Prawdziwie domowy i chrupiący chleb to dla niektórych wspomnienie dzieciństwa, dla innych podstawa wymarzonego śniadania. Niezwykle przyjemny zapach jeszcze ciepłego pieczywa wypełniający cały dom nie może równać się z niczym innym. W sklepach o takie swojskie i zdrowe pieczywo niełatwo, dlatego warto pokusić się o upieczenie chleba w domowych warunkach. Jak upiec chleb w domu …
Kategoria: Porady kulinarne i ciekawostki
Potrawy na stół wielkanocny – tradycyjne śniadanie i obiad
Wielkanoc to najważniejsze święta chrześcijańskie, które spędzamy bardzo tradycyjnie, w gronie rodzinnym. Na świątecznym stole królują jajka w różnych postaciach oraz wiele potraw (szczególnie mięsnych), których spożywanie było ograniczone w czasie Wielkiego Postu. Jakie dania powinny znaleźć się na wielkanocnym stole? Co podać na świąteczny obiad i jakimi ciastami ugościć rodzinę?
Obróbka termiczna różnych rodzajów mięs
Przygotowanie różnego rodzaju mięs nie jest trudne, o ile wiemy, jak je przyrządzać. Bardzo ważnym jest, aby sporządzane przez nas mięsne potrawy nie traciły swoich wartości odżywczych podczas ich termicznej obróbki, a także były soczyste oraz kruche podczas ich podawania. Gotowanie, smażenie, grillowanie i duszenie to podstawowe sposoby przygotowywania mięs. Każda z tych metod inaczej …
Lista rzeczy, które powinny być w każdej kuchni
Kuchnia to królestwo każdej gospodyni domowej. Nieważne czy pomieszczenie jest małe czy duże – musi być zaopatrzone w przedmioty i urządzenia niezbędne do wykonywania potraw, a także w te, które ułatwiają, przyspieszają pracę i ją uprzyjemniają. Poniżej przedstawiam listę rzeczy, które moim zdaniem są tzw. „must have” w każdej kuchni. Jak najlepiej wyposażyć kuchnię? Każda …
Jak długo można przechowywać żywność w lodówce?
Podtrzymanie przydatności produktów do spożycia wydaje się bardzo proste – wystarczy wstawić jedzenie do lodówki i zwykle spożyć je w ciągu kilku dni. Niestety ta z pozoru banalna czynność, nieprawidłowo wykonana, zamiast przedłużyć świeżość pokarmów, powoduje przyspieszenie ich psucia się. O czym należy pamiętać wkładając produkty spożywcze do lodówki? Jak długo można przechowywać różnego rodzaju …
Crusta – co to jest i jak ją zrobić?
Crusta – wymawiaj krasta – to prosta i efektowna ozdoba szkła, która stosowana jest głównie przy napojach alkoholowych i ma imitować kryształki lodu. W szybki i tani sposób, w domowych warunkach, możemy upiększyć nasze drinki, czy koktajle, by wyglądały niczym jak z prawdziwego drink baru.
Jak gotować rosół, żeby nie był mętny?
Rosół to zupa zajmująca szczególne miejsce w polskiej kuchni. Bez aromatycznego, esencjonalnego, złocistego i klarownego rosołu wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu, to także najczęściej serwowana zupa podczas takich imprez, jak wesele czy pierwsza komunia. Wywar z mięsa i jarzyn jest także niezastąpiony podczas walki z przeziębieniem i przy spadku odporności. Ta z pozoru …
Gotowanie na parze – jak gotować, co i czemu warto?
Gotowanie na parze jest jednym z najzdrowszych sposobów przygotowywania potraw – produkty nie tracą cennych witamin i wartości odżywczych, a także zachowują swój piękny kolor. Ponadto jest to metoda prosta, nie wymagająca szczególnego doświadczenia oraz kulinarnych umiejętności.
Jak zrobić jajko sadzone?
Jak zrobić jajko sadzone? Pewnie większość z Was myśli, że jest to banalnie proste – no i prawda – jest banalnie proste, ale nie każdy przygotowuje je w prawidłowy sposób, przez co jajko traci na walorach smakowych, bądź odżywczych.
Zakalec – dlaczego powstaje i jak go uniknąć?
Zakalec – jest to nieudana, niewyrośnięta lub niewypieczona warstwa w cieście lub całe takie ciasto i najczęściej przytrafia się w ciastach z owocami… a, że sezon na świeże owoce jeszcze trwa, to dlatego też m.in. powstał ten wpis, by uświadomić Was, jakie mogą być przyczyny powstawania zakalca oraz jak zmniejszyć ryzyko jego powstania, bo niestety… …
Jak prawidłowo gotować kaszę jaglaną?
Jak prawidłowo gotować kaszę jaglaną? Część osób robi niestety błąd wrzucając ją do od razu do gotującej się wody i niepotrzebnie zraża się do kaszy, uważając, że jest niesmaczna. Co należy zrobić, by kasza była smaczna, słodka a nie gorzka, a na dodatek sypka? Przeczytajcie poniżej ;)
Jak sprawdzić, czy proszek do pieczenia jest dobry do użycia?
Proszek do pieczenia – jak sprawdzić, czy nadal jest dobry do użycia? Przeczytaj poniżej.
Jak prawidłowo rozmrażać mięso? To warto wiedzieć!
Czy wiesz jak prawidłowo rozmrażać mięso? Najczęściej popełnianym błędem jest pozostawienie mięsa w temperaturze pokojowej tuż po wyjęciu z zamrażalnika. Przeczytaj poniżej, jak prawidłowo powinno rozmrażać się mięso, by uniknąć jego popsucia lub pogorszenia walorów smakowych.
Pieczarki – obierać czy myć?
Pieczarki – obierać czy myć? A może szorować? Oto jest pytanie! Pieczarki to jedne z naszych ulubionych grzybów, które na szczęście dostępne są przez cały rok. By zachowały swoje walory należy je odpowiednio przygotować do obróbki. Na co należy zwrócić uwagę możecie przeczytać poniżej.
Domowe sposoby na twarde masło!
Sposoby na twarde masło bardzo się przydają, gdy rano się spieszymy, a niestety masło całą noc spędziło w lodówce. Jak sobie z tym szybko poradzić? Poniżej znajdziecie kilka metod na to, by masło szybko zmiękło i dało się idealnie rozsmarować na kanapkach ;)