roladki z kurczaka ze szparagami
Obiad

Roladki z kurczaka ze szparagami

Roladki z kurczaka ze szparagami – to pomysł na obiad, idealny w sezonie szparagowym, który mamy właśnie w pełni :) Jeśli lubicie szparagi tak samo jak my, to koniecznie wypróbujcie te drobiowe roladki ze szparagami pieczone w piekarniku.

Czytaj dalej
Obiad

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty – różni się w smaku nieco od tradycyjnego bigosu z białej kapusty, aczkolwiek w sezonie uwielbiam go przyrządzać. Bigos z młodej kapusty jest delikatniejszy w smaku i wręcz rozpływa się w ustach. Przyrządza się go bardzo szybko i spokojnie można go serwować nie tylko jako kolację, ale także jako obiad.

Czytaj dalej
barszcz biały przepis
Wielkanoc przepisy Zupy

Barszcz biały na domowym zakwasie

Barszcz biały na domowym zakwasie – to druga, tuż obok żurku tradycyjna zupa na naszym wielkanocnym stole. Jest on o niebo lepszy niż taki “gotowiec barszcz biały” kupowany często przez Polaków. Fakt, że wymaga on nieco więcej nakładu pracy, ale uwierzcie mi, że się opłaca :)

Czytaj dalej
zupa chrzanowa
Wielkanoc przepisy Zupy

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa – pyszna zupa, którą kojarzy mi się głównie z Wielkanocą. Wedle uznania można podać ją z białą kiełbasą, boczkiem i ziemniakami lub dać też ugotowane na twardo jajka. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na zupę chrzanową z dodatkami.

Czytaj dalej
wiejskie kieszonki naleśnikowe
Obiad

Wiejskie kieszonki naleśnikowe

Wiejskie kieszonki naleśnikowe – to propozycja na naleśniki, które bardzo przypominają tradycyjne krokiety do barszczu, jednak są wzbogacone o dodatkowy składnik, którym jest boczek :) W tej wersji smakują wyśmienicie, zwłaszcza na ciepło, podane z sosem czosnkowym. Chociaż bez sosu czosnkowego, a z kubkiem ciepłego barszczu czerwonego też smakują idealnie.

Czytaj dalej
Obiad Zrazy

Zrazy z mięsa mielonego. Oszukane zrazy.

Zrazy z mięsa mielonego, czyli tak zwane oszukane zrazy – często goszczą na niedzielnym stole u mojej Mamy z tą różnicą, że ona z reguły podaje je w ciemnym sosie :) U nas ostatnio żadnego duszonego mięska nie było, więc z braku sosiku podałam je tak po prostu, polane tłuszczykiem z patelni ;) Z podanych …

Czytaj dalej