Tiramisu truskawkowe to pyszna owocowa wariacja, bazująca na tradycyjnym włoskim deserze. Pysznie smakuje, jest bez pieczenia, więc polecam je zrobić latem, gdy upały doskwierają i nie mamy ochoty włączać piekarnika. Tiramisu z truskawkami to strzał w dziesiątkę! Smakuje każdemu!
Kategoria: Słodkości
Tort bezowy Raffaello
Tort bezowy Raffaello – to pyszna beza z dodatkiem kremu z białej czekolady, płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi. Cała moja rodzina uwielbia ten tort bezowy, więc gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Porzeczkowiec
Porzeczkowiec – to ciasto, które zrobiłam specjalnie dla mojego Męża, który wręcz ubóstwia wszystko, co zawiera czarną porzeczkę. Ciasto jest pyszne, słodko-kwaskowate z wilgotnymi kakaowymi blatami i śmietankowym kremem. Gorąco polecam wypróbować Ciasto Porzeczkowiec, zwłaszcza jako ciasto na święta lub na weekend do kawy.
Karpatka
Karpatka to nic innego jak pyszne ptysiowe ciasto z kremem budyniowym. To właśnie swoim górzystym kształtom zawdzięcza swoją nazwę. Jest to jedno z ulubionych ciast mojego Męża. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na Karpatkę z kremem budyniowym.
Ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem – puszyste, delikatnie wilgotne, nieco słodkie i umiarkowanie kwaskowate. Idealne ciasto do kawy! To ciasto ucierane z rabarbarem oprószone cukrem pudrem jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, więc gorąco zachęcam Was do wypróbowanie poniższego przepisu!
Sernik na zimno
Sernik na zimno najczęściej pojawią się u nas w wersji z truskawkami i galaretką, ale oczywiście można do niego wykorzystać każde inne owoce, nawet zimą te z puszki w syropie. Sernik na zimno to dość szybkie w wykonaniu ciasto, a jego jedynym minusem jest czas oczekiwania na stężenie galaretki i masy twarogowej ;) Tak więc jeśli szukacie …
Panna cotta
Panna Cotta to bardzo prosty włoski deser, którego wykonanie zajmie Ci tylko 10 minut, a może nawet i mniej! Dlatego jeśli macie ochotę na szybkie słodkości (nie licząc czasu chłodzenia), to konieczne wypróbujcie mój sprawdzony przepis na deser Panna Cotta.
Ciasteczka owsiane
Ciasteczka owsiane– za płatkami owsianymi, np. pod postacią owsianki przez długi czas nie przepadałam, zmieniło się dopiero w moim dorosłym życiu, gdy zaczęłam kombinować z łączeniem owsianki z innymi dodatkami. Ciasteczka owsiane też pokochałam przypadkiem – kiedy pierwszy raz miałam okazję ich skosztować u mojej koleżanki Oli. To dzięki niej ciastka z płatków owsianych zagościły w …
Kogel mogel
Kogel mogel – to takie moje smaki dzieciństwa… Jeden z ulubionych i najprostszych deserów z tego okresu. Wtedy jeszcze nie przejmowałam się Salmonellą i potrafiłam jeść kogel mogel, czy też jak niektórzy mówią kogiel mogiel praktycznie codziennie ;) Babcia tylko się wkurzała, że nie ma co robić z tymi białkami, bo z reguły kogel mogel …
Rogaliki francuskie z Kinder czekoladą
Rogaliki francuskie z Kinder czekoladą – to pyszne i szybkie łakocie – takie akurat do popołudniowej kawki :) Super sprawdzają się jako słodka przekąska dla niespodziewanych gości, gdy mamy ochotę poczęstować ich czymś nieco innym, niż zwykłą połamaną na kawałki czekoladą :) Zrobienie tych francuskich rogalików zajmuje mniej niż 3 minuty :) Potem pozostaje już …
Pączki hiszpańskie (gniazdka)
Pączki hiszpańskie – to słodkości, które lubię zajadać nie tylko na Tłusty Czwartek. Jestem ich wielką miłośniczką i kocham je zdecydowanie bardziej niż zwykłe pączki drożdżowe. Ich minusem jest jedynie to, że mają sporo kalorii, ale od czasu do czasu lubię się na nie skusić. Jeśli też lubicie pączki hiszpańskie zwane również pączkami wiedeńskimi bądź …
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe z poniższego przepisu to HIT wśród prostych wypieków! Kiedy ostatnio zrobiłam je na spotkanie ze znajomymi, zniknęło z talerzy w mgnieniu oka :) Każdy zachwalał to pyszne ciasto marchewkowe i prosił o przepis.
Racuchy
Racuchy – znane i lubiane racuchy drożdżowe. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale także i dorośli. Racuchy oprószone cukrem pudrem lub polane czekoladą smakują wyśmienicie! Polecam je na śniadanie, kolację, a nawet jako słodki obiad. Placki drożdżowe super się sprawdzą również jako przekąska na Tłusty Czwartek. Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu, to koniecznie wypróbujcie mój przepis …
Masa makowa
Masa makowa z poniższego przepisu to najlepsza masa z makiem do makowca zawijanego i nie tylko. Pyszne połączenie maku, rodzynek, orzechów i skórki pomarańczowej, to coś, co koniecznie musisz wypróbować robiąc domowe wypieki. Ta domowa masa makowa jest o niebo lepsza od tej kupnej, więc gorąco zachęcam do wykorzystania tego przepisu przy najbliższej okazji.
Ganache
Ganache to francuska nazwa na połączanie aksamitnej mieszanki czekolady i śmietanki kremówki. Ten czekoladowy krem, który głównie wykorzystywany jest do tynkowania tortów, ale nie tylko. Równie świetnie sprawdza się jako krem do babeczek, czy też jako błyszcząca i miękka polewa czekoladowa do serników i innych ciast. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na ganache.