Uroczystość Pierwszej Komunii Świętej to bardzo ważne wydarzenie w życiu dziecka. Związane z nim prezenty oraz spotkanie w gronie najbliższych są pięknym dopełnieniem całego święta. Nieodłącznym elementem każdego przyjęcia jest pyszny obiad. Chyba nie ma osoby, której nie zapadłby w pamięci wygląd i niepowtarzalny smak tradycyjnego komunijnego rosołu. W każdym menu musi się ponadto znaleźć …
Kategoria: Porady kulinarne i ciekawostki
Najpopularniejsze dania jednogarnkowe
Do uwielbianych przez Polaków posiłków należą bez wątpienia dania jednogarnkowe. Są banalne w przygotowaniu, a przy tym sycące i zdrowe. Nie tak rzadko przyrządza się je z resztek po wczorajszym obiedzie czy niedojedzonej kolacji. W garnku czy woku ugotować można praktycznie wszystko. Jakie interesujące przepisy na dania jednogarnkowe warto wypróbować?
Jakie mięso jest najzdrowsze?
Dietetycy coraz częściej zachęcają do ograniczenia spożycia mięsa, proponując w zamian wyjątkowo zdrowe ryby. Nie trzeba jednak rezygnować z niego całkowicie, a po prostu wybierać zdrowsze odmiany. Niektóre z nich można jadać nawet codziennie. Inne lepiej konsumować sporadycznie. Które mięsa uznawane są za najzdrowsze?
Czy gotowanie na płycie indukcyjnej różni się od gotowania na gazie?
Płyty indukcyjne stają się coraz popularniejsze. Są bezpieczne, a przy tym pozwalają na szybkie i wygodne gotowanie. Kuchenki gazowe pracują wolniej, ale za to są tańsze w eksploatacji i według niektórych zapewniają bardziej naturalny smak dań. Jakie są podstawowe różnice w obsłudze obu tych rozwiązań?
Jak peklować mięso?
Głównym celem peklowania mięsa jest jego konserwacja. Proces ten odpowiada też za nadanie wspaniałego smaku i przyjemnego aromatu. Peklowane mięso nietrudno znaleźć w sklepach. Przy odrobinie umiejętności można je przyrządzić w taki sposób również samodzielnie. Jak prawidłowo peklować mięso?
Egzotyczne owoce i warzywa, o których mogłaś jeszcze nie słyszeć
Na sklepowe półki coraz częściej trafiają egzotyczne owoce i warzywa. Ich nietuzinkowy wygląd zwraca uwagę klientów, którzy chętnie sięgają po nieznane wcześniej smaki. Jakie produkty z tej grupy warto włożyć do koszyka i wykorzystać w różnych ciekawych przepisach?
Jakie przekąski podać do jakiego wina
Kolacja dla dwojga wymaga odpowiedniej oprawy – przygaszone światło, palące się świece, romantyczna muzyka, pyszne jedzenie oraz oczywiście wino. Przy butelce ulubionego trunku można również urządzić wieczór filmowy czy spotkanie ze znajomymi. Warto jednak wiedzieć, jak komponować wina z różnymi potrawami i przekąskami, aby ich smaki się uzupełniały.
Jak rozpoznać czy mięso i ryby są świeże
Umiejętne rozpoznawanie świeżości mięsa wymaga nieco wprawy. Sprzedawcy stosują coraz skuteczniejsze metody na odświeżenie zapachu, wyglądu i struktury mięsa. Aby uniknąć zakupu schabu wieprzowego, piersi kurczaka czy fileta rybnego o wątpliwej przydatności do spożycia, warto stosować się do kilku prostych zaleceń.
Jaką rybę wybrać do sushi?
Sushi to zdecydowanie najpopularniejsza japońska potrawa, znana na całym świecie. Polacy także rozsmakowali się w tradycyjnym posiłku rodem z kraju kwitnącej wiśni, stąd dostępność barów z sushi jest dość powszechna. A jeśli zechcemy spróbować własnych sił w przygotowaniu sushi? Robiąc sushi w domu, warto pamiętać, że połowę sukcesu będzie stanowić jakość ryby, którą wykorzystamy w …
Jakie wino do ryby, kaczki, sushi, dziczyzny – czyli co i kiedy serwujemy
Teoretycznie nie ma żadnych sztywnych zasad łączenia określonych gatunków wina z konkretnymi potrawami. Współcześnie przyrządzane dania są z reguły wieloskładnikowe. Trudno zatem dopasować do nich tylko jeden optymalny, idealny typ trunku. Najlepiej zwrócić uwagę na dominujący akcent potrawy i to do niego dobrać wino. Najczęściej składnikiem tym jest mięso lub ryba. Wino powinno przede wszystkim …
Co jeść jesienią? Jak wzmocnić odporność i zadbać o zdrowie?
Okres jesienno-zimowy sprzyja osłabieniu i przeziębieniom. Aby zachować w tym czasie dobrą kondycję i uniknąć infekcji wirusowych, warto odpowiednio wzmocnić organizm. Drobnoustroje powstrzymać można z pomocą dobrej diety. Co jeść jesienią, aby cieszyć się nienagannym zdrowiem?
Co przygotować ze świeżego szpinaku?
Szpinak to roślina pochodząca z Persji. Początkowo ceniono ją nie z uwagi na smak, ale cenne właściwości zdrowotne. Wysoka zawartość żelaza sprawiała, że szpinak bardzo powszechnie podawany był dzieciom i osobom chorym na anemię. Niestety – dawniej kucharki potrafiły zrobić z niego wyłącznie brejowatą, rozgotowaną papkę. Do dziś zresztą panuje opinia, że szpinak nie posiada …
Ile gotować kalafior?
Kalafior idealnie sprawdza się jako zdrowy dodatek do mięs, podstawa znakomitej zupy czy składnik szybkiej przekąski. Problematyczna bywa jednak kwestia gotowania tego wartościowego warzywa. Należy robić to w taki sposób, aby nie był zbyt twardy lub zbyt miękki. Kalafior gotować można także na różne sposoby. Najważniejsze znaczenie ma dokładne odmierzenie czasu. Jak długo należy gotować …
Powody, dla których warto gotować w domu
Dawniej jadano poza domem tylko okazyjnie, podczas świętowania rozmaitych uroczystości. Obecnie regularne stołowanie się w restauracjach i knajpach jest dla wielu osób codziennością. Na popularności zyskują także cateringi i tzw. dania gotowe. Samodzielne przyrządzanie dań wciąż jednak pozostaje rozwiązaniem najzdrowszym i najbardziej oszczędnym. Nierzadko jest również zajęciem wyjątkowo przyjemnym, który szybko staje się prawdziwą pasją. …
Jak gotować fasolkę szparagową i z czym ją podawać?
Jak gotować fasolkę szparagową i z czym ją podawać? Oto prosty przepis na gotowanie, a raczej krótki poradnik, jak prawidłowo gotować fasolkę szparagową, a także z czym podawać fasolkę szparagową, by była smaczna przez cały rok. Mój mąż woli fasolkę szparagową żółtą, a ja zieloną. A Wy? Jaką wolicie bardziej? :)