Porady kulinarne i ciekawostki

Jak upiec dobry chleb w domu?

Prawdziwie domowy i chrupiący chleb to dla niektórych wspomnienie dzieciństwa, dla innych podstawa wymarzonego śniadania. Niezwykle przyjemny zapach jeszcze ciepłego pieczywa wypełniający cały dom nie może równać się z niczym innym. W sklepach o takie swojskie i zdrowe pieczywo niełatwo, dlatego warto pokusić się o upieczenie chleba w domowych warunkach. Jak upiec chleb w domu …

Czytaj dalej
Tradycja wielkanocna i przepisy świąteczne
Porady kulinarne i ciekawostki Wielkanoc przepisy

Potrawy na stół wielkanocny – tradycyjne śniadanie i obiad

Wielkanoc to najważniejsze święta chrześcijańskie, które spędzamy bardzo tradycyjnie, w gronie rodzinnym. Na świątecznym stole królują jajka w różnych postaciach oraz wiele potraw (szczególnie mięsnych), których spożywanie było ograniczone w czasie Wielkiego Postu. Jakie dania powinny znaleźć się na wielkanocnym stole? Co podać na świąteczny obiad i jakimi ciastami ugościć rodzinę?

Czytaj dalej
Obróbka termiczna różnych rodzajów mięs, co i jak
Porady kulinarne i ciekawostki

Obróbka termiczna różnych rodzajów mięs

Przygotowanie różnego rodzaju mięs nie jest trudne, o ile wiemy, jak je przyrządzać. Bardzo ważnym jest, aby sporządzane przez nas mięsne potrawy nie traciły swoich wartości odżywczych podczas ich termicznej obróbki, a także były soczyste oraz kruche podczas ich podawania. Gotowanie, smażenie, grillowanie i duszenie to podstawowe sposoby przygotowywania mięs. Każda z tych metod inaczej …

Czytaj dalej
Sztuce, talerze... pełna lista rzeczy niezbędnych w kuchni
Bez kategorii Porady kulinarne i ciekawostki

Lista rzeczy, które powinny być w każdej kuchni

Kuchnia to królestwo każdej gospodyni domowej. Nieważne czy pomieszczenie jest małe czy duże – musi być zaopatrzone w przedmioty i urządzenia niezbędne do wykonywania potraw, a także w te, które ułatwiają, przyspieszają pracę i ją uprzyjemniają. Poniżej przedstawiam listę rzeczy, które moim zdaniem są tzw. „must have” w każdej kuchni. Jak najlepiej wyposażyć kuchnię? Każda …

Czytaj dalej
Lodówka, co gdzie przechowywać
Porady kulinarne i ciekawostki

Jak długo można przechowywać żywność w lodówce?

Podtrzymanie przydatności produktów do spożycia wydaje się bardzo proste – wystarczy wstawić jedzenie do lodówki i zwykle spożyć je w ciągu kilku dni. Niestety ta z pozoru banalna czynność, nieprawidłowo wykonana, zamiast przedłużyć świeżość pokarmów, powoduje przyspieszenie ich psucia się. O czym należy pamiętać wkładając produkty spożywcze do lodówki? Jak długo można przechowywać różnego rodzaju …

Czytaj dalej
klarowny rosół
Porady kulinarne i ciekawostki

Jak gotować rosół, żeby nie był mętny?

Rosół to zupa zajmująca szczególne miejsce w polskiej kuchni. Bez aromatycznego, esencjonalnego, złocistego i klarownego rosołu wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu, to także najczęściej serwowana zupa podczas takich imprez, jak wesele czy pierwsza komunia. Wywar z mięsa i jarzyn jest także niezastąpiony podczas walki z przeziębieniem i przy spadku odporności. Ta z pozoru …

Czytaj dalej
Porady : Zakalec - dlaczego powstaje i jak go uniknąć?
Porady kulinarne i ciekawostki

Zakalec – dlaczego powstaje i jak go uniknąć?

Zakalec – jest to nieudana, niewyrośnięta lub niewypieczona warstwa w cieście lub całe takie ciasto i najczęściej przytrafia się w ciastach z owocami… a, że sezon na świeże owoce jeszcze trwa, to dlatego też m.in. powstał ten wpis, by uświadomić Was, jakie mogą być przyczyny powstawania zakalca oraz jak zmniejszyć ryzyko jego powstania, bo niestety… …

Czytaj dalej
Pieczarki, myć, obierać czy szorować?
Porady kulinarne i ciekawostki

Pieczarki – obierać czy myć?

Pieczarki – obierać czy myć? A może szorować? Oto jest pytanie! Pieczarki to jedne z naszych ulubionych grzybów, które na szczęście dostępne są przez cały rok. By zachowały swoje walory należy je odpowiednio przygotować do obróbki. Na co należy zwrócić uwagę możecie przeczytać poniżej.

Czytaj dalej