Ryba po japońsku to jedna z moich ulubionych rybek z farszem, tuż obok słynnej ryby po grecku. Świetnie się sprawdza na wszelkiego rodzaju imprezach oraz jako danie na święta. Gorąco polecam wypróbować mój przepis na rybę po japońsku.
Tag: Dorsz
Dorsz w sosie kurkowym
Dorsz w sosie kurkowym – w nieco odchudzonym sosie :) Idealny obiad dla osób na diecie odchudzającej, diecie cukrzycowej lub dbających o to, by jeść dania o niskim indeksie glikemicznym (IG).
Wiosenna ryba panierowana z sosem chrzanowym i rzodkiewką
Wiosenna ryba panierowana z sosem chrzanowym i rzodkiewką – to pomysł na pyszny obiad, nie tylko na piątek.
Ryba w sosie śmietanowym ze szpinakiem
Ryba w sosie śmietanowym ze szpinakiem – to pomysł na pyszny obiad, nie tylko na piątek. Ja do wykonania tego dania użyłam filetów z morszczuka, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć innej białej ryby, np. dorsza lub mintaja.
Ryba w maślano-cytrynowym sosie
Ryba w maślanym sosie z dodatkiem cytryny to pomysł na szybki, prosty i smaczny obiad. Danie to nie jest pracochłonne ani nie wymaga wielkich umiejętności, a jest super rozwiązaniem, gdy szukamy pomysłu na szybki obiad. Całość wykonania zajmuje mniej niż 15 minut, więc naprawdę niewiele. Do wykonania tej potrawy możecie użyć dowolnej, ulubionej ryby. U …
Dorsz panierowany z suszonymi pomidorami i mozzarellą
Dorsz panierowany z suszonymi pomidorami i mozzarellą – pyszna propozycja nie tylko na piątkowy obiad :) Jeśli lubicie suszone pomidory i aromatyczną bazylię, to gorąco polecam Wam wypróbować ten przepis na panierowanego dorsza. Oczywiście wedle uznania dorsza możecie zastąpić inną białą rybą, np. morszczukiem. Jeśli szukacie więcej inspiracji na piątkowe obiady i nie tylko to …
Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci
Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci – najlepsza na świecie! :) Do jej wykonania najlepiej sprawdzają się filety, czyli rybki bez ości. Szczególnie polecam białe ryby, takie jak morszczuk, dorsz, czy miruna. Rybę po grecku można przygotować na 2-3 dni przed świętami, co tylko sprawi, że smaki lepiej się przegryzą. W dniu kolacji wigilijnej …
Fish and chips (fish & chips)
Fish & chips to brytyjskie danie składające się ze smażonej ryby (tradycyjnie dorsza lub łupacza ) w cieście lub bułce tartej oraz frytek . Danie to często podawane jest na wynos, dawniej tradycyjnie zawijano je w gazetę. W slangu, głównie w Wielkiej Brytanii, “the chippie” oznacza sklep/bar podający właśnie fish and chips . Na Warmii …
Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler
Ryba po grecku jest charakterystyczną potrawą wigilijną , lecz niektórzy przygotowują ją na Wielkanoc , zaś jeszcze inni spożywają ją kilka razy do roku. W końcu nigdzie nie jest napisane,że takie czy inne potrawy możemy jeść tylko raz w roku ;-) Poniżej mam dla Was przepis na rybę po grecku wg Magdy Gessler.