Biała kiełbasa pieczona w piwie, musztardzie i miodzie – to kolejna propozycja na wielkanocny przepis. Na blogu znajdziecie już przepis na pieczoną białą kiełbasę w sosie chrzanowym lub zapiekaną w cebuli, a tym razem postawiliśmy na białą kiełbasę w piwie i musztardzie.
Kategoria: Wielkanoc przepisy
Sałatka z brokuła i jajka w sosie majonezowo-musztardowym
Sałatka z brokuła i jajka już w różnych kombinacjach pojawiała się u nas na blogu. Czasami robimy ją w wersji podstawowej z pomidorem, a czasami w bardziej rozbudowanej wersji, stricte wielkanocnej jak sałatka z brokułem, jajkiem i białą kiełbasą.
Jak gotować białą kiełbasę? Ile minut?
Jak gotować białą kiełbasę? To pytanie ostatnio często się pojawia, gdyż Wielkanoc tuż tuż. Tradycyjnie podaje się ją na śniadanie wielkanocne. Przygotowuje się ją na kilka sposobów: smażoną, pieczoną w piekarniku, jako dodatek do żurku lub barszczu białego, a także najprościej jako gotowaną (a właściwie parzoną) w wodzie. Jak prawidłowo ugotować, a raczej parzyć surową …
Mazurek kajmakowy
Mazurek kajmakowy – to chyba jeden z najczęściej wyszukiwanych mazurków na Wielkanoc. Tym razem na blogu wersja podstawowa z samym nadzieniem kajmakowym – czyli coś dla fanów bardzo słodkich wypieków.
Jak obrać jajko – szybko i ładnie?
Jak obrać jajko na twardo – szybko i ładnie? Dlaczego niektóre jajka trudno obrać? Skorupki urywają się w małych kawałkach razem z białkiem jajka? Przeczytaj poniższy artykuł, by dowiedzieć się dlaczego niektóre jajka tak łatwo się obiera, a inne przysparzają nam problemów… oraz co zrobić, by temu zapobiec!
Zakwas na barszcz biały
Jak zrobić zakwas na barszcz biały? Poznaj naszą prosty i sprawdzony przepis na domowy zakwas do pysznego barszczu białego, idealnego na Wielkanoc i nie tylko! Aby zrobić ten pszenny zakwas potrzebujesz tylko kilku składników – sprawdź!
Zupa chrzanowa
Zupa chrzanowa – pyszna zupa, którą kojarzy mi się głównie z Wielkanocą. Wedle uznania można podać ją z białą kiełbasą, boczkiem i ziemniakami lub dać też ugotowane na twardo jajka. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na zupę chrzanową z dodatkami.
Ile gotować jajko na miękko?
Ile gotować jajko na miękko – to chyba częściej zadawane pytanie niż ile gotować jajka na twardo. O ile z tymi drugimi łatwiej się wstrzelić w odpowiedni czas, tak z jajkami na miękko bywa już gorzej, jeśli chcemy, by były to idealne jajka na miękko. Co mamy na myśli mówiąc idealne jajka na miękko? Na …
Sos tatarski
Sos tatarski – to popularny sos na zimno, na bazie majonezu z dodatkiem drobno posiekanych warzyw i ziół. Jest dość intensywny w smaku i głównie kojarzy mi się z Wielkanocą, aczkolwiek i na Święta Bożego narodzenia lubię sosie zjeść śledzika w sosie tatarskim :)
Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym
Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym – to idealne danie na Wielkanoc. Jest ono bardzo proste w wykonaniu, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Potem już tylko czas oczekiwania aż biała kiełbasa się upiecze i można się cieszyć wspaniałym daniem na Wielkanoc. To pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym jest tak pyszna, że na …
Jajka faszerowane awokado
Jajka faszerowane awokado – to nasza kolejna propozycja na wielkanocne śniadanie. Aczkolwiek ze względu na zdrowotne właściwości awokado, można się pokusić o takie śniadanie nie tylko na Wielkanoc :) Osoby dbające o linię lub chcące po prostu uniknąć nadmiaru kalorii mogą (o ile oczywiście smakowo im to odpowiada) zamienić majonez np. na gęsty jogurt naturalny.
Wiosenne jajka faszerowane
Wiosenne jajka faszerowane – to propozycja na faszerowane jajka na Wielkanoc, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by takimi jajeczkami zajadać się nie tylko od Święta :) Takie jajka nadziewane rzodkiewkami i szczypiorkiem często u nas goszczą zwłaszcza w pełni sezonu na nowalijki :)
Potrawy na stół wielkanocny – tradycyjne śniadanie i obiad
Wielkanoc to najważniejsze święta chrześcijańskie, które spędzamy bardzo tradycyjnie, w gronie rodzinnym. Na świątecznym stole królują jajka w różnych postaciach oraz wiele potraw (szczególnie mięsnych), których spożywanie było ograniczone w czasie Wielkiego Postu. Jakie dania powinny znaleźć się na wielkanocnym stole? Co podać na świąteczny obiad i jakimi ciastami ugościć rodzinę?
Sałatka z surimi i jajkiem
Sałatka z surimi i jajkiem – szybka i prosta w przygotowaniu sałatka z paluszkami krabowymi, ugotowanymi jajkami na twardo oraz makaronem ryżowym stanowi super sałatkę na imprezę, zwłaszcza, gdy nie mamy dużo czasu w kuchni. Wedle uznania możecie tę sałatkę wzbogacić o swoje ulubione składniki, np. o kukurydzę konserwową.
Pasta jajeczna z awokado
Pasta jajeczna z awokado – to pyszna propozycja pasty kanapkowej. Zamiast tradycyjnej pasty jajecznej lub też jej wersji z tuńczykiem lub wędzoną makrelą, czasami warto pokusić się o jej zdrowszą wersję – właśnie z awokado. Jeśli chcecie, by pasta jajeczna z awokado była bardziej fit, to oczywiście majonez możecie zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.