Szaszłyki z białej kiełbasy w cieście francuskim – to super pomysł na prosty dodatek, np. do wielkanocnego żurku lub barszczu białego. U nas sprawdza się także jako przekąska na imprezę, zwłaszcza w towarzystwie sosu chrzanowego na bazie majonezu. Jeśli lubicie białą kiełbasę, to gorąco zachęcam Was do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na białą kiełbasę w …
Kategoria: Wielkanoc przepisy
Sos chrzanowy na zimno
Sos chrzanowy na zimno – można stworzyć na wiele sposobów. Ja preferuję ten najbardziej prosty, bez zbędnych dodatków. Niektórzy dodają śmietanę i sos z cytryny, ale jak dla mnie, wystarczy dobrej jakości majonez oraz tarty chrzan, by stworzyć najlepszy sos chrzanowy na zimno.
Jajka faszerowane łososiem
Jajka faszerowane łososiem – to pyszne jajka nadziewane pastą z wędzonego łososia. Pięknie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują. Tak więc gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na jajka faszerowane łososiem wędzonym.
Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami – to jedno z moich ulubionych dań na Święta Wielkanocne. Kiedyś, zanim pierwszy raz miałam okazje ich skosztować, myślałam, że to strasznie dziwne połączenie smakowe i nigdy nie przypadnie mi do gustu. No i tu się myliłam! Jajka faszerowane pieczarkami są przepyszne i od tamtej pory robię je dość często, nie tylko …
Pasta jajeczna
Pasta jajeczna – tym razem w swojej najczystszej postaci – z dodatkiem majonezu i szczypiorku. Bez zbędnych dodatków – prosto i smacznie. Oczywiście wedle uznania możecie ją wzbogacić o dodatkowe składniki, np. o kiszonego lub konserwowego ogórka. Jeśli jednak macie ochotę na coś prostego i pysznego, to wypróbujcie moją pastę jajeczną bez dodatków.
Jajka faszerowane szynką
Jajka faszerowane szynką – to jedne z naszych ulubionych faszerowanych jajek. Są proste i szybkie w wykonaniu i nie znam osoby, której by one nie zasmakowały. Tak więc jak zastanawiacie się, co przygotować na Wielkanoc, to gorąco polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na jajka faszerowane z szynką.
Biała kiełbasa pieczona z fasolką
Biała kiełbasa pieczona z fasolką – to pyszna propozycja na wielkanocne danie, ale nie tylko :) Super się sprawdzi również jako obiad lub kolacja w inne dni w roku. Taka biała kiełbasa z fasolką najlepiej smakuje z kawałkiem świeżego chleba, który możemy moczyć w pysznym sosie. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Babka cytrynowa
Babka cytrynowa – mocno cytrynowa i wilgotna babka wielkanocna, chociaż równie dobrze można ją zrobić w każdy inny dzień w roku. Do popołudniowej kawki pasuje idealnie! Taką babkę cytrynową można podawać oprószoną cukrem pudrem lub polaną lukrem. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na wielkanocną babkę cytrynową.
Jajka w majonezie
Jajka w majonezie – to bardzo proste danie, z którego wykonaniem nikt nie powinien mieć problemu. Jedynie trzeba pamiętać o idealnym ugotowaniu jajek na twardo. Reszta dodatków zależy już od naszych upodobań smakowych.
Jajka w sosie tatarskim
Jajka w sosie tatarskim – to propozycja nie tylko na wielkanocne śniadanie, ale także np. na imprezową przekąskę. Idealnie ugotowane na twardo jajka w sosie o intensywnym smaku domowego sosu tatarskiego, to danie, które na pewno zasmakuje każdemu.
Ciasto Jajko sadzone
Ciasto Jajko sadzone – to idealne ciasto na Wielkanoc. Pyszny sernik bez pieczenia z dodatkiem brzoskwiń swoim wyglądem rzeczywiście przypomina jajka sadzone, a właśnie jajka kojarzą się z symbolem świąt wielkanocnych. Podane niżej składniki dotyczą blaszki o wymiarach 23 cm x 28 cm.
Roladki z szynki z serkiem śmietankowym
Roladki z szynki z serkiem śmietankowym to pyszna propozycja na przekąskę na śniadanie wielkanocne, ale także super przekąska na imprezę, spotkanie rodzinne czy ze znajomymi. Wykonanie tych roladek nie wymaga zbyt wielu składników i jest dość proste w wykonaniu.
Barszcz biały na domowym zakwasie
Barszcz biały na domowym zakwasie – to druga, tuż obok żurku tradycyjna zupa na naszym wielkanocnym stole. Jest on o niebo lepszy niż taki “gotowiec barszcz biały” kupowany często przez Polaków. Fakt, że wymaga on nieco więcej nakładu pracy, ale uwierzcie mi, że się opłaca :)
Biała kiełbasa pieczona w piwie, musztardzie i miodzie
Biała kiełbasa pieczona w piwie, musztardzie i miodzie – to kolejna propozycja na wielkanocny przepis. Na blogu znajdziecie już przepis na pieczoną białą kiełbasę w sosie chrzanowym lub zapiekaną w cebuli, a tym razem postawiliśmy na białą kiełbasę w piwie i musztardzie.
Sałatka z brokuła i jajka w sosie majonezowo-musztardowym
Sałatka z brokuła i jajka już w różnych kombinacjach pojawiała się u nas na blogu. Czasami robimy ją w wersji podstawowej z pomidorem, a czasami w bardziej rozbudowanej wersji, stricte wielkanocnej jak sałatka z brokułem, jajkiem i białą kiełbasą.