komunia tort
Porady kulinarne i ciekawostki

Jakie ciasta przygotować na przyjęcie komunijne?

Uroczystość Pierwszej Komunii Świętej to bardzo ważne wydarzenie w życiu dziecka. Związane z nim prezenty oraz spotkanie w gronie najbliższych są pięknym dopełnieniem całego święta. Nieodłącznym elementem każdego przyjęcia jest pyszny obiad. Chyba nie ma osoby, której nie zapadłby w pamięci wygląd i niepowtarzalny smak tradycyjnego komunijnego rosołu. W każdym menu musi się ponadto znaleźć …

Czytaj dalej
dania jednogarnkowe przepisy
Porady kulinarne i ciekawostki

Najpopularniejsze dania jednogarnkowe

Do uwielbianych przez Polaków posiłków należą bez wątpienia dania jednogarnkowe. Są banalne w przygotowaniu, a przy tym sycące i zdrowe. Nie tak rzadko przyrządza się je z resztek po wczorajszym obiedzie czy niedojedzonej kolacji. W garnku czy woku ugotować można praktycznie wszystko. Jakie interesujące przepisy na dania jednogarnkowe warto wypróbować?

Czytaj dalej
Świeże mięso w kawałkach na zielonym liściu
Porady kulinarne i ciekawostki

Jakie mięso jest najzdrowsze?

Dietetycy coraz częściej zachęcają do ograniczenia spożycia mięsa, proponując w zamian wyjątkowo zdrowe ryby. Nie trzeba jednak rezygnować z niego całkowicie, a po prostu wybierać zdrowsze odmiany. Niektóre z nich można jadać nawet codziennie. Inne lepiej konsumować sporadycznie. Które mięsa uznawane są za najzdrowsze?

Czytaj dalej
Kawałek świeżego mięsa na talerzu z przyprawami
Porady kulinarne i ciekawostki

Jak peklować mięso?

Głównym celem peklowania mięsa jest jego konserwacja. Proces ten odpowiada też za nadanie wspaniałego smaku i przyjemnego aromatu. Peklowane mięso nietrudno znaleźć w sklepach. Przy odrobinie umiejętności można je przyrządzić w taki sposób również samodzielnie. Jak prawidłowo peklować mięso?

Czytaj dalej
Jakie wino podać do jedzenia?
Porady kulinarne i ciekawostki

Jakie przekąski podać do jakiego wina

Kolacja dla dwojga wymaga odpowiedniej oprawy – przygaszone światło, palące się świece, romantyczna muzyka, pyszne jedzenie oraz oczywiście wino. Przy butelce ulubionego trunku można również urządzić wieczór filmowy czy spotkanie ze znajomymi. Warto jednak wiedzieć, jak komponować wina z różnymi potrawami i przekąskami, aby ich smaki się uzupełniały.

Czytaj dalej
Jaką rybę wybrać do sushi, aby było pyszne?
Porady kulinarne i ciekawostki

Jaką rybę wybrać do sushi?

Sushi to zdecydowanie najpopularniejsza japońska potrawa, znana na całym świecie. Polacy także rozsmakowali się w tradycyjnym posiłku rodem z kraju kwitnącej wiśni, stąd dostępność barów z sushi jest dość powszechna. A jeśli zechcemy spróbować własnych sił w przygotowaniu sushi? Robiąc sushi w domu, warto pamiętać, że połowę sukcesu będzie stanowić jakość ryby, którą wykorzystamy w …

Czytaj dalej
Kieliszek dobrego czerwonego wina
Porady kulinarne i ciekawostki

Jakie wino do ryby, kaczki, sushi, dziczyzny – czyli co i kiedy serwujemy

Teoretycznie nie ma żadnych sztywnych zasad łączenia określonych gatunków wina z konkretnymi potrawami. Współcześnie przyrządzane dania są z reguły wieloskładnikowe. Trudno zatem dopasować do nich tylko jeden optymalny, idealny typ trunku. Najlepiej zwrócić uwagę na dominujący akcent potrawy i to do niego dobrać wino. Najczęściej składnikiem tym jest mięso lub ryba. Wino powinno przede wszystkim …

Czytaj dalej
Co warto zrobić ze świeżego szpinaku?
Porady kulinarne i ciekawostki

Co przygotować ze świeżego szpinaku?

Szpinak to roślina pochodząca z Persji. Początkowo ceniono ją nie z uwagi na smak, ale cenne właściwości zdrowotne. Wysoka zawartość żelaza sprawiała, że szpinak bardzo powszechnie podawany był dzieciom i osobom chorym na anemię. Niestety – dawniej kucharki potrafiły zrobić z niego wyłącznie brejowatą, rozgotowaną papkę. Do dziś zresztą panuje opinia, że szpinak nie posiada …

Czytaj dalej
Jak długo powinno się gotować kalafior?
Porady kulinarne i ciekawostki

Ile gotować kalafior?

Kalafior idealnie sprawdza się jako zdrowy dodatek do mięs, podstawa znakomitej zupy czy składnik szybkiej przekąski. Problematyczna bywa jednak kwestia gotowania tego wartościowego warzywa. Należy robić to w taki sposób, aby nie był zbyt twardy lub zbyt miękki. Kalafior gotować można także na różne sposoby. Najważniejsze znaczenie ma dokładne odmierzenie czasu. Jak długo należy gotować …

Czytaj dalej
Porady kulinarne i ciekawostki

Powody, dla których warto gotować w domu

Dawniej jadano poza domem tylko okazyjnie, podczas świętowania rozmaitych uroczystości. Obecnie regularne stołowanie się w restauracjach i knajpach jest dla wielu osób codziennością. Na popularności zyskują także cateringi i tzw. dania gotowe. Samodzielne przyrządzanie dań wciąż jednak pozostaje rozwiązaniem najzdrowszym i najbardziej oszczędnym. Nierzadko jest również zajęciem wyjątkowo przyjemnym, który szybko staje się prawdziwą pasją. …

Czytaj dalej