Frytki z marchewki ? A no tak :) Frytki można robić praktycznie z każdego warzywa, nie tylko z ziemniaków. Frytki z marchewki są pyszne, nieco słodkie, w smaku podobne do frytek z batatów. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
Tag: Czosnek
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami chodziły za mną już od jakiegoś czasu. A, że dziś akurat nie miałam zbytniego pomysłu na obiad, a w sklepie wpadły mi w rękę ładne pieczarki, to decyzja została podjęta raz dwa – będą naleśniki :) Polecam je wszystkim fanom naleśników na wytrawnie.
Pierogi ze szpinakiem w sosie pomidorowym
Pierogi ze szpinakiem w sosie pomidorowym to pyszna propozycja na świąteczne danie z użyciem pierogów. Nie jest to klasyka gatunku, ale myślę, że taki powiew nowoczesności super się sprawdzi na świątecznym stole, dlatego gorąco zachęcam do wypróbowania pierogów ze szpinakiem zapiekanych w sosie pomidorowym.
Frittata z warzywami i kozim serkiem
Frittata z warzywami i kozim serkiem – jak widać, u mnie wersja z duuuużą ilością warzyw :) Więc co niektórzy mogą twierdzić, że to bardziej warzywa z jajkiem niż klasyczna frittata, ale.. Polecam wypróbować taką wersję albo po prostu zmniejszyć nieco ilość warzyw. Jest pysznie!
Karp pieczony
Karp pieczony kojarzy mi się głównie z karpiem pieczonym w całości, bez wymyślnych dodatków. Jednak tym razem postanowiłam wypróbować karpia pieczonego w miodzie i musztardzie. Wyszło pysznie!
Śledzie po żydowsku
Śledzie po żydowsku z tego co się orientuję występują powszechnie w dwóch wersjach. Jedni robią je z rodzynkami, a drudzy bardziej na wytrawnie, tak jak ja w przepisie poniżej. Jeśli macie ochotę na rybkę w aromatycznej zalewie z dodatkiem majeranku, to gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na śledzie po żydowsku.
Pierogi ze szpinakiem
Pierogi ze szpinakiem to moja propozycja na bezmięsny obiad. Świetnie smakują zarówno po ugotowaniu w wodzie, jak i w wersji podsmażonej na patelni. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na pierogi ze szpinakiem, a na pewno nie pożałujecie.
Bataty pieczone z serem feta i pesto z rukoli
Bataty pieczone z serem feta i pesto z rukoli to pyszne, bezmięsne danie, które fajnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę na ciepło, jako kolacja lub jako dodatek do mięsnego obiadu, np. do grillowanego kurczaka. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Tortilla z kurczakiem
Tortilla z kurczakiem to jedno z naszych ulubionych dań jeśli chodzi o domowe fast foody. Taka tortilla z kurczakiem i warzywami to super pomysł zarówno na obiad, jak i kolację. Stanowi też świetną alternatywę dla kanapek do szkoły lub pracy. Gorąco polecam mój sprawdzony przepis na tortillę z kurczakiem, zwłaszcza z dodatkiem sosu czosnkowego.
Schab pieczony
Schab pieczony to chyba jeden z najczęściej robionych przepisów na świąteczny bądź niedzielny obiad, tuż po zrazach wołowych. Sekretem soczystego schabu pieczonego jest jego odpowiednia technika przyrządzenia. Co zrobić, by schab pieczony wyszedł idealny? Przeczytaj poniżej!
Zupa z dyni
Zupa krem z dyni to przepyszna sezonowa zupa, którą najczęściej serwuję z uprażonymi pestkami dyni. Zamiast nich śmiało możecie dać tutaj uprażone ziarna słonecznika lub płatki migdałów. Mój przepis na zupę z dyni jest prosty w wykonaniu, więc poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca w kuchni. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!
Placki ziemniaczane z sosem kurkowym
Placki ziemniaczane z sosem kurkowym to pomysł na nieco inną wersję placków z ziemniaków. U nas najczęściej jada się je z cukrem lub cukrem i śmietaną, ale w wersji na wytrawnie z sosem kurkowym również smakują rewelacyjnie.
Sos kurkowy
Sos kurkowy to super dodatek do wielu dań, zarówno tych z mięsem, jak i bez. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego, a jednocześnie prostego przepisu na sos z kurek.
Roladki z kurczaka ze szpinakiem w sosie serowym
Roladki z kurczaka ze szpinakiem w sosie serowym to pomysł na pyszny obiad, w którym główną rolę odgrywa delikatnie mięso z kurczaka, które wręcz rozpływa się w ustach. Z podanych niżej składników wyszło mi 7 średniej wielkości roladek. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!
Risotto
Risotto w poniższym przepisie to taka klasyka gatunku, czyli risotto w wersji podstawowej, bez dodatków. Stanowi ono super bazę do wielu dań. Wedle uznania możecie dodać do niego np. pieczarki, kurczaka, szpinak – cokolwiek dusza zapragnie. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na risotto i tworzenia swoich ulubionych połączeń smakowych!