Pesto z bazylii. Pesto bazyliowe.

Pesto z bazylii – Pesto bazyliowe – Pesto alla genovese – to nazwa tego samego, pysznego, oryginalnego, włoskiego, zielonego sosu przygotowanego na bazie bazylii, oliwy z oliwek, czosnku, soli i parmezanu. Jego głównym składnikiem są również orzeszki pinii, które można zamienić na orzechy włoskie, ziarna słonecznika czy migdały. Czasami również można parmezan zastąpić innym twardym serem, np. Grana Padano. Tradycyjnie pesto z bazylii robi się rozcierając składniki w moździerzach, z użyciem drewnianego lub marmurowego tłuczka. Z braku laku można posłużyć się blenderem, jak to robię właśnie ja ;-) Jedni preferują pesto w formie gładkiej pasty, inni zaś wolą, gdy w pesto pozostają małe kawałeczki składników. A Wy, jakiej formy zwolennikami jesteście? :)

Polecam również przepis na: Pesto sycylijskie z suszonych pomidorów

Read more