pokusić się o jej zdrowszą wersję – właśnie z awokado. Jeśli chcecie, by pasta jajeczna z awokado była bardziej fit, to oczywiście majonez możecie zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.
Domowy pasztet drobiowy z wątróbką
Domowy pasztet drobiowy z wątróbką – bez pieczenia, więc można by rzec, że raczej pasta z wątróbki , czy jak to woli smarowidło z wątróbki drobiowej. Pasztet ten nie wymaga pieczenia, a więc jest dość szybki w wykonaniu i idealnie nadaje się do kanapek ;-)
Pasta jajeczna z mascarpone
Pasta jajeczna z mascarpone – to pyszna, delikatna, kremowa pasta na kanapki, która równie dobrze sprawdzi się jako nadzienie do faszerowanych jajek. Poniższy przepis jest wersją podstawową, którą możecie wzbogacić o swoje ulubione składniki (np. rzodkiewkę, ogórka itd.). Jeśli spodobał się Wam ten przepis, to może również zechcecie wypróbować taką pastę: Pasta jajeczna z suszonymi …
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami – idealna na kanapki :) lub do faszerowania wielkanocnych jajeczek :) Oczywiście pastę można dowolnie modyfikować i wzbogacić o swoje ulubione zioła :)