Obiad Zupy

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa – czyli soupe à l’oignon jest potrawą kuchni francuskiej, której bazą jest wywar mięsno-warzywny lub warzywny, a głównym składnikiem jest smażona cebula. Zupa ta podawana jest z grzankami/bagietkami z pszennej bułki posypanymi startym serem. Francuska zupa cebulowa charakteryzuje się tym, że wykorzystuje się do niej dużą ilość alkoholu (z reguły białego wina i koniaku, aczkolwiek ja koniak …

Czytaj dalej
Zupa porowa na bulionie warzywnym z klopsikami z mięsa mielonego
Obiad Zupy

Zupa krem z pora z pulpecikami. Zupa porowa z mięsem mielonym.

Zupa krem z pora. Zupa porowa z mięsem mielonym. – to pomysł na pyszną kremową zupę, akurat na chłodne dni. Dodatek ziemniaków i pulpecików z mięsa mielonego sprawia, że zupa jest dość pożywna. Z poniższych składników wychodzi ok. 1,5 litra zupy i 36 klopsików, czyli spokojnie starczy na 6 porcji obiadu. Dzięki podsmażeniu warzyw uzyskuje …

Czytaj dalej
Idealny bulion warzywny ze świeżych warzyw
Obiad

Bulion warzywny

Bulion warzywny – czyli po prostu wywar z jarzyn, zwany też bulionem jarzynowym – sam w sobie szału może nie robi, jednak stanowi świetną bazę do zup, sosów itp. ;-) Przepis na niego pojawił się już 5 lat temu na blogu, na samym początku jego istnienia, aczkolwiek zdjęcia nie grzeszyły jakością, a sam bulion zły …

Czytaj dalej