Sos tysiąca wysp

Sos tysiąca wysp – (ang.: Thousand Island dressing) – to popularny sos do sałatek i kanapek, którego podstawowym składnikiem jest majonez i ketchup. Nam osobiście pasuje do wszystkiego – jest idealny nie tylko do sałatek, burgerów itp., ale także do różnego rodzaju mięs, np. z grilla, czy też jako dip do frytek, czy chipsów. Pewnie tyle ile osób, tyle jest przepisów na sos tysiąca wysp, gdyż jest on powszechnie modyfikowany i w zależności od rejonów, czy smakowych upodobań wzbogacany jest o takie składniki jak: jajka na twardo, sos chili, świeżą paprykę, słodkie pikle, oliwki, cebulę, czy natkę pietruszki. Poniżej znajdziecie przepis na naszą ulubioną wersję z ogóreczkiem i chilli :) Nazwa sosu (sos tysiąca wysp) pochodzi od nazwy regionu Tysiąca Wysp na pograniczu USA i Kanady, gdzie mieszkała jego wynalazczyni Sophia LaLonde. Sos ten w orginalnej recepturze jest produkowany na masową skalę między innymi przez przedsiębiorstwo Heinz.

Więcej przepisów na różne sosy znajdziecie tutaj: Przepisy na sosy, dipy i dressingi

Read more

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy to mój drugi, tuż po sosie kurkowym, ulubiony sos grzybowy :) Sos ten świetnie pasuje do placków ziemniaczanych, dań mięsnych, czy też potraw z makaronem. Jego główną zaletą jest to, iż pieczarki na szczęście są dostępne przez cały rok :) Sos pieczarkowy można dowolnie modyfikować – jeśli wolicie bardziej “słodki’ sos, to możecie pominąć śmietanę 18%, a całkowicie zastąpić ja śmietaną kremówką. Również można pokombinować z dodawaniem różnych ziół i przypraw, wzbogacając przez to jego smak.

Read more

Sos czosnkowy

Sos czosnkowy to jeden z najbardziej lubianych sosów. Idealnie pasuje zarówno do dań mięsnych, do pizzy oraz jako dodatek do imprezowych przekąsek. Poniżej znajdziecie przepis na pyszny sos czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu, z dodatkiem ziół.
Read more