Roladki z szynki z sałatką chrzanową

Roladki z szynki z sałatką chrzanową – to propozycja na sałatkę podaną nieco inaczej niż standardowo :) Takie roladki można również nadziać np. sałatką jarzynową (zobacz przepis na: sałatka jarzynowa) lub sałatką z pora (zobacz przepis na: sałatka z pora). Idealnie się sprawdzą na jakąś imprezę, czy też wielkanocny stół :) Poniższe składniki dotyczą ok. 30 roladek, więc jeśli chcecie, to możecie zrobić roladki z 1/3 poniższych proporcji.

Read more

Sałatka chrzanowa z jajkiem

Sałatka chrzanowa z jajkiem – to pyszna propozycja sałatki jajecznej, która pewnie najczęściej spożywana jest w okresie Wielkanocy (zobacz przepisy na Wielkanoc – klik), ale warto wypróbować ją również w środku roku! Myślę, że super sprawdzi się na wszelkiego rodzaju przyjęciach typu imieniny, czy urodziny :) Jej wykonanie nie zajmuje dużo czasu, co również jest dużym plusem ;) Sałatka ta jest dość wyrazista w smaku, więc jeśli wolicie łagodniejsze sałatki, to polecam rozpocząć sałatkę od dodania połowy słoiczka chrzanu, a potem ewentualnie dodać go więcej do smaku. Więcej przepisów na surówki do obiadu i inne sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki

Read more

Sałatka wielkanocna. Sałatki na Wielkanoc – przepisy.

Sałatka wielkanocna. Sałatki na Wielkanoc – przepisy na sałatki z jajkiem i nie tylko. Poniżej znajdziecie mały zbiór sałatek, które można podać na Wielkanoc. Sałatki charakterystyczne dla tych świąt w swoim składzie mają przede wszystkim jajka, ale myślę, że nawet i sałatki bez jajek, jak np. Gyros, pojawią się na niejednym świątecznym stole ;)

PS. Jaka jest Wasza ulubiona sałatka na Wielkanoc? :)

Read more

Schab 5-minutowy w ziołach (domowa wędlina)

Schab 5-minutowy w ziołach (domowa wędlina), czyli schab wolno gotowany – idealny na kanapki. Wbrew pierwszemu skojarzeniu cały czas przygotowania i gotowania schabu nie wynosi tylko 5 minut. Nazwa tej domowej wędliny, czyli “5-minutowy” wzięła się od czasu jednorazowego gotowania mięsa (równie dobrze można by go nazwać “schab 10-minutowy”, bo tyle wynosi całkowity czas gotowania na płomieniu). Cała obróbka termiczna jest podzielone na kilka etapów: doprowadzenie do wrzenia, następnie 5 minut gotowania, czas powolnego studzenia, ponowne gotowanie przez 5 minut i ponowne powolne studzenie, dzięki czemu mięsko dalej jest poddawane wyższej temperaturze i nie jest surowe w środku. Taki schab idealnie pasuje na kanapki, zwłaszcza posmarowany cienką warstwą majonezu, chrzanu, czy musztardy :)

Read more

Sernik królewski

Sernik królewski zawsze kojarzy się mi ze świętami u Babci :) Uwielbiam to tradycyjne ciasto z kruchym, kakaowym spodem, serową masą i kolejną warstwą kakaowego ciasta. Jeśli jeszcze szukacie pomysłu na świąteczny sernik, to gorąco polecam właśnie ten… a wielbicieli nowych smaków może zainteresuje również pyszny, ale o zdecydowanie delikatnej masie – Sernik Oreo, na który przepis znajdziecie tutaj: Sernik Oreo z kremówką, mascarpone i ciasteczkami Oreo

Inspiracja: Domi w kuchni
Read more

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku to danie, które idealnie sprawdza się jako potrawa na Boże Narodzenie i Wielkanoc, jako przekąska na Sylwestra, czy też inną imprezę… a miłośnicy ryb, tacy jak ja, jędzą śledzie po kaszubsku caaały rok, bo są naprawdę pyszne ;-) Read more