Chłodnik litewski. Chłodnik z botwiny przepis.

Chłodnik litewski. Chłodnik z botwiny – to zupa podawana na zimno, która zarówno jest tradycyjną potrawą polską, jak i litewską. Podstawę chłodnika litewskiego stanowi botwina połączona ze zsiadłym mlekiem bądź kwaśną śmietaną (jednak równie często dodawany jest kefir – ja tę opcję lubię najbardziej, jogurt albo maślanka). W wersji klasycznej jej składnikiem są także szyjki rakowe, ale z uwagi, że nie są one powszechnie dostępne, to często chłodnik robi się tylko na bazie wody lub bulionu, chociaż dodawania wywarów mięsnych jednak się nie zaleca.

Przepis na tę wyjątkową zupę znajdziemy w wielu książkach kucharskich, np. w Poradniku Gospodyni Wiejskiej z 1954 roku oraz w książce pt. Sekret kucharski, czyli co jadano w Soplicowie H. Szymanderskiej. Pierwsze wzmianki o chłodniku z botwiny możemy odnaleźć właśnie w `Panu Tadeuszu` Adama Mickiewicza: “Podano w kolei wódkę, zaczem wszyscy siedli i chołodziec litewski milczkiem żwawo jedli.” (Księga III, wers 706-707).

Read more

Jak zrobić jajko sadzone?

Jak zrobić jajko sadzone? Pewnie większość z Was myśli, że jest to banalnie proste – no i prawda – jest banalnie proste, ale nie każdy przygotowuje je w prawidłowy sposób, przez co jajko traci na walorach smakowych, bądź odżywczych.

Jajka sadzone to szybki pomysł na obiad, śniadanie lub kolację. Mi najbardziej kojarzy się jednak z pomysłem na letni obiad w towarzystwie młodych ziemniaków z koperkiem i szklanką maślanki bądź zsiadłego mleka.

Tak więc, jak zrobić idealne jajko sadzone? Przepis jest prosty i każdemu się uda, jeśli będzie się trzymać wskazówek poniżej :) Zapraszam do lektury!

Read more

Sałatka z białą kiełbasą i jajkami

Sałatka z białą kiełbasą i jajkami – bardzo mocno kojarzy mi się z Wielkanocą, gdyż w jej skład wchodzą 3 typowe składniki dla tych świąt, czyli: biała kiełbasa, jajka i chrzan :)

Jeśli szukacie więcej inspiracji na zbliżającą się Wielkanoc, to polecam zajrzeć po przepisy tutaj: Sałatki na Wielkanoc; Babka majonezowa – przepisJajka zapiekane w cieście francuskimCiasteczka ‘jajka sadzone’

Hitem na pewno też będą: jajka faszerowane suszonymi pomidorami.

U nas również nie zabraknie na Wielkanoc (obok babek i mazurków) takich popularnych ciast jak: 3 bit bez pieczeniaszarlotka na kruchym cieściemurzynekczy sernik wiedeński.

Read more

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami – to pyszna propozycja na Wielkanoc :) Białka jajek połączone z aromatycznym farszem z suszonych pomidorów będą na pewno smacznym dodatkiem do śniadania wielkanocnego, nieco bardziej ciekawym połączeniem niż powszechnie serwowane jajka faszerowane tuńczykiem lub szynką. Jeśli szukacie więcej inspiracji na zbliżającą się Wielkanoc, to polecam zajrzeć po przepisy tutaj: Sałatki na Wielkanoc; Babka majonezowa – przepis; Jajka zapiekane w cieście francuskim; Ciasteczka ‘jajka sadzone’.

U nas również nie zabraknie na Wielkanoc (obok babek i mazurków) takich popularnych ciast jak: 3 bit bez pieczenia, szarlotka na kruchym cieście, murzynek, czy sernik wiedeński.
Read more

Chrupiąca sałatka z jajkami, kukurydzą i prażonym słonecznikiem

Chrupiąca sałatka z jajkami, kukurydzą i prażonym słonecznikiem – prosta i szybka w wykonaniu sałatka – idealna na śniadanie, kolację, czy też w pudełeczko do pracy. Poza tym dzięki obecności jajek w jej składzie sprawdzi się także jako prosta sałatka na Wielkanoc. Poniższy przepis jest przepisem podstawowym, który wedle uznania można wzbogacić np. o szynkę, szczypiorek itd.

Read more

Sałatka chrzanowa z jajkiem

Sałatka chrzanowa z jajkiem – to pyszna propozycja sałatki jajecznej, która pewnie najczęściej spożywana jest w okresie Wielkanocy (zobacz przepisy na Wielkanoc – klik), ale warto wypróbować ją również w środku roku! Myślę, że super sprawdzi się na wszelkiego rodzaju przyjęciach typu imieniny, czy urodziny :) Jej wykonanie nie zajmuje dużo czasu, co również jest dużym plusem ;) Sałatka ta jest dość wyrazista w smaku, więc jeśli wolicie łagodniejsze sałatki, to polecam rozpocząć sałatkę od dodania połowy słoiczka chrzanu, a potem ewentualnie dodać go więcej do smaku. Więcej przepisów na surówki do obiadu i inne sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki

Read more

Spaghetti carbonara – oryginalny przepis

Spaghetti carbonara to jedno z moich ulubionych smaków z dzieciństwa… i wbrew pozorom nie – nie wychowałam się we Włoszech :) Taki makaron często robiła mi moja Babcia, która zapewne nawet nie wiedziała, że jest to oryginalna włoska carbonara ;) Dla nas to był po prostu makaron z jajkiem i boczkiem :) Oryginalna pasta alla carbonara złożona jest z makaronu (zwykle spaghetti) oraz sosu powstałego na bazie jajek, czarnego pieprzu oraz boczku i sera (tradycyjnie parmezanu lub pecorino)… więc w babcinym przepisie różnica była tylko taka, że takowego sera po prostu nie było, bo w owych czasach nawet go w sklepach nie widywałam ;) Poniżej macie jednak przepis w wersji ściśle oryginalnej :)

Pamiętajcie również, że prawdziwa włoska carbonara nie zawiera śmietanki, aczkolwiek niektórzy ją dodają, by sos był bardziej kremowy ;)

Read more