Na czym najlepiej smażyć? Masło? Oliwa czy olej?
Porady kulinarne i ciekawostki

Olej, masło, oliwa, tłuszcz – co i na czym smażyć

Tłuszcze są wartościowym źródłem energii oraz budulcem błon komórkowych, niezbędnym do produkcji wielu hormonów. Organizm potrzebuje ich do prawidłowego funkcjonowania. Tłuszcze powszechnie wykorzystywane są do smażenia. Każdy posiada tzw. punkt dymienia – temperaturę, po osiągnięciu której zachodzą w nim negatywne zmiany fizykochemiczne. W rezultacie obróbka cieplna doprowadza do utraty korzystnych właściwości tłuszczu, na rzecz uwolnienia …

Czytaj dalej
gotowanie bobu
Porady kulinarne i ciekawostki

Jak gotować bób?

Jak gotować bób? To podstawowe pytanie, na które należy odpowiedzieć, zanim przystąpi się do przygotowania bobu jako samodzielnej przekąski lub by wykorzystać go jako składnik innych dań. Sprawdź, jak ugotować bób, by smakował doskonale za każdym razem!

Czytaj dalej
Koszyk świeżo zebranych grzybów, kurek
Porady kulinarne i ciekawostki

Marynowane, duszone, suszone czy smażone – jak przyrządzać grzyby?

My Polacy bardzo lubimy grzyby, szczególnie chętnie sięgamy po grzyby leśne, które nierzadko zbieramy samodzielnie. W sezonie najczęściej przyrządzamy świeże grzyby w postaci zup i sosów. Jednak przepisów na grzyby i sposobów ich przyrządzania oraz przechowywania jest znacznie więcej. Warto się nimi zainteresować, gdyż pozwalają cieszyć się smakiem pysznych grzybów także poza sezonem.

Czytaj dalej
Talerz z czereśniami
Porady kulinarne i ciekawostki

Polskie owoce sezonowe – kiedy i jakie

Polskie owoce sezonowe – kiedy i jakie? Owoce są nie tylko bardzo smaczne, ale również zdrowe. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Są chętnie spożywane zwłaszcza przez sportowców i osoby odchudzające się. W Polsce szczególną popularnością cieszą się owoce sezonowe. Cechują się doskonałymi walorami smakowymi, a ponadto mają najwięcej wartości i odżywczych i witamin. …

Czytaj dalej
Soczysty łosoś z frytkami,, jak przygotować soczystą rybę?
Porady kulinarne i ciekawostki

Jak przyrządzić rybę, aby była soczysta?

Mięso ryby przyrządzamy na wiele różnych sposobów – gotujemy, pieczemy, smażymy czy grillujemy. Prawidłowo przyrządzona i przyprawiona ryba jest nie tylko źródłem witamin, ale także kopalnią różnych smaków. Jeśli zadbamy o to, aby była wystarczająco soczysta, to będzie wręcz rozpływać się w ustach. Jak sprawić, by poddawana obróbce termicznej ryba nie była sucha?

Czytaj dalej
Jakie przyprawy pasują do jakich mięs i ryb?
Porady kulinarne i ciekawostki

Jakie przyprawy do jakich potraw?

Właściwie dobrane przyprawy nie tylko podkreślą i wydobędą smak przygotowywanych potraw, ale także ubogacą wygląd dania, wzmocnią aromat i ułatwią trawienie posiłku. Warto wybierać je z rozwagą, gdyż źle dobrane przyprawy mogą przytłoczyć i zdominować potrawę, zaś ich niedomiar sprawi, że jedzenie będzie mdłe oraz mało atrakcyjne wizualnie i zapachowo. Jakie przyprawy wybierać przygotowując znane …

Czytaj dalej
Jak czyścić i przygotowywać rybę
Porady kulinarne i ciekawostki

Jak czyścić i patroszyć rybę?

Spożywanie mięsa ryb, szczególnie tych bogatych w kwasy omega-3 jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia, gdyż wspiera pracę mózgu i układu krążenia. Czasy, kiedy to jadało się ryby z przymusu raczej minęły. Mnogość przepisów i sposobów przyrządzania ryb jest tak obfita, że z pewnością każdy znajdzie wśród nich najsmaczniejszą dla siebie wersję ryby. Zanim jednak …

Czytaj dalej
wołowina
Porady kulinarne i ciekawostki

Jak kroić mięso wołowe i dlaczego to takie ważne?

Wielu osobom wydaje się, że wykonywanie podstawowych czynności w kuchni to rzeczy proste i nie wymagające większego wysiłku. Jednak nawet te z pozoru najprostsze działania przeprowadzane w nieprawidłowy sposób mogą zaważyć np. na jakości przyrządzanej przez nas potrawy. Do takich czynności zalicza się krojenie mięsa wołowego, które to w szczególności wymaga od nas prawidłowej „opieki”.

Czytaj dalej
jak gotować biała kiełbasę
Porady kulinarne i ciekawostki Wielkanoc przepisy

Jak gotować białą kiełbasę? Ile minut?

Jak gotować białą kiełbasę? To pytanie ostatnio często się pojawia, gdyż Wielkanoc tuż tuż. Tradycyjnie podaje się ją na śniadanie wielkanocne. Przygotowuje się ją na kilka sposobów: smażoną, pieczoną w piekarniku, jako dodatek do żurku lub barszczu białego, a także najprościej jako gotowaną (a właściwie parzoną) w wodzie. Jak prawidłowo ugotować, a raczej parzyć surową …

Czytaj dalej