Proziaki

Proziaki –  to tradycyjna potrawa z Podkarpacia. Swoją nazwę zawdzieczają sodzie oczyszczonej, która kiedyś nazywana była “prozą”. Proziaki mają też wiele innych nazw: prozioki, prołozioki, prołzioki, prosioki,sodziaki, placki na sodzie, a nawet łosuchy. Ich kształt może być okrągły o średnicy około 6-10 cm i grubość około 1-1,5 cm, ale także występują w postaci rombów. Proziaki standardowo pieczone są na blasze przy tradycyjnych kuchniach kaflowych opalanych drewnem. Jednak we współczesnych czasach mało gdzie można spotkać takie piece, więc równie dobrze można je przygotować na patelni lub w piekarniku.

Read more

Ekspresowy murzynek na maślance (bez jajek)

Ekspresowy murzynek na maślance (bez jajek) – czyli coś słodkiego w kilka chwil :)  Ciasto jest szybkie w wykonaniu, pyszne i idealnie wilgotne. Podane składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 35x26cm. Jeśli lubicie takie ciasta bez wysiłku, których przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a jedynym minusem jest czekanie tych 40 minut, kiedy ciasto piecze się w piekarniku… to polecam również ten przepis: Proste i szybkie ciasto z brzoskwiniami. Inspiracja na to ciacho pochodzi stąd: Ekspresowy murzynek bez jajek
Read more

Naleśniki budyniowe

Naleśniki budyniowe chodziły za mną już od kilku dni. Mają one nie tylko ciekawy smak, ale też cudownie roznoszący się waniliowy aromat i piękny złoty kolor! Polecam je na śniadanie, obiad, czy też kolację :) Zarówno małe, jak i duże łasuchy na pewno będą zadowoleni :) Z podanych proporcji wychodzi ok. 5-6 dużych naleśników. Inspiracja: Nastoletnie wypiekanie.

Read more