mizeria na zimę
Przetwory

Mizeria na zimę

Mizeria na zimę do słoików, to pyszna propozycja na przetwory z ogórków. Moja Babcia często robiła takie ogórki na zimę, aczkolwiek pomijała koperek. Ja zaś lubię go dodać, chociaż nie jest on obowiązkowym składnikiem w tym przepisie.

Czytaj dalej
zupa koperkowa
Dania z kurczakiem Obiad Zupy

Zupa koperkowa

Zupa koperkowa – to zupa, która kojarzy mi się z wiosną oraz latem. Jest delikatna w smaku, a jednocześnie pyszna. Moje córeczki ją uwielbiają i mogłyby się nią zajadać co i rusz. Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na zupę koperkową, to dobrze trafiliście.

Czytaj dalej
pasztet z cukinii
Obiad

Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii w wersji wegetariańskiej, czyli bez dodatku mięsa. Taki pasztet z warzyw to super pomysł na pyszne danie na kolację. Pasztet z cukinii jest delikatny i aromatyczny, a co najważniejsze smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom, więc stanowi fajny pomysł dla przemycenia dzieciakom warzyw. Gorąco polecam poniższy przepis!

Czytaj dalej
zupa kalafiorowa
Dania jednogarnkowe z kurczaka Obiad Zupy

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa – to dość szybka tradycyjna polska zupa, która od czerwca, gdy tylko zaczyna się sezon, gości często w naszym domu. Najbardziej lubimy kalafiorową zabielaną śmietanką i z dodatkiem dużej ilości koperku. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na zupę kalafiorową.

Czytaj dalej
sos koperkowy
Sosy i dipy

Sos koperkowy

Sos koperkowy – powiem skromnie – jest idealny! :) Jeśli dotąd sos śmietanowo-koperkowy nie był Waszą mocną stroną i ratowaliście się czasami gotowcami z paczki, to od dziś przestaniecie ;) Jak tylko skorzystacie z tego przepisu, to już z innego nie będziecie korzystać! Ten pyszny sos koperkowy na stałe zagości w Waszej kuchni! Gorąco polecam!

Czytaj dalej
jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane Wielkanoc przepisy

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami – to jedno z moich ulubionych dań na Święta Wielkanocne. Kiedyś, zanim pierwszy raz miałam okazje ich skosztować, myślałam, że to strasznie dziwne połączenie smakowe i nigdy nie przypadnie mi do gustu. No i tu się myliłam! Jajka faszerowane pieczarkami są przepyszne i od tamtej pory robię je dość często, nie tylko …

Czytaj dalej
puree ziemniaczane
Obiad

Puree ziemniaczane

Puree ziemniaczane – czyli moje ulubione, tuż po frytkach, ziemniaki do obiadu. Kaloryczne, to fakt… ale jakie pyszne! Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na puree ziemniaczane.

Czytaj dalej
potrawka z kurczaka
Obiad Szybki obiad z kurczakiem

Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka – to pysznie i szybkie danie, które czasami robię, gdy zostanie mi nieco mięsa i bulionu z rosołu. Wtedy wykonanie takiego dania zajmuje dosłownie 10 minut :) Super się sprawdza jako pomysł na obiad dla dzieci. Jeśli zostanie Wam rosół z niedzielnego obiadu, to gorąco polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na potrawkę …

Czytaj dalej
sałatka z tortellini przepis
Sałatka Sałatki do grilla Sałatki i surówki Sałatki na imprezę Sałatki z makaronem Sałatki z szynką

Sałatka z tortellini

Sałatka z tortellini ma wiele różnych wersji, a każdy może stworzyć coś, co podpasuje pod jego gusta smakowe. Na moim blogu wersja tejże sałatki, która chyba jest jedną z najpopularniejszych wersji, czyli sałatka z tortellini i szynką konserwową. Świetnie się sprawdzi w pudełeczko do pracy, bądź jako sałatka na imprezę, czy też kolację.

Czytaj dalej
kotlety rybne z łososia przepis
Obiad Ryby Łosoś

Kotlety rybne z łososia

Kotlety rybne z łososia – czyli coś a’la klopsy mielone z łososia. Pyszne, delikatne, idealne zarówno do zwykłych ziemniaków z wody, jak i frytek. To pyszny pomysł, nie tylko na piątkowy obiad, więc jeśli szukacie pomysłu na obiad z rybą w roli głównej, to polecamy wypróbować nasz przepis na kotlety rybne z łososiem. Z podanych …

Czytaj dalej
pasta z makreli przepis
Pasta kanapkowa

Pasta z makreli wędzonej

Pasta z makreli wędzonej – to jedna z najczęściej robionych past kanapkowych w niejednym polskim domu, w tym i u nas. Poniższy przepis to bazowy przepis na pastę z makrelą wędzoną, który dowolnie możecie modyfikować, dodając swoje ulubione składniki. Jednak i bez różnych dodatków poniższa pasta z makreli smakuje wyśmienicie, zwłaszcza w towarzystwie chrupiącego pieczywa.

Czytaj dalej