Toum – libański sos czosnkowy

Toum, czyli przepis na libański sos czosnkowy. Podaje się go wraz z libańskim chlebem, hummusem, tabbouleh, czy shawarmą. Można go również serwować jako dip do różnych mięs i innych przekąsek. W zbliżającym się sezonie polecamy go jako dodatek do szparagów :) W lodówce można przechowywać go tygodniami!

Polecam również przepis na nasz polski sos czosnkowy, który idealnie pasuje do sałatek, pizzy oraz wielu innych przekąsek. Przepis na niego znajdziecie tutaj: Sos czosnkowy do pizzy i nie tylko.

Read more

Zakwas na żurek

Zakwas na żurek – ręka do góry kto kupuje gotowy w sklepie? Pewnie sporo z Was, ale myślę, że od dzisiaj większość z Was zrezygnuje z gotowców w butelkach i zacznie robić swój zakwas, gdyż wykonanie zakwasu na żurek jest banalnie proste i zajmuje może z 2-3 minuty :) A potem już tylko czekamy kilka dni na efekt końcowy i możemy brać się za gotowanie przepysznego żurku na Wielkanoc :)

Przepis na zakwas do żurku składa się z bazy, czyli mąki żytniej i wody, aczkolwiek osobiście uważam, że tę bazę warto wzbogacić o kilka dodatkowych składników, by zakwas, a co za tym idzie – również żurek – smakowały jeszcze lepiej :)

Tak więc: Jak wykonać zakwas na żurek? Przeczytaj poniżej i nie zwlekaj z jego wykonaniem, bo Wielkanoc tuż tuż :) Poza tym zdradźcie w komentarzach, co częściej przygotowujecie na Wielkanoc – barszcz biały, czy żurek? Pamiętajcie o małej różnicy – zakwas z mąki pszennej dodajemy do białego barszczu a z mąki żytniej do żurku! :)

Jeśli szukacie więcej inspiracji na zbliżającą się Wielkanoc, to polecam zajrzeć po przepisy tutaj: Sałatki na Wielkanoc; Babka majonezowa – przepisJajka zapiekane w cieście francuskimCiasteczka ‘jajka sadzone’

Hitem na pewno też będą: jajka faszerowane suszonymi pomidorami oraz sałatka z białą kiełbasą i jajkami.

U nas również nie zabraknie na Wielkanoc (obok babek i mazurków) takich popularnych ciast jak: 3 bit bez pieczeniaszarlotka na kruchym cieściemurzynekczy sernik wiedeński.

Read more

Mizeria inaczej z czerwoną cebulą

Mizeria inaczej z czerwoną cebulą – czyli kremowa sałatka z ogórka i czerwonej cebuli :) Świetnie się sprawdza jako surówka do obiadu, czy dodatek do dań mięsnych z grilla. Sałatka ta ma lekko słodko-kwaśny posmak, który możecie dostosować do swoich gustów smakowych poprzez zwiększenie ilości cukru lub soku z cytryny. Więcej przepisów na sałatki do grilla znajdziecie tutaj: Sałatki do grilla, a cały zbiór wszelakich sałatek i surówek na blogu pod tagiem: Sałatki i surówki – przepisy
Read more

Pesto z bazylii. Pesto bazyliowe.

Pesto z bazylii – Pesto bazyliowe – Pesto alla genovese – to nazwa tego samego, pysznego, oryginalnego, włoskiego, zielonego sosu przygotowanego na bazie bazylii, oliwy z oliwek, czosnku, soli i parmezanu. Jego głównym składnikiem są również orzeszki pinii, które można zamienić na orzechy włoskie, ziarna słonecznika czy migdały. Czasami również można parmezan zastąpić innym twardym serem, np. Grana Padano. Tradycyjnie pesto z bazylii robi się rozcierając składniki w moździerzach, z użyciem drewnianego lub marmurowego tłuczka. Z braku laku można posłużyć się blenderem, jak to robię właśnie ja ;-) Jedni preferują pesto w formie gładkiej pasty, inni zaś wolą, gdy w pesto pozostają małe kawałeczki składników. A Wy, jakiej formy zwolennikami jesteście? :)

Polecam również przepis na: Pesto sycylijskie z suszonych pomidorów

Read more