Makowiec zawijany – to obowiązkowe ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Jest to wypiek tradycyjny, bez którego moja rodzinka nie wyobraża sobie świąt. Makowiec z poniższego przepisu można zrobić z gotową masą makową lub zrobić ją samemu w domu. Oczywiście opcję z domową masą makową polecam bardziej, zwłaszcza jeśli skorzystacie z naszego sprawdzonego przepisu. Gorącą polecam …
Tag: Likier Amaretto
Ciasto Santoska
Jak pewnie zauważyliście, ostatnimi miesiącami rzadziej udzielam się na blogu z powodu braku czasu, ale intensywnie myślę, co by tu upichcić nowego. Tak więc jak na blogu Zjem to! zobaczyłam ciasto Santoska, to wiedziałam, że koniecznie muszę je zrobić. Jest mega słodkie, ale do czarnej kawy idealne. Najlepiej smakuje na 2-3 dzień, więc super się …
Masa makowa
Masa makowa z poniższego przepisu to najlepsza masa z makiem do makowca zawijanego i nie tylko. Pyszne połączenie maku, rodzynek, orzechów i skórki pomarańczowej, to coś, co koniecznie musisz wypróbować robiąc domowe wypieki. Ta domowa masa makowa jest o niebo lepsza od tej kupnej, więc gorąco zachęcam do wykorzystania tego przepisu przy najbliższej okazji.
Tiramisu
Tiramisu – to pyszny włoski deser, którego nazwa pochodzi od tira mi sù , czyli ‘popraw mi humor’ (dosłownie ‘podnieś mnie’). Tiramisu nie jest deserem trudnym do wykonania ani nie wymaga pieczenia, dlatego gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu na ten pyszny i szybki deser.