Domowe lody malinowe

Domowe lody malinowe – pyszne i kremowe lody malinowe – z tylko 3 składników. Ich dodatkowym plusem jest to, że można je zrobić bez użycia maszyny do lodów. W sezonie polecam świeże maliny, a poza sezonem można użyć malin mrożonych, które polecam wcześniej lekko rozmrozić przed rozpoczęciem wykonywania syropu malinowego. Jeśli nie chcecie ich przecierać przez sitko, by pozbyć się pestek, to równie dobrze możecie syrop malinowy przecisnąć przez gazę. Domowych lodów malinowych z poniższego przepisu nie musicie również mieszać podczas chłodzenia.

Polecam również moje inne przepisy na chłodne desery: lody bananowe, lody kajmakowe 2-składnikowe oraz lody Kinder Bueno.

Read more

Ciasto szpinakowe z truskawkami

Ciasto szpinakowe z truskawkami – to coś dla fanów niezbyt słodkich ciast :) Chociaż oczywiście ilość cukru w przepisie zawsze można zwiększyć. Wbrew pozorom szpinaku w cieście nie czuć, za to nadaje ono temu wypiekowi ładne zielonkawe zabarwienie :) Podane składniki dotyczą blaszki o wymiarach 23 x 23 cm.

Read more

Proste ciasto z truskawkami na oleju

Proste ciasto z truskawkami na oleju – to szybkie i puszyste ciasto z truskawkami w 10 minut – bo tylko tyle wynosi czas przygotowania tego ciasta. Jedyne, co się dłuży, to czas pieczenia ;) Szklanka podana w przepisie ma pojemność 250ml. Ciasto z truskawkami z olejem przygotowałam w kwadratowej blaszce o wymiarach 23×23 cm.
Read more

Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką – to pyszne ciasto, które koniecznie musicie zrobić w sezonie truskawkowym :) Przepis na nie podesłała mi jedna z moich czytelniczek, Pani Elwira. Zmieniłam w nim jedynie proporcje kruszonki oraz zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia.

Podany przepis dotyczy blaszki o wymiarach 23x23cm.

Read more

Kruszonka – przepis – najlepsze proporcje!

Kruszonka – przepis na najlepszą kruszonkę bazuje na dobraniu odpowiednich proporcji, czyli na 1 część masła przypada 1 część cukru (najlepiej cukru pudru, bo zwykły cukier będzie ‘strzelać’ między zębami) oraz 2 części mąki pszennej.
Dużym plusem kruszonki jest to, że można ją modyfikować na wiele sposobów. Wedle uznania część zwykłej mąki pszennej można zastąpić zmielonymi migdałami lub orzechami albo dodać np. płatki owsiane. Niektórzy dodatkowo wzbogacają ją o wiórki kokosowe.

Zobacz poniżej  jak zrobić najlepszą kruszonkę do ciasta! Taką najprostszą, tradycyjną kruszonkę bez dodatków.

Read more

Truskawkowiec bez pieczenia

Truskawkowiec bez pieczenia – to pyszne ciasto na herbatnikach, składające się z 3 warstw, w tym dwóch na bazie truskawek. Gorąco je polecam ze świeżymi truskawkami w sezonie, chociaż i poza nim można je wykonać z truskawkami mrożonymi, które wcześniej należy rozmrozić i odsączyć na sitku. Podane składniki dotyczą blaszki o wymiarach 23×23 cm.
Read more

Truskawkowa chmurka

Truskawkowa chmurka – to ciasto na wzór malinowej chmurki, na którą przepis znajdziecie tutaj: Malinowa chmurka – przepis. Kruchy spód można ewentualnie zastąpić herbatnikami lub pokruszonymi ciasteczkami owsianymi wymieszanymi z masłem, jak np. w tym przepisie: Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone). W sezonie można użyć świeżych truskawek, a przez resztę roku sprawdzą się również truskawki mrożone. Truskawkową chmurkę najlepiej kroi się na drugi dzień po złożeniu ciasta, gdy beza nieco wchłonie kremu i przestanie pękać.

Jeśli lubicie bezy, to polecam również wypróbować ten przepis: Dakłas / Dacquoise jak u Sowy – tylko 7 składników!
Read more

Ciasto Poduszkowiec

Ciasto Poduszkowiec – to wilgotne ciasto czekoladowe połączone z białym serem, którego wykonanie zajmuje mniej niż 15 minut – nie licząc oczywiście czasu pieczenia. Swoją nazwę zawdzięcza poduszeczkom z ciasta czekoladowego, które powstają po zrobieniu ‘kratki’ z masy serowej. Bardzo podobnym do tego ciasta jest dość popularny sernik Izaura, który różni się sposobem wylania masy serowej na ciasto oraz dodatkiem polewy czekoladowej. Tak więc jeśli szukacie czegoś szybkiego i słodkiego, to polecam Wam właśnie przepis na Poduszkowca :) Podane składniki dotyczą dużej blaszki o wymiarach: 25cm x 36cm.

Read more

Gofry. Przepis na gofry chrupiące jak z budki.

Chrupiące gofry. Przepis na gofry jak z nadmorskiej budki, a nawet lepsze :) Te pyszności to nic innego jak rodzaj pulchnego lub chrupkiego wafla pieczonego w gofrownicy o różnych kształtach (najczęściej jest to prostokąt lub kwadrat z kratownicą, rzadziej serduszko, czy kwiatek.

Jako że gofry podaję najczęściej na słodko, np. z bitą śmietaną i dżemem lub z owocami, to do ciasta gofrowego dodaję już niewielką ilość cukru. Dobrym pomysłem jest również serwowanie ich z lodami. Jeśli jednak chcecie rozkoszować się samymi goframi bez dodatków, to polecam do ciasta dodać około pól szklanki cukru, by były nieco słodsze.

By gofry były chrupiące należy studzić je na kratce, by mogły swobodnie odparować, a do ich upieczenia najlepiej wykorzystać gofrownicę o mocy większej niż 1000W.

Polecam również wypróbować inny przepis: Gofry budyniowe
Read more

Malinowa chmurka

Malinowa chmurka – to ciasto, którego nie da się nie kochać ;) Kruchy spód (możecie zastąpić go ewentualnie herbatnikami lub pokruszonymi ciasteczkami owsianymi wymieszanymi z masłem, jak np. w tym przepisie: Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone)) połączony z malinami, galaretką, kremem i bezą to prawdziwy raj dla podniebienia ;) W sezonie można użyć świeżych malin, a przez resztę roku sprawdzą się maliny mrożone. Malinowa chmurka jest nieco pracochłonnym ciastem, ale by nie męczyć się tyle jednego dnia, można bezę oraz kruchy spód przygotować sobie dzień wcześniej (dzięki temu beza też będzie miała dość czasu, by idealnie się wysuszyć – najlepiej pozostawić ją w piekarniku przez całą noc). Malinową chmurkę najlepiej kroi się na drugi dzień po złożeniu ciasta, gdy beza nieco wchłonie kremu i przestanie pękać.

Jeśli lubicie bezy, to polecam również wypróbować ten przepis: Dakłas / Dacquoise jak u Sowy – tylko 7 składników!
Read more

Deser czekoladowy – tylko 2 składniki!

Deser czekoladowy – tylko 2 składniki! Takie proste, a jakie pyszne! :) Smaka na ten deser narobiła mi ostatnio Kraina Miodem Płynąca :) Jest on tak banalnie prosty, że aż szkoda, że ze względu na dużą ilość kalorii nie można go jeść codziennie ;) Poniżej znajdziecie przepis podstawowy, który możecie wzbogacić o dowolne dodatki – kleks z bitej śmietany, maliny, truskawki, jagody, bakalie itd ;) Poniższe składniki wystarczą na 2 porcje.

Polecam również: Deser bananowy 5 składnikowy

Read more

Bananowa krówka bez pieczenia

Bananowa krówka bez pieczenia – szybkie i bardzo proste ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach! Kruche herbatniki, krem budyniowy, banany i kajmakowa pianka – brzmi pysznie? I tak jest! :) Poniższe składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 22cm x 22cm. Krówka bananówka bez pieczenia świetnie się sprawdzi, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, prostego, a piekarnik szwankuje ;)  Więcej pomysłów na podobne przepisy znajdziecie pod kategorią: Ciasta bez pieczenia.

Przepis na tradycyjną krówkę znajdziecie tutaj: Krówka bez pieczenia

Read more

Makowa Panienka

Makowa Panienka wiśniowa – czyli pyszne przekładane ciasto składające się z dwóch blatów makowo-kokosowo-migdałowych przełożonych pysznym kremem i dżemem wiśniowym! Klasycznie robione z kremem budyniowo-maślanym, ale idąc tropem blogerki z bloga Nastoletnie Wypiekanie zrobiłam krem w nieco lżejszej wersji śmietankowej. Podane poniżej składniki dotyczą blaszki o wymiarach 25×35 cm.
Read more