Karkówka pieczona w ketchupie

Karkówka pieczona w ketchupie – prosta, pyszna, krucha karkówka zapiekana w ketchupie z pieczarkami i papryką. Polecam na obiad lub kolację. Najlepiej smakuje dnia kolejnego po podgrzaniu. Z kilograma karkówki wydzieliłam 7 plastrów o grubości ok. 1-1,5 cm.

Przy kupnie karkówki należy pamiętać, by wybierać te mniejsze kawałki od młodszej świnki – dzięki temu mięso będzie smaczne i kruche.

Read more

Bulion warzywny

Bulion warzywny – czyli po prostu wywar z jarzyn, zwany też bulionem jarzynowym – sam w sobie szału może nie robi, jednak stanowi świetną bazę do zup, sosów itp. ;-) Przepis na niego pojawił się już 5 lat temu na blogu, na samym początku jego istnienia, aczkolwiek zdjęcia nie grzeszyły jakością, a sam bulion zły nie był, ale postanowiłam go jeszcze nieco udoskonalić :) I tak oto powstał nowy przepis na bulion warzywny.
Read more

Polonezy schabowe

Polonezy schabowe – jeśli znudziły się Wam tradycyjne kotlety schabowe to koniecznie wypróbujcie ten przepis na pyszne, soczyste polonezy schabowe, czyli roladki z mięsa wieprzowego nadziewane farszem pieczarkowym i cebulką. Roladki takie często pojawiają się na weselach i innych uroczystych imprezach, więc jeśli szukacie pomysłów na menu na wesele, chrzciny, komunię, czy urodziny, to to danie na pewno przypadnie gościom do gustu ;) Polecam również wypróbować przepis na: Kotlety Twardowskiego. Więcej przepisów na obiady znajdziecie pod tym tagiem: Obiad – przepisy.
Read more

Piersi z kurczaka w warzywach a’la ryba po grecku

Piersi z kurczaka w warzywach a’la ryba po grecku – to pyszna alternatywa dla Ryby po grecku (zobacz przepis na: Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci). Jako, że uwielbiamy ten warzywny farsz, a zarazem mieliśmy ochotę na jakieś pyszne fileciki z kurczaka, to postanowiliśmy wraz z Mężem zaeksperymentować i stworzyć właśnie kurczaka ala ryba po grecku – i mimo obaw, wyszło przepysznie! Danie to świetnie sprawdzi się na imprezie i zapewne zaskoczy nie jednego z gości :)
Inne przekąski i dania na imprezę urodzinową, andrzejkową, czy Sylwestra znajdziecie tutaj: Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra – przepisy
Read more

Kasza jaglana z ryżem w sosie pomidorowym

Kasza jaglana z ryżem w sosie pomidorowym – wiem, że brzmi to dość ekscentrycznie, ale uwierzcie mi! To jest pyszne ;) Kaszę jaglaną w tej wersji możecie wykorzystać jako farsz do pieczonej papryki lub jako nadzienie do zapiekanej cukinii, czy bakłażana. Równie dobrze połączenie to sprawdzi się jako zwykły dodatek do obiadu zamiast ziemniaków.
Read more

Jak pokroić cebulę bez płakania?

Jak pokroić cebulę bez płakania? Takie pytanie sobie zadawałam, gdy jako nastolatka pracowałam we wakacje na kuchni w jednej z restauracji. Przerób klientów niesamowicie duży, a więc zapotrzebowanie na składniki też było duże. Jednym z tych nieszczęsnych produktów była właśnie cebula, której trzeba było obrać całe 2 duże wiadra :) A ile łez przy tym było wylane, ach… ;-) Dopiero po czasie znalazłam metody, które oszczędziły mi kolejnych wylanych kropli. Poniżej znajdziecie kilka z nich.

Read more