gołąbki bez zawijania
Obiad

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania – to jeden z ulubionych obiadów mojego Męża, tuż po gołąbkach tradycyjnych, których jest wielkim miłośnikiem i mógłby je jeść na okrągło. Jeśli macie ochotę na szybszą i mniej pracochłonną wersję gołąbków, to gorąco zapraszam po mój przepis na gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym.

Czytaj dalej
fasolka po bretonsku
Kolacja Obiad

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku – to jedno z ulubionych dań Polaków :) Jeśli szukacie przepisy na fasolkę po bretońsku jak u mamy, czy babci, to dobrze trafiliście :) Ten przepis jest po prostu genialny i uda się każdemu, nawet temu początkującemu w kuchni. Mój Mąż uwielbia fasolkę po bretońsku z tego przepisu, więc wypróbujcie go koniecznie …

Czytaj dalej
zupa gołąbkowa
Obiad

Zupa gołąbkowa

Jeśli lubicie gołąbki w sosie pomidorowym, ale nie lubicie ich zawijać, to koniecznie wypróbujcie ten dość szybki przepis! Zupa gołąbkowa jest świetną alternatywą dla tradycyjnych gołąbków. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.

Czytaj dalej
fasolka szparagowa po bretońsku
Kolacja Obiad

Fasolka szparagowa po bretońsku

Zapewne jak już wiecie, mój Mąż jest fanem fasolki po bretońsku. Dlatego ostatnio wpadłam na pomysł, by nieco przerobić to danie na potrawę sezonową i tak oto powstała fasolka szparagowa po bretońsku. Robi się ją zdecydowanie szybciej niż klasyczną fasolę, więc gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu, zwłaszcza tych zabieganych :)

Czytaj dalej
schab w kapuście kiszonej
Obiad

Schab w kapuście kiszonej

Schab w kapuście kiszonej to pomysł na pyszny obiad z piekarnika. Soczyste kawałki schabu z dodatkiem kapusty kiszonej i pieczonych ziemniaków na pewno zasmakują każdemu, więc gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.

Czytaj dalej
śledzie po żydowsku
Przepisy na Boże Narodzenie Ryby Śledzie

Śledzie po żydowsku

Śledzie po żydowsku z tego co się orientuję występują powszechnie w dwóch wersjach. Jedni robią je z rodzynkami, a drudzy bardziej na wytrawnie, tak jak ja w przepisie poniżej. Jeśli macie ochotę na rybkę w aromatycznej zalewie z dodatkiem majeranku, to gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na śledzie po żydowsku.

Czytaj dalej
pierogi z mięsem
Obiad Pierogi przepisy

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem są jednym z moich ulubionych pomysłów na wykorzystanie mięsa z rosołu, zwłaszcza, gdy robię rosół na mięsie drobiowym i wołowym. Takie mieszane mięsko idealnie sprawdza się jako farsz do pierogów z mięsem. Gorąco polecam!

Czytaj dalej
schab pieczony
Obiad

Schab pieczony

Schab pieczony to chyba jeden z najczęściej robionych przepisów na świąteczny bądź niedzielny obiad, tuż po zrazach wołowych. Sekretem soczystego schabu pieczonego jest jego odpowiednia technika przyrządzenia. Co zrobić, by schab pieczony wyszedł idealny? Przeczytaj poniżej!

Czytaj dalej
Grill

Marynata do karkówki

Marynata do karkówki w dwóch wersjach: pomidorowej i musztardowo-miodowej to moja propozycja na pyszne danie z grilla. Obie marynaty są pyszne, aczkolwiek musztardowa, zapewne przez dodatek miodu, bardziej skradła moje serce. A Ty? Jaką marynatę do karkówki wolisz bardziej?

Czytaj dalej
zupa fasolowa przepis
Obiad Zupy

Zupa fasolowa

Zupa fasolowa – pyszna i tradycyjna polska zupa z dodatkiem boczku i kiełbasy. W moim domu obowiązkowo gotowana na żeberkach wieprzowych. Zupa ta jest bardzo sycąca i rozgrzewająca, wiec polecam ją zwłaszcza na chłodniejsze dni.

Czytaj dalej