Placki po węgiersku to jedno z moich ulubionych dań. Z resztą nie tylko moje, ale także i mojego Męża, który jak tylko słyszy, że robię placek po węgiersku, to prosi, żebym koniecznie przygotowała większą porcję.
Tag: cebula
Szakszuka szpinakowa
Szakszuka szpinakowa to danie, które niestety wizualnie mi nie wyszło, za to smakuje pysznie! Gorąco polecam jako formę śniadania na ciepło.
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami chodziły za mną już od jakiegoś czasu. A, że dziś akurat nie miałam zbytniego pomysłu na obiad, a w sklepie wpadły mi w rękę ładne pieczarki, to decyzja została podjęta raz dwa – będą naleśniki :) Polecam je wszystkim fanom naleśników na wytrawnie.
Papryczki nadziewane
Papryczki nadziewane to super przekąska na imprezę :) Robi się je szybko, a smakują pysznie :) Można je nadziewać ulubionymi dodatkami. U mnie akurat pojawił się ogórek konserwowy, ale świetnie się tutaj sprawdzi także chrupiąca rzodkiewka. Jeszcze raz gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na papryczki nadziewane. Może skusicie się i zrobicie je na tegorocznego Sylwestra? …
Sałatka z makreli
Sałatka z makreli to pyszny dodatek do kanapek, zarówno na śniadanie, jak i kolację. Można ją dowolnie modyfikować i dodawać swoje ulubione składniki. Gorąco polecam!
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupa grzybowa z suszonych grzybów to alternatywa dla tradycyjnej zupy grzybowej. Pyszna i aromatyczna, idealna na Święta i Wigilię.
Śledź po węgiersku
Śledź po węgiersku – to propozycja na rybkę z dodatkiem pieczarek i papryki, zanurzoną w pysznym sosie pomidorowym. Jeśli szukacie czegoś nowego do wypróbowania na Święta Bożego Narodzenia lub na Sylwestra, to gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na śledzie po węgiersku.
Pierogi ze szpinakiem w sosie pomidorowym
Pierogi ze szpinakiem w sosie pomidorowym to pyszna propozycja na świąteczne danie z użyciem pierogów. Nie jest to klasyka gatunku, ale myślę, że taki powiew nowoczesności super się sprawdzi na świątecznym stole, dlatego gorąco zachęcam do wypróbowania pierogów ze szpinakiem zapiekanych w sosie pomidorowym.
Karp pieczony
Karp pieczony kojarzy mi się głównie z karpiem pieczonym w całości, bez wymyślnych dodatków. Jednak tym razem postanowiłam wypróbować karpia pieczonego w miodzie i musztardzie. Wyszło pysznie!
Śledź po japońsku
Śledź po japońsku – to tradycyjna przekąska imprezowo-świąteczna, bardzo popularna w czasach PRL’u. Robi się go szybko, więc stanowi też super przekąskę na kolację.
Śledzie po żydowsku
Śledzie po żydowsku z tego co się orientuję występują powszechnie w dwóch wersjach. Jedni robią je z rodzynkami, a drudzy bardziej na wytrawnie, tak jak ja w przepisie poniżej. Jeśli macie ochotę na rybkę w aromatycznej zalewie z dodatkiem majeranku, to gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na śledzie po żydowsku.
Śledzie po szlachecku
Śledzie po szlachecku to pyszna propozycja na filety śledziowe, które sprawdzą się na każdą okazję. Są super przekąską zarówno na Święta Bożego Narodzenia, jak i na Sylwestra, czy też innego rodzaju imprezy domowe.
Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem są jednym z moich ulubionych pomysłów na wykorzystanie mięsa z rosołu, zwłaszcza, gdy robię rosół na mięsie drobiowym i wołowym. Takie mieszane mięsko idealnie sprawdza się jako farsz do pierogów z mięsem. Gorąco polecam!
Uszka z kapustą i grzybami
Uszka z kapustą i grzybami robię równie często, jak uszka z grzybami. No i wbrew pozorom nie tylko na Święta Bożego Narodzenia. Takie uszka z kapustą i grzybami moja rodzinka uwielbia zajadać nawet w środku roku, oczywiście w towarzystwie barszczu czerwonego. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Zrazy wołowe
Zrazy wołowe to jeden z moich ulubionych obiadów, głównie ze względu na pyszny aromatyczny sos, który powstaje podczas duszenia się zrazów wołowych. Rolady śląskie zawijane z boczkiem, cebulką i ogórkiem sprawdzą się nie tylko jako zwykły, ale również jako świąteczny obiad. Gorąco polecam mój sprawdzony przepis na zrazy wołowe zawijane, a na pewno się nie …