Roladki z szynki z sałatką chrzanową

Roladki z szynki z sałatką chrzanową – to propozycja na sałatkę podaną nieco inaczej niż standardowo :) Takie roladki można również nadziać np. sałatką jarzynową (zobacz przepis na: sałatka jarzynowa) lub sałatką z pora (zobacz przepis na: sałatka z pora). Idealnie się sprawdzą na jakąś imprezę, czy też wielkanocny stół :) Poniższe składniki dotyczą ok. 30 roladek, więc jeśli chcecie, to możecie zrobić roladki z 1/3 poniższych proporcji.

Read more

Biedroneczki na krakersach

Biedroneczki na krakersach – to fajna przekąska na imprezę, zwłaszcza na Kinder Party :) Dzieciaki na pewno będą zadowolone z kolorowych, biedronkowych krakersów, ale myślę, że i dorośli takowymi nie pogardzą :) A robi je się na prawdę szybko i prosto :) Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę – przepisy oraz tutaj: Przekąski na Sylwestra. A dla fanów sałatek polecam dział na sałatki na imprezę, który znajdziecie pod tym linkiem: Sałatki na Sylwestra.

Read more

Frytki z batatów

Frytki z batatów – czyli fryteczki ze słodkich ziemniaków. Bataty niestety w większości polskich domów goszczą znacznie rzadziej niż tradycyjne ziemniaki, a warto wiedzieć, że znacznie przewyższają je pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Czerwona odmiana batatów to doskonałe źródło likopenu, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów. Z kolei fioletowe zawierają antocyjany, czyli silne przeciwutleniacze.

Polecam również przepis na: frytki z piekarnika z tradycyjnych ziemniaków

Read more

Pijane misie – żelki w alkoholu

Pijane misie – żelki w alkoholu – swego czasu były hitem na takich stronach jak Kwejk, czy Demotywatory :) W tym roku postanowiłam je wypróbować i muszę powiedzieć, że są świetną, ale zdradliwą przekąską sylwestrową ;) Łatwo je przedawkować hehe, bo nie czuje się tak tych “procentów” :) Żelki w alkoholu można jeść samodzielnie lub wykorzystać je jako dodatek do drinków ;)  Poza tym żelki można nasączyć tylko wódką, ale jak dla mnie wtedy są za mocne ;) Zdecydowanie wolę lżejszą formę w postaci wymieszanej wódki ze Sprite’m lub Pepsi oraz wersję z samym Martini ;) Ewentualnie można użyć alkoholi mniej procentowych, np. szampana. Optymalny czas moczenia żelek to 3-5 dni (najlepiej po 3 dniach je posmakować i sprawdzić, czy taka moc nam odpowiada, czy wolimy mocniejsze).

Read more

Pieczarki panierowane w zalewie pomidorowo-octowej

Pieczarki panierowane w zalewie pomidorowo-octowej, możecie przygotować w wersji podstawowej – czyli z pieczarkami panierowanymi tylko w bułce tartej, lub w wersji rozszerzonej – z panierką parmezanową (przepis znajdziecie tutaj: Chrupiące pieczarki panierowane z parmezanem. Danie to to idealna przekąska na imprezę, czy zwykły wieczór z przyjaciółmi. Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę ; Sałatki na Sylwestra ; Przekąski na Sylwestra ; Przepisy na Sylwestra

Read more

Tortilla z pesto bazyliowym i szynką

Tortilla z pesto bazyliowym to szybka i idealna przekąska na imprezę lub jako dodatek do drugiego śniadania w pracy lub szkole :) Więcej przepisów na przekąski na zbliżającego się Sylwestra znajdziecie tutaj: Sylwester. Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. Polecam również sałatki: Sałatki na Sylwestra – przepisy.

 

Zawijana tortilla z pesto bazyliowym – Składniki:

  • 1 placek tortilli
  • 2 większe plasterki ulubionej szynki
  • ok. 3 łyżeczki pesto bazyliowego (można zrobić domowe lub użyć gotowego ze słoiczka) (zobacz przepis na domowe pesto: Pesto bazyliowe

 
tortilla z pesto bazyliowym i szynką

Zawijana tortilla z pesto bazyliowym – Wykonanie:

  1. Placek tortilli posmarować pesto bazyliowym. Na wierch ułożyć plasterki szynki. Całość ciasno zwinąć w rulonik, a następnie zawinąć w folię spożywczą lub aluminiową i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.
  2. Następnie rozwinąć folię, a tortillę pokroić na ok. 2-3cm paseczki, tak by powstały roladki. Każdą ewentualnie można spiąć wykałaczką. Podawać np. z sosem czosnkowym. Dla lepszego efektu smakowego można gotową, zawiniętą tortillę (jeszcze przed krojeniem) podpiec chwilkę na grillu elektrycznym aż się zarumieni. Smacznego!