Sałatka z pomidora i ogórka w kremowym sosie

Sałatka z pomidora i ogórka w kremowym sosie jest idealnym dodatkiem do śniadań, obiadów, czy kolacji. Równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do potraw mięsnych z grilla. Poprzez dodanie octu jabłkowego (lub zakwaszenie w inny sposób) nie musicie się martwić, że askorbinaza z ogórka będzie rozkładała witaminę C z pomidora ;) Więcej przepisów na sałatki i surówki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki – przepisy

Read more

Sałatka chrzanowa z jajkiem

Sałatka chrzanowa z jajkiem – to pyszna propozycja sałatki jajecznej, która pewnie najczęściej spożywana jest w okresie Wielkanocy (zobacz przepisy na Wielkanoc – klik), ale warto wypróbować ją również w środku roku! Myślę, że super sprawdzi się na wszelkiego rodzaju przyjęciach typu imieniny, czy urodziny :) Jej wykonanie nie zajmuje dużo czasu, co również jest dużym plusem ;) Sałatka ta jest dość wyrazista w smaku, więc jeśli wolicie łagodniejsze sałatki, to polecam rozpocząć sałatkę od dodania połowy słoiczka chrzanu, a potem ewentualnie dodać go więcej do smaku. Więcej przepisów na surówki do obiadu i inne sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki

Read more

Sałatka z pora

Sałatka z pora – po prostu mniam! Takie połączenie smaków smakuje rewelacyjnie jako sałatka sama w sobie lub np. jako dodatek do obiadu – mimo, że w swoim składzie ma jajko :) Poza tym myślę, że równie świetnie sprawdzi się na świątecznym, wielkanocnym stole, chociaż do Wielkanocy jeszcze daleko :D

Więcej przepisów na smaczne sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki

Read more

Surówka z białej rzodkwi

Surówka z białej rzodkwi – tak prosta, że prościej się już chyba nie da :) Można nawet by rzec, że jest jednoskładnikowa, bo jej główny element to biała rzodkiew, a reszta to tylko drobne dodatki do smaku :) Gorąco polecam! :) Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu tak jak mi :) W Polsce niestety jest mało znana i wykorzystywana, a warto po nią sięgnąć, ponieważ zawiera ona sporo cennych witamin, m.in. C, PP, oraz witaminy z grupy B, a także potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo oraz cynk. Warto również wiedzieć, że na 100g warzywa przypada tylko 12 kcal, więc znakomicie się sprawdzi u osób na diecie odchudzającej ;)
Read more