Jak gotować fasolkę szparagową i z czym ją podawać? Oto prosty przepis na gotowanie, a raczej krótki poradnik, jak prawidłowo gotować fasolkę szparagową, a także z czym podawać fasolkę szparagową, by była smaczna przez cały rok. Mój mąż woli fasolkę szparagową żółtą, a ja zieloną. A Wy? Jaką wolicie bardziej? :)
Kategoria: Porady kulinarne i ciekawostki
Olej, masło, oliwa, tłuszcz – co i na czym smażyć
Tłuszcze są wartościowym źródłem energii oraz budulcem błon komórkowych, niezbędnym do produkcji wielu hormonów. Organizm potrzebuje ich do prawidłowego funkcjonowania. Tłuszcze powszechnie wykorzystywane są do smażenia. Każdy posiada tzw. punkt dymienia – temperaturę, po osiągnięciu której zachodzą w nim negatywne zmiany fizykochemiczne. W rezultacie obróbka cieplna doprowadza do utraty korzystnych właściwości tłuszczu, na rzecz uwolnienia …
Jakie rzeczy warto jeść podczas upałów, a jakich lepiej unikać?
W upalne dni apetyt maleje, przez co spożywane posiłki bywają mniej kaloryczne. Niestety, wysokie temperatury przyczyniają się do utraty wielu ważnych składników. Organizm traci je razem z potem, przez co konieczne jest ich uzupełnienie. Latem wzrasta również zapotrzebowanie na wodę. Co warto jadać, a czego lepiej unikać w największe upały?
Jak gotować bób?
Jak gotować bób? To podstawowe pytanie, na które należy odpowiedzieć, zanim przystąpi się do przygotowania bobu jako samodzielnej przekąski lub by wykorzystać go jako składnik innych dań. Sprawdź, jak ugotować bób, by smakował doskonale za każdym razem!
Jak jeść i gotować przy niewielkiej ilości czasu
Aby jadać zdrowo i smacznie, trzeba poświęcić nieco energii na zaplanowanie i przygotowywanie posiłków. Nie zawsze jest to jednak możliwe. Po dniu spędzonym w pracy lub na uczelni, mało kto ma jeszcze czas i ochotę na ślęczenie w kuchni. Wiele smacznych i zdrowych dań da się na szczęście przygotować stosunkowo szybko i sprawnie. Jak powinna …
Marynowane, duszone, suszone czy smażone – jak przyrządzać grzyby?
My Polacy bardzo lubimy grzyby, szczególnie chętnie sięgamy po grzyby leśne, które nierzadko zbieramy samodzielnie. W sezonie najczęściej przyrządzamy świeże grzyby w postaci zup i sosów. Jednak przepisów na grzyby i sposobów ich przyrządzania oraz przechowywania jest znacznie więcej. Warto się nimi zainteresować, gdyż pozwalają cieszyć się smakiem pysznych grzybów także poza sezonem.
Polskie owoce sezonowe – kiedy i jakie
Polskie owoce sezonowe – kiedy i jakie? Owoce są nie tylko bardzo smaczne, ale również zdrowe. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Są chętnie spożywane zwłaszcza przez sportowców i osoby odchudzające się. W Polsce szczególną popularnością cieszą się owoce sezonowe. Cechują się doskonałymi walorami smakowymi, a ponadto mają najwięcej wartości i odżywczych i witamin. …
Jak przyrządzić rybę, aby była soczysta?
Mięso ryby przyrządzamy na wiele różnych sposobów – gotujemy, pieczemy, smażymy czy grillujemy. Prawidłowo przyrządzona i przyprawiona ryba jest nie tylko źródłem witamin, ale także kopalnią różnych smaków. Jeśli zadbamy o to, aby była wystarczająco soczysta, to będzie wręcz rozpływać się w ustach. Jak sprawić, by poddawana obróbce termicznej ryba nie była sucha?
Jakie przyprawy do jakich potraw?
Właściwie dobrane przyprawy nie tylko podkreślą i wydobędą smak przygotowywanych potraw, ale także ubogacą wygląd dania, wzmocnią aromat i ułatwią trawienie posiłku. Warto wybierać je z rozwagą, gdyż źle dobrane przyprawy mogą przytłoczyć i zdominować potrawę, zaś ich niedomiar sprawi, że jedzenie będzie mdłe oraz mało atrakcyjne wizualnie i zapachowo. Jakie przyprawy wybierać przygotowując znane …
Jak czyścić i patroszyć rybę?
Spożywanie mięsa ryb, szczególnie tych bogatych w kwasy omega-3 jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia, gdyż wspiera pracę mózgu i układu krążenia. Czasy, kiedy to jadało się ryby z przymusu raczej minęły. Mnogość przepisów i sposobów przyrządzania ryb jest tak obfita, że z pewnością każdy znajdzie wśród nich najsmaczniejszą dla siebie wersję ryby. Zanim jednak …
Jak kroić mięso wołowe i dlaczego to takie ważne?
Wielu osobom wydaje się, że wykonywanie podstawowych czynności w kuchni to rzeczy proste i nie wymagające większego wysiłku. Jednak nawet te z pozoru najprostsze działania przeprowadzane w nieprawidłowy sposób mogą zaważyć np. na jakości przyrządzanej przez nas potrawy. Do takich czynności zalicza się krojenie mięsa wołowego, które to w szczególności wymaga od nas prawidłowej „opieki”.
Jajka w sosie tatarskim
Jajka w sosie tatarskim – to propozycja nie tylko na wielkanocne śniadanie, ale także np. na imprezową przekąskę. Idealnie ugotowane na twardo jajka w sosie o intensywnym smaku domowego sosu tatarskiego, to danie, które na pewno zasmakuje każdemu.
Jak gotować białą kiełbasę? Ile minut?
Jak gotować białą kiełbasę? To pytanie ostatnio często się pojawia, gdyż Wielkanoc tuż tuż. Tradycyjnie podaje się ją na śniadanie wielkanocne. Przygotowuje się ją na kilka sposobów: smażoną, pieczoną w piekarniku, jako dodatek do żurku lub barszczu białego, a także najprościej jako gotowaną (a właściwie parzoną) w wodzie. Jak prawidłowo ugotować, a raczej parzyć surową …
Jak obrać jajko – szybko i ładnie?
Jak obrać jajko na twardo – szybko i ładnie? Dlaczego niektóre jajka trudno obrać? Skorupki urywają się w małych kawałkach razem z białkiem jajka? Przeczytaj poniższy artykuł, by dowiedzieć się dlaczego niektóre jajka tak łatwo się obiera, a inne przysparzają nam problemów… oraz co zrobić, by temu zapobiec!
Ile gotować jajko na miękko?
Ile gotować jajko na miękko – to chyba częściej zadawane pytanie niż ile gotować jajka na twardo. O ile z tymi drugimi łatwiej się wstrzelić w odpowiedni czas, tak z jajkami na miękko bywa już gorzej, jeśli chcemy, by były to idealne jajka na miękko. Co mamy na myśli mówiąc idealne jajka na miękko? Na …