Jak zrobić jajko sadzone?

Jak zrobić jajko sadzone? Pewnie większość z Was myśli, że jest to banalnie proste – no i prawda – jest banalnie proste, ale nie każdy przygotowuje je w prawidłowy sposób, przez co jajko traci na walorach smakowych, bądź odżywczych.

Jajka sadzone to szybki pomysł na obiad, śniadanie lub kolację. Mi najbardziej kojarzy się jednak z pomysłem na letni obiad w towarzystwie młodych ziemniaków z koperkiem i szklanką maślanki bądź zsiadłego mleka.

Tak więc, jak zrobić idealne jajko sadzone? Przepis jest prosty i każdemu się uda, jeśli będzie się trzymać wskazówek poniżej :) Zapraszam do lektury!

Read more

Żurek na zakwasie

Żurek na zakwasie – i… zapachniało świętami :) U nas gotuje się go zamiennie wraz z barszczem białym. A u Was? głównie króluje żurek, czy barszcz biały?

Poniższy przepis na żurek jest na bazie zakwasu żytniego domowej roboty, którego wykonania zajmuje mniej niż 5 minut, ale jeśli nie macie możliwości, by zakwas poleżakował kilka dni, to opcjonalnie możecie użyć gotowego zakwasu ze sklepu.

Żurek staropolski warto gotować na wędzonce (np. wędzonym boczku, wędzonych żeberkach, czy po prostu na wędzonych kościach). Mi osobiście najlepiej smakuje taki właśnie na wędzonym boczku i kiełbasie zwyczajnej, a do tego oczywiście tradycyjnie biała kiełbasa, która koniecznie musi być podsmażona, by nadać zupie większą głębię smaku.

Żurek wielkanocny standardowo podaję z ugotowanymi na twardo jajkami, a w dni powszechnie z ziemniakami okraszonymi cebulą, chociaż równie dobrze zupa ta smakuje podana z chlebem żytnim lub w specjalnych chlebkach na żurek.

W moim zakwasie na żurek standardowo pojawia się już kilka ząbków czosnku, więc do samego żurku czosnku już nie dodaję, ale jeśli kupujecie gotowy zakwas ze sklepu, to śmiało możecie dodać do zupy kilka ząbków czosnku. Również, jeśli lubicie ostrzejsze smaki, to możecie żurek doprawić tartym chrzanem pod sam koniec gotowania.

Jeśli szukacie więcej inspiracji na zbliżającą się Wielkanoc, to polecam zajrzeć po przepisy tutaj: Sałatki na Wielkanoc.

Hitem na pewno też będą: jajka faszerowane suszonymi pomidorami oraz sałatka z białą kiełbasą i jajkami.

U nas również nie zabraknie na Wielkanoc (obok babek i mazurków) takich popularnych ciast jak: 3 bit bez pieczeniaszarlotka na kruchym cieściemurzynekczy sernik wiedeński.

Read more

Sałatka z brokułem i białą kiełbasą

Sałatka z brokułem i białą kiełbasą – to kolejna propozycja sałatki na Wielkanoc, z wykorzystaniem białej kiełbasy i pysznego sosu na bazie majonezu i chrzanu.

Jeśli szukacie więcej inspiracji na zbliżającą się Wielkanoc, to polecam zajrzeć po przepisy tutaj: Sałatki na Wielkanoc; Babka majonezowa – przepisJajka zapiekane w cieście francuskimCiasteczka ‘jajka sadzone’

Hitem na pewno też będą: jajka faszerowane suszonymi pomidorami.

U nas również nie zabraknie na Wielkanoc (obok babek i mazurków) takich popularnych ciast jak: 3 bit bez pieczeniaszarlotka na kruchym cieściemurzynekczy sernik wiedeński.

Read more

Sałatka z kaszą kuskus i jajkiem sadzonym

Sałatka z kaszą kuskus i jajkiem sadzonym – cały miesiąc zajęło mi wymyślenie tej sałatki :) A wszystko zaczęło się od pomysłu mojego Męża, który zażyczył sobie sałatkę z jajkiem na miękko ;) i… za Chiny ludowe nie docierało do niego, że żółtko się rozpłynie i efekt końcowy będzie nijaki. Ale! Dziś mnie olśniło – może by tak przygotować sałatkę z jajkiem sadzonym, w którym żółtko pozostanie płynne? :) No i tak oto powstała ta sałatka z kaszą kuskus i jajkiem sadzonym. Taki oto kompromis. :)

Read more

Sałatka z brokułem, jajkiem i parmezanem

Sałatka z brokułem, jajkiem i parmezanem – świetnie nadaje się jako posiłek do pracy (chociaż niektórym może przeszkadzać zapach czosnku ;) ) lub jako sałatka na imprezę. Gorąco polecam! :) Więcej przepisów na imprezowe sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki na imprezę , a mnóstwo dań na imprezę tutaj: przekąski na imprezę oraz tutaj: przepisy na Sylwestra (tak, tak, wiem, że do Sylwestra daleko, ale przepisy są uniwersalne i sprawdzą się na każdego typu imprezie).

Read more

Naleśniki budyniowe

Naleśniki budyniowe chodziły za mną już od kilku dni. Mają one nie tylko ciekawy smak, ale też cudownie roznoszący się waniliowy aromat i piękny złoty kolor! Polecam je na śniadanie, obiad, czy też kolację :) Zarówno małe, jak i duże łasuchy na pewno będą zadowoleni :) Z podanych proporcji wychodzi ok. 5-6 dużych naleśników. Inspiracja: Nastoletnie wypiekanie.

Read more