Obiad

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty – różni się w smaku nieco od tradycyjnego bigosu z białej kapusty, aczkolwiek w sezonie uwielbiam go przyrządzać. Bigos z młodej kapusty jest delikatniejszy w smaku i wręcz rozpływa się w ustach. Przyrządza się go bardzo szybko i spokojnie można go serwować nie tylko jako kolację, ale także jako obiad.

Czytaj dalej
Pulpety z indyka z brokułem
Obiad

Pulpety z indyka z brokułem

Pulpety z indyka z brokułem w środku, a dodatkowo – jeśli chcecie wzbogacone jeszcze delikatnym sosem brokułowym – to propozycja na dość lekki i pyszny obiad. Takie pulpeciki z indyka z nadzieniem z brokuła super prezentują się na talerzu i na pewno przypadną do gustu również małym niejadkom. Z podanych składników wychodzi 7-8 dużych pulpetów z …

Czytaj dalej
Obiad

Gołąbki w sosie własnym – przepis tradycyjny

Gołąbki zawijane w kapuście i duszone w sosie własnym – to jeden z przepisów mojej Mamy i chociaż smakują one rewelacyjnie to niestety rzadko goszczą na naszym stole, ponieważ są dość pracochłonne. Jeśli jednak już na nie się skusimy, to z reguły robimy większą ilość, by wystarczyło na 2-3 obiady. Moja Mama, a także i …

Czytaj dalej
Obiad

Schab w sosie węgierskim z pieczarkami

Schab w sosie węgierskim – miękki i kruchy schab w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem papryki i pieczarek to pyszny pomysł na obiad. Jest on bardzo prosty w wykonaniu, a jego dużym plusem jest to, że można przygotować go dzień wcześniej, a dnia następnego po prostu odgrzać. Polecam podawać go np. z kaszą kuskus i …

Czytaj dalej
Idealny bulion warzywny ze świeżych warzyw
Obiad

Bulion warzywny

Bulion warzywny – czyli po prostu wywar z jarzyn, zwany też bulionem jarzynowym – sam w sobie szału może nie robi, jednak stanowi świetną bazę do zup, sosów itp. ;-) Przepis na niego pojawił się już 5 lat temu na blogu, na samym początku jego istnienia, aczkolwiek zdjęcia nie grzeszyły jakością, a sam bulion zły …

Czytaj dalej