Sałatka z białą kiełbasą i jajkami

Sałatka z białą kiełbasą i jajkami – bardzo mocno kojarzy mi się z Wielkanocą, gdyż w jej skład wchodzą 3 typowe składniki dla tych świąt, czyli: biała kiełbasa, jajka i chrzan :)

Jeśli szukacie więcej inspiracji na zbliżającą się Wielkanoc, to polecam zajrzeć po przepisy tutaj: Sałatki na Wielkanoc; Babka majonezowa – przepisJajka zapiekane w cieście francuskimCiasteczka ‘jajka sadzone’

Hitem na pewno też będą: jajka faszerowane suszonymi pomidorami.

U nas również nie zabraknie na Wielkanoc (obok babek i mazurków) takich popularnych ciast jak: 3 bit bez pieczeniaszarlotka na kruchym cieściemurzynekczy sernik wiedeński.

Read more

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami – to pyszna propozycja na Wielkanoc :) Białka jajek połączone z aromatycznym farszem z suszonych pomidorów będą na pewno smacznym dodatkiem do śniadania wielkanocnego, nieco bardziej ciekawym połączeniem niż powszechnie serwowane jajka faszerowane tuńczykiem lub szynką. Jeśli szukacie więcej inspiracji na zbliżającą się Wielkanoc, to polecam zajrzeć po przepisy tutaj: Sałatki na Wielkanoc; Babka majonezowa – przepis; Jajka zapiekane w cieście francuskim; Ciasteczka ‘jajka sadzone’.

U nas również nie zabraknie na Wielkanoc (obok babek i mazurków) takich popularnych ciast jak: 3 bit bez pieczenia, szarlotka na kruchym cieście, murzynek, czy sernik wiedeński.
Read more

Chrupiąca sałatka z jajkami, kukurydzą i prażonym słonecznikiem

Chrupiąca sałatka z jajkami, kukurydzą i prażonym słonecznikiem – prosta i szybka w wykonaniu sałatka – idealna na śniadanie, kolację, czy też w pudełeczko do pracy. Poza tym dzięki obecności jajek w jej składzie sprawdzi się także jako prosta sałatka na Wielkanoc. Poniższy przepis jest przepisem podstawowym, który wedle uznania można wzbogacić np. o szynkę, szczypiorek itd.

Read more

Sałatka chrzanowa z jajkiem

Sałatka chrzanowa z jajkiem – to pyszna propozycja sałatki jajecznej, która pewnie najczęściej spożywana jest w okresie Wielkanocy (zobacz przepisy na Wielkanoc – klik), ale warto wypróbować ją również w środku roku! Myślę, że super sprawdzi się na wszelkiego rodzaju przyjęciach typu imieniny, czy urodziny :) Jej wykonanie nie zajmuje dużo czasu, co również jest dużym plusem ;) Sałatka ta jest dość wyrazista w smaku, więc jeśli wolicie łagodniejsze sałatki, to polecam rozpocząć sałatkę od dodania połowy słoiczka chrzanu, a potem ewentualnie dodać go więcej do smaku. Więcej przepisów na surówki do obiadu i inne sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki

Read more

Spaghetti carbonara – oryginalny przepis

Spaghetti carbonara to jedno z moich ulubionych smaków z dzieciństwa… i wbrew pozorom nie – nie wychowałam się we Włoszech :) Taki makaron często robiła mi moja Babcia, która zapewne nawet nie wiedziała, że jest to oryginalna włoska carbonara ;) Dla nas to był po prostu makaron z jajkiem i boczkiem :) Oryginalna pasta alla carbonara złożona jest z makaronu (zwykle spaghetti) oraz sosu powstałego na bazie jajek, czarnego pieprzu oraz boczku i sera (tradycyjnie parmezanu lub pecorino)… więc w babcinym przepisie różnica była tylko taka, że takowego sera po prostu nie było, bo w owych czasach nawet go w sklepach nie widywałam ;) Poniżej macie jednak przepis w wersji ściśle oryginalnej :)

Pamiętajcie również, że prawdziwa włoska carbonara nie zawiera śmietanki, aczkolwiek niektórzy ją dodają, by sos był bardziej kremowy ;)

Read more

Sernik Wiedeński wg Siostry Anastazji

Sernik Wiedeński wg Siostry Anastazji – o zrobieniu sernika wiedeńskiego myślałam już od dłuższego czasu, więc jak tylko wpadł mi w oko na blogu Słodka strona, to wiedziałam, że czas najwyższy, by wreszcie go zrobić ;) Sernik ten jest tradycyjnym sernikiem bez spodu, o delikatnej konsystencji, rozpływającej się w ustach. Tak więc jeśli szukacie pomysłu na świąteczny sernik – prosty, klasyczny, bez zbędnych dodatków – to polecam właśnie Sernik Wiedeński wg Siostry Anastazji ;)

Read more