Jak gotować białą kiełbasę? To pytanie ostatnio często się pojawia, gdyż Wielkanoc tuż tuż. Tradycyjnie podaje się ją na śniadanie wielkanocne. Przygotowuje się ją na kilka sposobów: smażoną, pieczoną w piekarniku, jako dodatek do żurku lub barszczu białego, a także najprościej jako gotowaną (a właściwie parzoną) w wodzie. Jak prawidłowo ugotować, a raczej parzyć surową …
Kategoria: Wielkanoc przepisy
Mazurek kajmakowy
Mazurek kajmakowy – to chyba jeden z najczęściej wyszukiwanych mazurków na Wielkanoc. Tym razem na blogu wersja podstawowa z samym nadzieniem kajmakowym – czyli coś dla fanów bardzo słodkich wypieków.
Jak obrać jajko – szybko i ładnie?
Jak obrać jajko na twardo – szybko i ładnie? Dlaczego niektóre jajka trudno obrać? Skorupki urywają się w małych kawałkach razem z białkiem jajka? Przeczytaj poniższy artykuł, by dowiedzieć się dlaczego niektóre jajka tak łatwo się obiera, a inne przysparzają nam problemów… oraz co zrobić, by temu zapobiec!
Zakwas na barszcz biały
Jak zrobić zakwas na barszcz biały? Poznaj naszą prosty i sprawdzony przepis na domowy zakwas do pysznego barszczu białego, idealnego na Wielkanoc i nie tylko! Aby zrobić ten pszenny zakwas potrzebujesz tylko kilku składników – sprawdź!
Zupa chrzanowa
Zupa chrzanowa – pyszna zupa, którą kojarzy mi się głównie z Wielkanocą. Wedle uznania można podać ją z białą kiełbasą, boczkiem i ziemniakami lub dać też ugotowane na twardo jajka. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na zupę chrzanową z dodatkami.
Ile gotować jajko na miękko?
Ile gotować jajko na miękko – to chyba częściej zadawane pytanie niż ile gotować jajka na twardo. O ile z tymi drugimi łatwiej się wstrzelić w odpowiedni czas, tak z jajkami na miękko bywa już gorzej, jeśli chcemy, by były to idealne jajka na miękko. Co mamy na myśli mówiąc idealne jajka na miękko? Na …
Sos tatarski
Sos tatarski – to popularny sos na zimno, na bazie majonezu z dodatkiem drobno posiekanych warzyw i ziół. Jest dość intensywny w smaku i głównie kojarzy mi się z Wielkanocą, aczkolwiek i na Święta Bożego narodzenia lubię sosie zjeść śledzika w sosie tatarskim :)
Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym
Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym – to idealne danie na Wielkanoc. Jest ono bardzo proste w wykonaniu, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Potem już tylko czas oczekiwania aż biała kiełbasa się upiecze i można się cieszyć wspaniałym daniem na Wielkanoc. To pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym jest tak pyszna, że na …
Jajka faszerowane awokado
Jajka faszerowane awokado – to nasza kolejna propozycja na wielkanocne śniadanie. Aczkolwiek ze względu na zdrowotne właściwości awokado, można się pokusić o takie śniadanie nie tylko na Wielkanoc :) Osoby dbające o linię lub chcące po prostu uniknąć nadmiaru kalorii mogą (o ile oczywiście smakowo im to odpowiada) zamienić majonez np. na gęsty jogurt naturalny.
Wiosenne jajka faszerowane
Wiosenne jajka faszerowane – to propozycja na faszerowane jajka na Wielkanoc, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by takimi jajeczkami zajadać się nie tylko od Święta :) Takie jajka nadziewane rzodkiewkami i szczypiorkiem często u nas goszczą zwłaszcza w pełni sezonu na nowalijki :)
Potrawy na stół wielkanocny – tradycyjne śniadanie i obiad
Wielkanoc to najważniejsze święta chrześcijańskie, które spędzamy bardzo tradycyjnie, w gronie rodzinnym. Na świątecznym stole królują jajka w różnych postaciach oraz wiele potraw (szczególnie mięsnych), których spożywanie było ograniczone w czasie Wielkiego Postu. Jakie dania powinny znaleźć się na wielkanocnym stole? Co podać na świąteczny obiad i jakimi ciastami ugościć rodzinę?
Sałatka z surimi i jajkiem
Sałatka z surimi i jajkiem – szybka i prosta w przygotowaniu sałatka z paluszkami krabowymi, ugotowanymi jajkami na twardo oraz makaronem ryżowym stanowi super sałatkę na imprezę, zwłaszcza, gdy nie mamy dużo czasu w kuchni. Wedle uznania możecie tę sałatkę wzbogacić o swoje ulubione składniki, np. o kukurydzę konserwową.
Pasta jajeczna z awokado
Pasta jajeczna z awokado – to pyszna propozycja pasty kanapkowej. Zamiast tradycyjnej pasty jajecznej lub też jej wersji z tuńczykiem lub wędzoną makrelą, czasami warto pokusić się o jej zdrowszą wersję – właśnie z awokado. Jeśli chcecie, by pasta jajeczna z awokado była bardziej fit, to oczywiście majonez możecie zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.
Wielkanocna sałatka teściowej z selerem konserwowym
Wielkanocna sałatka teściowej z selerem konserwowym – to kolejna propozycja na sałatkę z selerem ze słoika. Jest ona najlepsza na drugi i trzeci dzień, ale u nas rzadko przetrwa do tego dnia, bo znika w mgnieniu oka :) Ze względu na dodatek jajka najczęściej króluje u nas ona jako sałatka na Wielkanoc, ale nic nie …
Biała kiełbasa w sosie pomidorowym
Biała kiełbasa w sosie pomidorowym – to pyszna propozycja nie tylko na Wielkanoc. Takie danie to również super przepis na białą kiełbasę na obiad. Potrawa ta jest bardzo prosta w przygotowaniu, a do jej wykonania będzie Wam potrzebna tylko jedna większa patelnia :) Więc można rzec, że to takie danie jednogarnkowe (jednopatelniowe) :) Białą kiełbasę …