Jajka faszerowane

Jajka faszerowane, Wielkanoc przepisy

Czy wyobrażacie sobie Wielkanoc, gdzie nie królują jajka faszerowane? Bo ja nie! U nas jajka nadziewane różnymi farszami pojawiają się obowiązkowo na wielkanocnym stole, tak jak zapewne w każdym polskim domu. Tak więc śmiało można stwierdzić, że jajka faszerowane to klasyka świąt wielkanocnych, ale nie tylko. Nie wiem jak u Was, ale u mnie faszerowane jajka pojawiają się czasami również jako bardziej wymyślne śniadanie, niż tylko tradycyjne kanapki. Czasami także serwuje je jako przekąskę na imprezę i zawsze rozchodzą się w mgnieniu oka. Zawsze pięknie prezentują się na stole, gdyż z reguły posiadają kolorowe farsze, które dodatkowo oprószone są pięknym zielonym szczypiorkiem lub koperkiem.

Jajka faszerowane przepisy

Dużym plusem jajek faszerowanych jest to, że nigdy się nie nudzą. A dlaczego? Bo tak naprawdę farszów do ich wypełnienia możemy stworzyć miliony! To sprawia, że nie ma ryzyka, że się nam przejedzą. Można tworzyć nowe połączenia smaków, zamieniając poszczególne składniki lub dodając nowe. Tak więc jeśli przygotowujemy jajka faszerowane na Wielkanoc lub imprezę, to zawsze farsz możemy dopasować pod gusta smakowe nasze i naszych gości, bo możliwości jest wiele. Poza tym jajka z różnym nadzieniem chętnie są serwowane na świątecznym lub imprezowym stole, m.in. też dlatego, że takie jajka ładnie się prezentują. Kolorowe farsze sprawiają, że ma się ochotę po nie sięgnąć. Ale ale! Jest coś jeszcze! Można sprawić, by było jeszcze bardziej kolorowo i apetycznie, serwując faszerowane jajka zamiast na zwykłych półmiskach, to. np. na liściach sałaty, plasterkach pomidorów, czy też w łódeczkach z kolorowych papryk, np. czerwonej, zielonej lub żółtej. Jest tutaj duże pole do popisu i wyobraźnia nie musi nas wcale ograniczać!

Jak zrobić jajka faszerowane?

Wykonanie nadziewanych jajek jest banalnie proste i nawet osoby początkujące w kuchni świetnie sobie poradzą z ich wykonaniem. By jednak wszystko było naprawdę proste, to warto skorzystać z moich cennych porad, np. o gotowaniu jajek na twardo (by były one apetyczne i bez ciemnej otoczki), a także warto przeczytać wskazówki na temat obierania jajek, by ładnie prezentowały się one na talerzu. Tak więc polecam 2 wpisy: Jak ugotować jajka na twardo? oraz Jak obierać jajka? Dzięki tym wpisom dowiecie się, ile gotować jajka w zależności od ich rozmiaru oraz jakie techniki zastosować podczas gotowania jajek i ich obierania. Jeśli przeczytanie te wskazówki, to na pewno się dowiecie co zrobić, by po ugotowaniu skorupka jajka bez problemu nam odeszła, a jajko po obraniu było gładkie i ładnie się prezentowało. Jak najczęściej robię faszerowane jajka? Po ostudzeniu i obraniu, kroję jajka wzdłuż na dwie połówki, delikatnie wyjmuję żółtka, które wykorzystuję jako jeden z elementów nadzienia. Dalsze kroki zależą już od tego na jaki farsz mamy ochotę w danej chwili. Czasem miksuję same żółtka z majonezem, innym razem żółtka poza majonezem łączę także z wędzonym łososiem, tak jak w przypadku jajek nadziewanych łososiem wędzonym. Innym razem wgłobienia w białkach jajek wypełniam pysznym farszem pieczarkowym, który jest naszym jednym z ulubionych dodatków do jajek wielkanocnych. Mało popularnym, ale równie ciekawym pomysłem są też jajka nadziewane cukinią, które polecam głównie w sezonie letnim, gdy cukinii u nas pod dostatkiem. Takie jajka sprawdzą się wtedy super jako weekendowe śniadanie lub kolacja.

Jajka faszerowane wielkanocne – pomysły na nadzianie

Najczęściej w moim domu pojawiają się jajka faszerowane pieczarkami oraz jajka faszerowane łososiem lub tuńczykiem. Jeśli chodzi o jajka z tuńczykiem, to poza Wielkanocą robimy je także na Boże Narodzenie oraz na Sylwestra.

Bez wątpienia lubimy także takie jajeczka, które możemy nadziać mięsnym farszem. W tym właśnie przypadku często pojawiają się u nas, nie tylko na Wielkanoc, ale także i na domowej imprezie, jajka faszerowane szynką, których smak dodatkowo wzbogacony jest chrzanem. To połączenie jest tak pyszne, że smakuje każdemu i na prawdę nie znamy osoby, której by to połączenie smakowe nie przypadło do gustu.

Oprócz takich tradycyjnych przepisów, lubię też kombinować ze smakami i tworzyć w mojej kuchni coś nowego. I tak oto w ten sposób pewnego razu do mojego jadłospisu wkradły się jajka faszerowane suszonymi pomidorami, które również skradły moje serce i pozostały w menu mojej rodziny na dłużej.

Jeśli chodzi o jajka faszerowane tuńczykiem, to na nie mam kilka patentów. Tak samo jeśli chodzi o jajka faszerowane awokado. Znajdziecie takie zwykłe, proste przepisy z udziałem tych składników, ale także takie bardziej wyszukane, gdzie trzeba zaopatrzyć się w większą ilość produktów, tak jak np. w przypadku jajek faszerowanych guacamole.

Jeśli chodzi o jeszcze inne pomysły na jajka z nadzieniem, to gorąco polecam jajka faszerowane w skorupkach, które zawsze są hitem na świętach i imprezach. Nie tylko super smakują, ale także ciekawią innych swoją formą podania.

Mam nadzieję, że spodoba się Wam mój jakiś przepis na jajka faszerowane i będzie on królował u Was podczas śniadania lub kolacji na Wielkanoc.
Jeśli chcecie zaskoczyć rodzinę i znajomych i zaserwować coś poza tradycyjnymi jajkami faszerowanymi, to w mojej galerii poniżej na pewno znajdziecie także coś nowoczesnego, co przypadnie do gustu wszystkim dookoła.

Dużo z Was pyta mnie na facebooku i wiadomościach na maila, czy jajka faszerowane można zrobić dzień wcześniej? Tak, oczywiście. Należy jednak pamiętać, by przechowywać je w lodówce, szczelnie przykryte.

Smacznego!