szybka sałatka
Sałatki i surówki

Szybka sałatka

Szybka sałatka, do której wykonania potrzebne jest tylko kilka składników. Robi się ją raz dwa, więc gorąco zachęcam do testowania. U nas pojawiła się ona ostatnio na śniadanie. Świetnie się sprawdzi również do grilla, gdyż ta szybka sałatka jest bardzo lekka, więc będzie idealnym dopełnieniem do wszelkiego rodzaju mięs z grilla.

Czytaj dalej
sos winegret
Sosy i dipy

Sos winegret

Winegret to spolszczona nazwa sosu vinaigrette, co z francuskiego oznacza po prostu ocet. Jest to zimny sos do sałatek wykonywany głównie z oliwy, octu, pieprzu i soli. Istnieje jego wiele odmian, w których jako dodatkowy element występuje: musztarda, sok z cytryny lub limonki, drobno posiekana cebula lub różne przyprawy ziołowe. W zależności od rodzaju użytego …

Czytaj dalej
kompot z rabarbaru
Koktajle, soki i inne napoje Napoje

Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru to napój idealny na upalne dni. Pyszny i orzeźwiający, z dodatkiem cytryny i świeżej mięty. Smaczny napój na majówkę, któremu trudno się oprzeć, więc polecam zrobić duży dzbanek! Kompot rabarbarowy latem podaję koniecznie schłodzony, z dodatkiem kostek lodu.

Czytaj dalej
hummus
Dieta cukrzycowa Diety Pasta kanapkowa Sosy i dipy

Hummus

Hummus to jedna z moich ulubionych past do smarowania oraz dip do warzywnych przekąsek. Przygotowywana jest z ciecierzycy i współcześnie jest jedną z najbardziej popularnych potraw na Bliskim Wschodzie i w Północnej Afryce, a także znana jest również w kuchniach kaukaskich. Jeśli macie ochotę wypróbować domową pastę z ciecierzycy bez zbędnych dodatków, to gorąco zachęcam …

Czytaj dalej
sos koperkowy
Sosy i dipy

Sos koperkowy

Sos koperkowy – powiem skromnie – jest idealny! :) Jeśli dotąd sos śmietanowo-koperkowy nie był Waszą mocną stroną i ratowaliście się czasami gotowcami z paczki, to od dziś przestaniecie ;) Jak tylko skorzystacie z tego przepisu, to już z innego nie będziecie korzystać! Ten pyszny sos koperkowy na stałe zagości w Waszej kuchni! Gorąco polecam!

Czytaj dalej
guacamole
Pasta kanapkowa Sosy i dipy

Guacamole

Guacamole – czyli pasta z awokado, na którą mówi się również meksykańska salsa z awokado. Super sprawdza się jako pasta na kanapki lub jako dodatek do imprezowych przekąsek, np. do nachosów. Guacamole jest tak pyszne, że powinno zasmakować nawet tym, którzy do awokado nie mogą się przekonać. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na …

Czytaj dalej
blaty bezowe
Wypieki

Blaty bezowe

Blaty bezowe – czyli spody bezowe do tortów i ciast z kremem. Można je także pokruszyć i wykorzystać do deserów. Blaty bezowe na tort warto przygotować sobie dzień wcześniej, by beza dokładnie się wysuszyła. Jeśli planujecie urodziny, imieniny lub po prostu coś słodkiego do kawy, a zwykłe torty i ciasta już się Wam znudziły, to …

Czytaj dalej
babka cytrynowa
Babki i keksy Wielkanoc przepisy Wypieki

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa – mocno cytrynowa i wilgotna babka wielkanocna, chociaż równie dobrze można ją zrobić w każdy inny dzień w roku. Do popołudniowej kawki pasuje idealnie! Taką babkę cytrynową można podawać oprószoną cukrem pudrem lub polaną lukrem. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na wielkanocną babkę cytrynową.

Czytaj dalej
pesto z rukoli
Pesto Sosy i dipy

Pesto z rukoli

Pesto z rukoli – to super alternatywa dla pesto bazyliowego. Robi się je naprawdę bardzo szybko, smakuje rewelacyjnie i stanowi świetny dodatek do makaronów, mięs oraz grzanek. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na pesto z rukoli!

Czytaj dalej
pączki hiszpańskie
Pączki Słodkości Tłusty Czwartek Wypieki

Pączki hiszpańskie (gniazdka)

Pączki hiszpańskie –  to słodkości, które lubię zajadać nie tylko na Tłusty Czwartek. Jestem ich wielką miłośniczką i kocham je zdecydowanie bardziej niż zwykłe pączki drożdżowe. Ich minusem jest jedynie to, że mają sporo kalorii, ale od czasu do czasu lubię się na nie skusić. Jeśli też lubicie pączki hiszpańskie zwane również pączkami wiedeńskimi bądź …

Czytaj dalej
losoś z piekarnika
Obiad Ryby Łosoś

Łosoś z piekarnika

Łosoś z piekarnika – to szybki i prosty pomysł na obiad, nie tylko piątkowy. Pyszny i soczysty pieczony łosoś w marynacie, to jedno z naszych ulubionych dań obiadowych. Wykonanie łososia z piekarnika zajmuje mniej niż 5 minut, a czas pieczenia to 12-15 minut, więc jak łatwo obliczyć zrobienie takiego obiadu zajmie Wam mniej niż 20 …

Czytaj dalej