zupa kapuśniak z młodej kapusty
Obiad Zupy

Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty – to zupa, którą warto zrobić póki sezon na młodą kapustę trwa. Jest pyszna, więc koniecznie wypróbujcie ten przepis. W naszym wykonaniu jest to zupa kapuściana z dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy, a także młodej marchewki i młodych ziemniaków.

Czytaj dalej
barszcz biały przepis
Wielkanoc przepisy Zupy

Barszcz biały na domowym zakwasie

Barszcz biały na domowym zakwasie – to druga, tuż obok żurku tradycyjna zupa na naszym wielkanocnym stole. Jest on o niebo lepszy niż taki “gotowiec barszcz biały” kupowany często przez Polaków. Fakt, że wymaga on nieco więcej nakładu pracy, ale uwierzcie mi, że się opłaca :)

Czytaj dalej
zakwas na barszcz biały
Wielkanoc przepisy Zupy

Zakwas na barszcz biały

Jak zrobić zakwas na barszcz biały? Poznaj naszą prosty i sprawdzony przepis na domowy zakwas do pysznego barszczu białego, idealnego na Wielkanoc i nie tylko! Aby zrobić ten pszenny zakwas potrzebujesz tylko kilku składników – sprawdź!

Czytaj dalej
zupa chrzanowa
Wielkanoc przepisy Zupy

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa – pyszna zupa, którą kojarzy mi się głównie z Wielkanocą. Wedle uznania można podać ją z białą kiełbasą, boczkiem i ziemniakami lub dać też ugotowane na twardo jajka. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na zupę chrzanową z dodatkami.

Czytaj dalej
Obiad Zupy

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa – czyli soupe à l’oignon jest potrawą kuchni francuskiej, której bazą jest wywar mięsno-warzywny lub warzywny, a głównym składnikiem jest smażona cebula. Zupa ta podawana jest z grzankami/bagietkami z pszennej bułki posypanymi startym serem. Francuska zupa cebulowa charakteryzuje się tym, że wykorzystuje się do niej dużą ilość alkoholu (z reguły białego wina i koniaku, aczkolwiek ja koniak …

Czytaj dalej
Zupa porowa na bulionie warzywnym z klopsikami z mięsa mielonego
Obiad Zupy

Zupa krem z pora z pulpecikami. Zupa porowa z mięsem mielonym.

Zupa krem z pora. Zupa porowa z mięsem mielonym. – to pomysł na pyszną kremową zupę, akurat na chłodne dni. Dodatek ziemniaków i pulpecików z mięsa mielonego sprawia, że zupa jest dość pożywna. Z poniższych składników wychodzi ok. 1,5 litra zupy i 36 klopsików, czyli spokojnie starczy na 6 porcji obiadu. Dzięki podsmażeniu warzyw uzyskuje …

Czytaj dalej
Obiad Zupy

Chłodnik litewski. Chłodnik z botwiny przepis.

Chłodnik litewski. Chłodnik z botwiny – to zupa podawana na zimno, która zarówno jest tradycyjną potrawą polską, jak i litewską. Podstawę chłodnika litewskiego stanowi botwina połączona ze zsiadłym mlekiem bądź kwaśną śmietaną (jednak równie często dodawany jest kefir – ja tę opcję lubię najbardziej, jogurt albo maślanka). W wersji klasycznej jej składnikiem są także szyjki rakowe, ale z …

Czytaj dalej
Ogórkowa na żeberkach wieprzowych z ziemniakami
Obiad Zupy

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa – najlepsza to ta gotowana na żeberkach lub dowolnym, innym mięsie, ale koniecznie z kośćmi! Niektórzy robią ją na wywarze drobiowym, ale moim zdaniem zupa ogórkowa na rosole, nie oddaje takiej głębi smaku jak zupa ogórkowa na żeberkach :) Do zupy koniecznie należy użyć ogórki kiszone a nie kwaszone, bo te drugie zepsują …

Czytaj dalej
Obiad Zupy

Zupa szparagowa. Krem z białych szparagów.

Zupa szparagowa. Krem z białych szparagów – czyli obowiązkowa zupa w sezonie szparagowym! :) Ma ona delikatną, kremową konsystencję i wyjątkowy smak białych szparagów, a całość przyozdobiona jest aromatycznym, świeżym koperkiem. Zachęcam również przeczytać artykuł: Szparagi przepisy, jak kupować, obierać i gotować szparagi?

Czytaj dalej
botwinka zupa przepis prosty
Obiad Zupy

Zupa botwinka

Zupa botwinka – przepis na pyszną zupę z młodych buraczków. Koniecznie musicie ją zrobić póki sezon trwa :) Botwinkę można podawać na kilka sposobów, więc wybór dodatków pozostawiam już Wam :) My czasami jemy ją ze zwykłymi ugotowanymi ziemniakami, czasem z podsmażonymi, a innym razem z samym chlebem, czy też gotowanym na twardo jajkiem, ale …

Czytaj dalej
Dietetyczna zupa spalająca tłuszcz
Diety Dla liczących kalorie Obiad Zupy

Zupa spalająca tłuszcz

Zupa spalająca tłuszcz – to pyszna zupa wspomagająca przemianę materii, której głównymi składnikiem jest kapusta, która jest bogata w błonnik pokarmowy i zapewnia uczucie sytości. Poza tym znajdziecie w tej zupie seler naciowy, który ma właściwości odchudzające, a także oczyszczające (seler naciowy w 100g ma tylko 17 kcal), a co najważniejsze jest bogatym źródłem witaminy …

Czytaj dalej