Mizeria inaczej z czerwoną cebulą

Mizeria inaczej z czerwoną cebulą – czyli kremowa sałatka z ogórka i czerwonej cebuli :) Świetnie się sprawdza jako surówka do obiadu, czy dodatek do dań mięsnych z grilla. Sałatka ta ma lekko słodko-kwaśny posmak, który możecie dostosować do swoich gustów smakowych poprzez zwiększenie ilości cukru lub soku z cytryny. Więcej przepisów na sałatki do grilla znajdziecie tutaj: Sałatki do grilla, a cały zbiór wszelakich sałatek i surówek na blogu pod tagiem: Sałatki i surówki – przepisy
Read more

Pesto z bazylii. Pesto bazyliowe.

Pesto z bazylii – Pesto bazyliowe – Pesto alla genovese – to nazwa tego samego, pysznego, oryginalnego, włoskiego, zielonego sosu przygotowanego na bazie bazylii, oliwy z oliwek, czosnku, soli i parmezanu. Jego głównym składnikiem są również orzeszki pinii, które można zamienić na orzechy włoskie, ziarna słonecznika czy migdały. Czasami również można parmezan zastąpić innym twardym serem, np. Grana Padano. Tradycyjnie pesto z bazylii robi się rozcierając składniki w moździerzach, z użyciem drewnianego lub marmurowego tłuczka. Z braku laku można posłużyć się blenderem, jak to robię właśnie ja ;-) Jedni preferują pesto w formie gładkiej pasty, inni zaś wolą, gdy w pesto pozostają małe kawałeczki składników. A Wy, jakiej formy zwolennikami jesteście? :)

Polecam również przepis na: Pesto sycylijskie z suszonych pomidorów

Read more