Makaron z łososiem wędzonym to danie smaczne i godne polecenia. W dodatku jest szybkie i proste w wykonaniu. Ja użyłam jako dodatek do tego dania makaronu tagliatelle, ale równie dobrze może być to też makaron spaghetti, świderki, czy inny ulubiony.
Kategoria: Ryby
[quads id=6]
Śledzie z suszonymi pomidorami
Grudzień to u nas czas, gdzie śledzie królują częściej niż w inne miesiące w roku. W owym czasie testujemy nowe przepisy, które potem staną się hitami na wigilijnym stole. Tym razem padło na śledzie z suszonymi pomidorami. Są proste i szybkie w wykonaniu i na pewno zasmakują wszystkim fanom suszonych pomidorów.
Śledzie po kaszubsku
Śledzie po kaszubsku to danie, które idealnie sprawdza się jako potrawa na Boże Narodzenie i Wielkanoc, jako przekąska na Sylwestra, czy też inną imprezę… a miłośnicy ryb, tacy jak ja, jędzą śledzie po kaszubsku caaały rok, bo są naprawdę pyszne ;-) Gorąco polecam ten przepis.
Śledzie po cygańsku
Te śledzie po cygańsku to jedne z ulubionych świątecznych śledzi mojego Męża. Są wyraziste w smaku dzięki dodatkowi ogórków konserwowych. Do tego zeszklona cebulka i sos na bazie pikantnego ketchupu – więc musi zasmakować każdemu! Gorąco polecam ten przepis jako przystawkę na Święta bądź na Sylwestra.
Śledzie z żurawiną
Śledzie z żurawiną i cebulką to nasza najnowsza propozycja na wigilijny stół. Lekko słone śledzie przełamane słodyczą żurawiny powinny zasmakować każdemu. Polecam je gorąco, bo robi się je naprawdę szybko, więc podczas świątecznej bieganiny takie przepisy są na wagę złota :)
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym i serkiem kanapkowym to idealne danie na Święta Bożego Narodzenia, Sylwestra, czy też inne imprezy z rodziną lub znajomymi. Wykonanie takiej rolady z łososiem nie jest skomplikowane i nawet osoba początkująca w kuchni poradzi sobie z jej przygotowaniem. Poza tym rolada szpinakowo-łososiowa stanowi ona elegancką przystawkę, więc warto pokusić się …
Łosoś w migdałach
Łosoś w migdałach to dość szybka i pyszna propozycja na soczystego łososia z chrupiącą pierzynką. Gorąco polecam. `
Śledź po węgiersku
Śledź po węgiersku – to propozycja na rybkę z dodatkiem pieczarek i papryki, zanurzoną w pysznym sosie pomidorowym. Jeśli szukacie czegoś nowego do wypróbowania na Święta Bożego Narodzenia lub na Sylwestra, to gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na śledzie po węgiersku.
Karp pieczony
Karp pieczony kojarzy mi się głównie z karpiem pieczonym w całości, bez wymyślnych dodatków. Jednak tym razem postanowiłam wypróbować karpia pieczonego w miodzie i musztardzie. Wyszło pysznie!
Zupa rybna z łososia
Zupa rybna z łososia z poniższego przepisu to pomysł na ekspresowy obiad w 25 minut, jeśli w swoich zapasach macie dowolny bulion, np. drobiowy lub warzywny.
Śledź po japońsku
Śledź po japońsku – to tradycyjna przekąska imprezowo-świąteczna, bardzo popularna w czasach PRL’u. Robi się go szybko, więc stanowi też super przekąskę na kolację.
Śledzie po żydowsku
Śledzie po żydowsku z tego co się orientuję występują powszechnie w dwóch wersjach. Jedni robią je z rodzynkami, a drudzy bardziej na wytrawnie, tak jak ja w przepisie poniżej. Jeśli macie ochotę na rybkę w aromatycznej zalewie z dodatkiem majeranku, to gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na śledzie po żydowsku.
Śledzie po kujawsku
Śledzie po kujawsku – to dość oryginalny pomysł na śledzie. Jeśli lubicie eksperymentować ze smakami, to ten przepis będzie dla Was idealny. Słodko-kwaśne połączenie śledzi z jabłkami będzie fajnym pomysłem na danie wigilijne lub sylwestrowe.
Śledzie na Święta
Śledzie na Święta, czyli śledzie na Wigilię, bo to właśnie wtedy jest ten świąteczny czas, gdy na większości polskich stołów królują ryby, a wśród nich głównie właśnie śledzie i karpie. Poniżej znajdziecie zbiór moich ulubionych przepisów na śledzie wigilijne.
Śledź po francusku
Śledź po francusku to pyszne filety śledziowe w sosie majonezowo-musztardowym, które super się sprawdzają jako danie na Święta oraz Sylwestra. U nas obowiązkowo także na wszelkiego rodzaju imprezach rodzinnych, bo każdy je uwielbia.