ciasto łabędzi puch z wiórkami kokosowymi
Słodkości

Ciasto Łabędzi puch

Łabędzi puch to ciasto znane już przez nasze babcie. Do jego wykonania używa się m.in. czerstwego pieczywa, co dla niektórych może być sporym zaskoczeniem :) Łabędzi puch należy do słodko-kwaśnych ciast. Słoki krem równoważony jest przez kwaskowaty posmak czarnej porzeczki. Jeśli wolicie słodkie ciasta, to czarną porzeczkę możecie zastąpić dżemem jagodowym lub borówkowym. Jak dla …

Czytaj dalej
sernik krówka
Serniki i serniczki Sylwester - Przepisy na Sylwestra Słodkości

Sernik krówka z orzeszkami

Sernik krówka z orzeszkami – to pyszny, słodki sernik uwieńczony kawałkami chrupiących orzeszków. Początkowo myślałam nad dodaniem do niego orzechów włoskich (tak jak w moim przepisie na ciasto krówka bez pieczenia), ale moja szwagierka, która akurat u mnie była, doradziła, by słodki smak serniczka przełamać orzeszkami ziemnymi (można użyć lekko solonych, ja jednak użyłam prażonych niesolonych). …

Czytaj dalej
Przepyszne racuchy z bananami na maślance
Naleśniki Naleśniki na słodko Obiad Śniadania i kolacje Śniadanie Słodkości

Racuchy z bananami na maślance

Racuchy z bananami na maślance – Koniecznie wypróbujcie ten przepis na racuchy z bananami na maślance bez drożdży. Smakują one podobnie do racuchów, które ostatnio pojawiły się na blogu (patrz: rosyjskie racuchy na sodzie), lecz wzbogacone są o smak słodkich bananów. Muszę Wam powiedzieć, że to połączenie jest rewelacyjne :) Wedle uznania (jeśli nie będzie …

Czytaj dalej
Sernik Wiedeński wg Siostry Anastazji
Przepis na ciasto z budyniem Przepisy na Boże Narodzenie Serniki i serniczki Słodkości

Sernik Wiedeński wg Siostry Anastazji

Sernik Wiedeński wg Siostry Anastazji – o zrobieniu sernika wiedeńskiego myślałam już od dłuższego czasu, więc jak tylko wpadł mi w oko na blogu Słodka strona, to wiedziałam, że czas najwyższy, by wreszcie go zrobić ;) Sernik ten jest tradycyjnym sernikiem bez spodu, o delikatnej konsystencji, rozpływającej się w ustach. Tak więc jeśli szukacie pomysłu …

Czytaj dalej